Verordening tot wijziging van de Algemene Contributieverordening 2007

Het bestuur van de Orde Nederlands Instituut van Registeraccountants maakt, gelet op artikel 23, tweede lid, van de Wet op de Registeraccountants, onderstaande verordening bekend, die door de ledenvergadering van de Orde op 20 juni 2011 is vastgesteld.

De ledenvergadering van het Nederlands Instituut van Registeraccountants;

Gelet op artikel 19, eerste lid, en 27, eerste lid, van de Wet op de Registeraccountants;

Stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

De Algemene Contributieverordening 2007 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘1 september’ vervangen door: 1 januari en ‘1 maart’ door: 1 juli.

2. In het vijfde lid wordt ‘1 september’ vervangen door: 1 januari en ‘1 maart’ door: 1 juli.

3. In het zesde lid wordt ‘1 september’ vervangen door: 1 januari en ‘1 maart’ door: 1 juli.

B

In artikel 6, tweede lid, eerste volzin, wordt de zinsnede ‘kalenderjaar, waarin het boekjaar waarvoor de contributie geldt, is aangevangen.’ vervangen door: boekjaar waarvoor de contributie geldt.

C

In artikel 8 wordt ’31 juli’ vervangen door: 30 november.

D

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘1 september’ vervangen door: 1 januari en ‘1 maart’ door: 1 juli.

2. In het tweede lid wordt ‘1 september’ vervangen door: 1 januari en ‘1 maart’ door: 1 juli.

ARTIKEL II

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2012.

TOELICHTING

Deze wijzigingen hangen samen met de aanpassing van een gebroken boekjaar voor contributie van september tot en met augustus naar een boekjaar gelijk een kalenderjaar van januari tot en met december. De thans voorgestelde wijzigingen zijn gelet op de harmonisatie van de regelgeving voor de NBA vooralsnog van tijdelijke aard.

Ad. A

De systematiek van een peildatum bij aanvang van het boekjaar en peildatum halverwege het boekjaar wordt gehandhaafd. Waar voorheen de indeling in contributiegroepen geschiedde op 1 september en 1 maart geschiedt dit in het vervolg op 1 januari en 1 juli.

Ad. B

Aanpassing van het boekjaar vereist in het kader van vermindering van contributie ook aanpassing van de periode die in ogenschouw wordt genomen bij de vaststelling van het arbeidsinkomen. Voor vermindering van contributie in het boekjaar 2010/2011 wordt nog gekeken naar het arbeidsinkomen ontvangen in het kalenderjaar 2010. Met de overgang van een gebroken boekjaar naar een boekjaar gelijk een kalenderjaar wordt vanaf 2012 voor de vermindering gekeken naar het arbeidsinkomen verworven in het boekjaar waarvoor de contributie geldt.

Ad. C

Conform de huidige bepaling zijn leden die in de laatste maand van een boekjaar worden ingeschreven geen contributie verschuldigd.

Ad. D

Conform de huidige bepaling zijn leden wier inschrijving in de eerste helft van het boekjaar wordt doorgehaald de helft van de voor hen geldende contributie verschuldigd. Leden wier inschrijving in de tweede helft van het boekjaar wordt doorgehaald zijn de volle contributie verschuldigd.

Goedgekeurd bij Besluit van de minister van Financiën d.d. 26 juli 2011.

Naar boven