Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Duivecate-Reggedal

Bij het loket Bouwen, milieu en openbare ruimte in het Huis voor Cultuur en Bestuur, Willem Alexanderstraat 7, 7442 MA in Nijverdal ligt met ingang van 13 augustus 2011 gedurende zes weken ter inzage het besluit van de raad van de gemeente Hellendoorn van 5 juli 2011, nummer 11INT00695, tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan Duivecate-Reggedal.

Het loket is geopend op werkdagen van 08.00 uur tot 14.30 uur en buiten deze tijden op afspraak, telefoon 0548-630 214.

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan kan ook worden ingezien door het te downloaden via de website van de gemeente Hellendoorn (http://www.hellendoorn.nl/diensten/projecten/bestemmingsplannen/in-procedure/buitengebied/duivecate/).

Inzien door het te downloaden is ook mogelijk via de landelijke website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0163.BPNDDUIREG-VG01

Aanleiding herziening

De gemeente Hellendoorn is sinds een aantal jaar bezig haar bestemmingsplannen te herzien. Na een aantal bestemmingsplannen voor de stedelijke gebieden gereed te hebben, is april 2009 het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2009’ door de raad vastgesteld. Een deel van het buitengebied is, gelet op de bijzondere positie die het inneemt, buiten dit bestemmingsplan ‘Buitengebied 2009’ gebleven. Het is een kleinschalig groen buitengebied, dat functioneert als een stedelijk uitloopgebied en is dus vervat in dit bestemmingsplan Duivecate-Reggedal. Voor een groot gedeelte van dit gebied zijn verschillende sterk verouderde bestemmingsplannen van kracht. Om een modern toetsingskader te hebben, is een actueel bestemmingsplan gewenst.

Plangebied

Het plangebied bevat ruwweg de gronden die liggen in het gebied tussen de kernen Nijverdal, Hulsen/Kruidenwijk en Hellendoorn. De westgrens wordt gevormd door de Mr. Ponsteenlaan en het Reestpark. De noordgrens is de Vrugteveensweg en de Reggeweg/Collenstaartweg. De oostgrens wordt gevormd door Collenstaartweg, Helmkruidlaan en de Eversbergweg. De zuidgrens is de Boskronkel, de natuurgronden rond de Regge, Helmkruidlaan/Van der Muelenweg en Koersendijk.

De raad heeft het plan vastgesteld in afwijking van het ter visie gelegde ontwerpbestemmingsplan.

Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • Op het perceel Kosteeweg 22 te Hellendoorn wordt een bijgebouw bestemd tot recreatiewoning.

  • Op het perceel Vrugteveensweg 8b te Hellendoorn wordt het bouwblok voor de beoogde uitbreiding teruggebracht naar de planologische situatie die aanvankelijk was opgenomen in het voorontwerpbestemmingsplan.

  • De dubbelbestemming Archeologische Verwachtingswaarde wordt in het hele plangebied toegevoegd op basis van de Archeologische Verwachtingswaardenkaart uit de Omgevingsvisie Overijssel.

  • Op perceel Eversbergweg 86 te Nijverdal wordt een deel van het achterliggende gebied/erf bestemd als Agrarisch met Waarde.

  • Op perceel Ninaberlaan 11 te Hellendoorn wordt een bijgebouw bestemd tot recreatiewoning en tevens een loods voorzien van een aanduiding die kleinschalige bedrijfsactiviteiten mogelijk maakt.

  • De recreatiewoning Eversbergweg 64B wordt voorzien van een woonbestemming, maar wordt in omvang beperkt tot de bestaande inhoud.

  • Een deel van de bestaande (ondergrondse) 110kV hoogspanningsleiding wordt opgenomen in het bestemmingsplan. Het betreft het tracégedeelte vanaf het schakelstation aan de Helmkruidlaan in westelijke richting.

  • Een aanpassing van de bestemmingsgrens Natuur op de percelen die kadastraal bekend staan als gemeente Hellendoorn sectie G, nummers 2338 en 4731.

  • Een aanpassing van de bestemming Detailhandel op percelen kadastraal bekend gemeente Hellendoorn sectie B, nummers 3578, 3579 en 3580. Alle in eigendom van de gemeente en hebben een ander gebruik (verkeer en agrarisch) dan aanvankelijk bestemd.

  • Artikel 11, onder c wordt ter verduidelijking aangevuld met het woord ‘uitvaartcentrum’;

  • Op het perceel Kosteeweg 15 komt het bouwblok ook om de bestaande woning te liggen.

  • Het landgoed de Eversberg, voor zover eigendom van GBB, wordt onttrokken aan het bestemmingsplan Duivecate-Reggedal. Tevens vervalt wro-wijzigingszone-1.

De exacte inhoud van de wijzigingen kan gedurende de terinzagelegging van het vastgestelde plan bij de balie van het loket Bouwen en milieu worden ingezien en uiteraard ook via beide hiervoor genoemde websites.

Degene die tijdig zijn zienswijze heeft kenbaar gemaakt bij de raad, alsmede een belanghebbende die kan aantonen dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest tijdig zijn zienswijze bij de raad kenbaar te maken, kan gedurende de termijn van terinzageligging schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Voor zover de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan daarin wijzigingen heeft aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, kan een belanghebbende gedurende de termijn van terinzageligging tegen deze wijzigingen schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrecht-spraak van de Raad van State.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en dient tenminste de volgende gegevens te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • een dagtekening;

  • een omschrijving van het bestreden besluit;

  • de gronden waarop uw beroep stoelt (de motivering).

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.

Het indienen van een beroepschrift schorst het in werking treden van het bestemmingsplan niet. Daartoe kan eveneens gedurende de termijn van terinzagelegging een verzoek om schorsing en/of voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Naar boven