Besluit van 6 juli 2011 houdende instelling van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk

Nr. 11.001656

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken, mede namens Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, d.d. 1 juli 2011, nr. 3103492;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1

Er is een Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, hierna te noemen: Nationaal Comité.

Artikel 2

Het Nationaal Comité heeft tot taak de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden tussen 2013 en 2015 te organiseren en te coördineren. In de viering zullen centraal staan de verworvenheden van 200 jaar onafhankelijkheid en van ons democratisch bestel. Het Nationaal Comité zal een deel van de festiviteiten zelf voorbereiden en zal daarnaast initiatieven op nationaal, regionaal en lokaal niveau stimuleren.

Artikel 3

  • 1. De leden van het Nationaal Comité worden voor de periode van 5 juli 2011 tot en met 31 december 2015 benoemd.

  • 2. Als leden van het Nationaal Comité worden benoemd:

    • Mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten, voorzitter,

    • De heer J.J. van Aartsen, vice-voorzitter,

    • Mevrouw B. Günel,

    • Mevrouw T. Kross,

    • De heer mr. H.D. Tjeenk Willink,

    • De heer prof. dr. H. te Velde,

    • De heer A.C.M. Verlinde,

    • De heer E.R. Wennemars,

    • De heer ir. R. Willems.

  • 3. Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken, en Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties benoemen elk een adviserend lid.

  • 4. Leden van het Nationaal Comité kunnen worden ontslagen op voordracht van Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken, mede namens Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  • 5. De secretaris van het Nationaal Comité wordt benoemd door Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken, mede namens Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 4

  • 1. Het Nationaal Comité kan werkgroepen instellen voor de uitvoering van bepaalde taken.

  • 2. Van de werkgroepen kunnen ook personen deel uitmaken die geen lid zijn van het Nationaal Comité.

  • 3. Het Nationaal Comité beschikt over een projectbureau, waarvan de secretaris het hoofd is.

Artikel 5

De bescheiden van het Nationaal Comité worden na beëindiging van de werkzaamheden overgedragen aan het ministerie van Algemene Zaken.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en vervalt op 1 januari 2016.

Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken, en Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn belast met de uitvoering van dit besluit, dat met de nota van toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan een afschrift zal worden gezonden naar de in dit besluit genoemden, de Hoge Colleges van Staat, de ministerraad, de Gevolmachtigde Ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de ministeries.

’s-Gravenhage 6 juli 2011

Beatrix

De Minister-President,

Minister van Algemene Zaken,

M. Rutte.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner.

NOTA VAN TOELICHTING

In november 2013 zal het 200 jaar geleden zijn dat Nederland na de Franse bezetting zijn onafhankelijkheid verkreeg. Nederland maakte daarmee een nieuwe start als eenheidsstaat. In de twee eeuwen daarna kregen het democratisch bestel en de rechtsstaat de vorm die ze nu hebben. De terugkeer van de Prins van Oranje in november 1813 zette een reeks van gebeurtenissen in gang die uiteindelijk leidden tot zijn inhuldiging als Koning Willem I te Brussel in september 1815 op basis van een nieuwe Grondwet. De positie van het Koninkrijk der Nederlanden in Europa en daarbuiten werd in 1815, na de slag bij Waterloo, door het Weens Congres opnieuw vastgesteld.

In die 200 jaar is veel bereikt. Alleszins reden voor het kabinet om feestelijke en bijzondere bijeenkomsten te organiseren waarbij de verworvenheden van 200 jaar onafhankelijkheid en van onze democratie centraal zullen staan. De aandacht zal daarbij niet alleen uitgaan naar het functioneren van de politieke democratie maar ook en vooral naar het functioneren van de maatschappelijke democratie.

Om praktische redenen verdient het aanbeveling de voorbereiding van deze viering op enige afstand van de overheid te organiseren. Daarom heeft het kabinet besloten een Nationaal Comité in te stellen dat de activiteiten zal voorbereiden en organiseren. De opdracht aan het Nationaal Comité is drieledig:

  • het bevorderen van hernieuwde aandacht voor en bewustwording van de verworvenheden van 200 jaar onafhankelijkheid en van ons democratisch bestel, zijn functioneren, geschiedenis en toekomst;

  • het bevorderen van kennis van de rechtsstaat en de Grondwet;

  • het bevorderen van de verbondenheid en saamhorigheid in Nederland.

Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat het Nationaal Comité samenwerking zoekt met andere instanties die in diezelfde periode jubileren. Het Nationaal Comité heeft daarmee ook een aanjagende en coördinerende functie. Verder zullen ook de andere delen van het Koninkrijk bij de viering worden betrokken.

De activiteiten die in de periode 2013–2015 zullen worden georganiseerd, bieden tevens de mogelijkheid de positie van Nederland onder de aandacht te brengen.

De Minister-President,

Minister van Algemene Zaken,

M. Rutte.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner.

Naar boven