Ontwerpbestemmingsplan Ter Borch, plan van uitwerking Tuinwijk Hayo Ripperdalaan (locatie strip Tuinwijk)

De gemeente Tynaarlo werkt hard aan de realisatie van Ter Borch. In deze nieuwe woonwijk worden de komende jaren 1250 woningen gebouwd. Ter Borch bestaat uit de deelgebieden Groene Lint, Tuinwijk, Waterwijk en Rietwijk. De Tuinwijk en het Groene Lint zijn inmiddels grotendeels gereed. De realisatie van de Waterwijk is in volle gang en eind dit jaar wordt begonnen met het bouwrijp maken van de Rietwijk.

Een bijzonder onderdeel van het Masterplan van Ter Borch vormen de zogenaamde repeterende bebouwingsstrips. Dit is een structuurelement van Ter Borch. De bebouwingsstrip komt in het plan terug op drie verschillende plekken van de wijk. Tussen het riet in de Rietwijk, tussen het groen in de Tuinwijk en in het water van de Waterwijk. Daarmee dragen de bebouwingsstrips bij aan het spel met de drie woonmilieus van Ter Borch. De bebouwingstrips zijn goed zichtbaar vanaf de hoofdroute door Ter Borch en ook vanaf de fiets- en wandelroutes langs het Omgelegde Eelderdiep. De drie strips bestaan uit identieke bouwvolumes waarvan alleen de lengte verschilt, afhankelijk van de situatie. Een tweede verschil is de wijze waarop de overgang van bebouwing naar omgeving wordt uitgewerkt: in de vorm van houten steigers in Rietwijk, terrassen en borders in Tuinwijk en kades in Waterwijk. De gemeente heeft voor de ontwikkeling van deze bebouwingsstrips eind 2006 een prijsvraag uitgeschreven. Helaas heeft dit niet geresulteerd in een overeenkomst.

De gemeente is daarom op zoek naar een andere invulling van de gronden die voor de strip in de Tuinwijk zijn gereserveerd. Hierbij wordt gedacht aan de realisatie van vrijstaande woningen. De voorschriften van het geldende bestemmingsplan ‘Ter Borch, plan van uitwerking Tuinwijk’ van 2006 bieden echter geen mogelijkheden voor de realisatie van vrijstaande woningen. De voorschriften zijn toegeschreven op de realisatie van de stripbebouwing. Deze bebouwing zou bestaan uit aaneengesloten, complexmatig gebouwde woningen.

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening kan het college van burgemeester en wethouders een nieuw uitwerkingsplan vaststellen. Dit omdat de bestemming van deze locatie, zoals vermeld in het bestemmingsplan ‘Ter Borch, plan van uitwerking Tuinwijk’, nog niet is verwezenlijkt. Het college heeft hiervoor het ontwerpbestemmingsplan ‘Ter Borch, plan van uitwerking Tuinwijk, Hayo Ripperdalaan’ opgesteld. De regels in dit plan komen vrijwel overeen met het vigerende bestemmingsplan Ter Borch, plan van uitwerking Tuinwijk’, met dien verstande dat de mogelijkheid voor de realisatie van vrijstaande woningen is opgenomen.

Het ontwerpbestemmingplan ‘Ter Borch, plan van uitwerking Tuinwijk, Hayo Ripperdalaan’ bestaat uit een verbeelding, regels en een bijbehorende toelichting. Het betreft een uitwerking overeenkomst artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening van het globale bestemmingsplan ‘Ter Borch’, dat op 19 maart 2006 onherroepelijk is geworden. Een ontwerpbesluit tot vaststelling van het uitwerkingsplan en het globale bestemmingsplan ‘Ter Borch’, alsmede de onderzoeksrapporten waarnaar wordt verwezen in de toelichting, liggen met het bestemmingsplan ter inzage. Belanghebbenden kunnen hierop reageren.

Kom het ontwerpuitwerkingsplan even inzien!

Het ontwerpbestemmingplan ‘Ter Borch, plan van uitwerking Tuinwijk, Hayo Ripperdalaan’ ligt met ingang van 5 augustus 2011 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage bij de afdeling Publiekszaken, Kornoeljeplein 1 te Vries. Het bestemmingsplan kan in die periode worden ingezien op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur, op woensdag van 08.30 tot 17.00 uur, op donderdag van 08.30 tot 19.00 uur en buiten kantooruren op telefonische afspraak. Het bestemmingsplan is daarnaast tevens digitaal te raadplegen op onze website www.tynaarlo.nl. U kunt het bestemmingsplan vinden in de rubriek ‘Bouwen en Wonen’. Klik vervolgens door naar ‘Bestemmingsplannen in procedure’. Ook kunt u het plan op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl inzien.

Wilt u reageren?

Gedurende bovengenoemde termijn, kunnen belanghebbenden schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen over het ontwerpbestemmingplan ‘Ter Borch, plan van uitwerking Tuinwijk, Hayo Ripperdalaan’, indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo, postbus 5, 9480 AA te Vries. Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze kan contact worden opgenomen met de afdeling Ontwikkelingsbedrijf Tynaarlo (0592 266662) voor het maken van een afspraak.

Crisis- en herstelwet

Het uitwerkingsplan wordt te zijner tijd vastgesteld ter ontwikkeling en verwezenlijking van werken en een gebied krachtens afdeling 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening, als bedoeld in bijlage I onder punt 3.1 van de Crisis- en herstelwet (bouw van meer dan 20 woningen in een aaneengesloten gebied).

Inloopbijeenkomst

Op 6 september 2011 wordt voor alle betrokkenen en belangstellenden over het ontwerpbestemmingplan ‘Ter Borch, plan van uitwerking Tuinwijk, Hayo Ripperdalaan’ een inloopbijeenkomst gehouden. Dit vindt plaats in de blauwe directiekeet van de gemeente Tynaarlo aan de Borchsingel in Eelderwolde. Tussen 16.00 uur en 18.00 uur kunt u binnenwandelen en kunt u zich laten informeren over het ontwerp van het uitwerkingsplan. Ook kunt u vragen stellen aan de aanwezige ambtenaren en kunnen belanghebbenden desgewenst een mondelinge of schriftelijke zienswijze indienen. Tijdens deze bijeenkomst zal geen verkoopinformatie worden verstrekt.

Burgemeester en wethouders van Tynaarlo,

F.A. van Zuilen,

burgemeester.

J.P.J. van Muijen,

secretaris.

Naar boven