Openbare kennisgeving Besluit Milieu-effectrapportagebeoordeling

Besluit

Burgemeester en wethouders van de gemeente Achtkarspelen maken bekend dat zij hebben besloten dat:

  • voor de verandering van het pluimveehouderij van Maatschap J.J.T. Baas en G.A. Baas-Gritter, gelegen aan de Betonwei 26 in Harkema, geen milieu-effectrapport hoeft worden opgesteld.

Toelichting

Een milieu-effectrapportage (mer) heeft tot doel de milieuoverwegingen een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over activiteiten met potentieel nadelige gevolgen voor het milieu.

Mer-beoordelingsnotitie

Door bovenstaand bedrijf is op 9 juni 2009 een Mer-beoordelingsnotitie (kenmerk 60090/def/JT/JP/400, d.d. 29-6-2009) ingediend ten behoeve van een milieuvergunning. Wij hebben toen beoordeeld of in dit geval sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor een mer moet worden opgesteld. Hieruit is gebleken dat dit bedrijf geen mer hoeft op te stellen. De milieubelangen kunnen naar ons oordeel volwaardig worden meegenomen in de reguliere besluitvorming (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht).

Wij hebben op 22 juli 2011 besloten dat de genoemde Mer-beoordlingsnotitie opnieuw gebruikt kan worden in het kader van de nieuw ingediende aanvraag om omgevingsvergunning van 26 april 2011.

De huidige aanvraag heeft betrekking op 12.000 meer dieren dan waarvoor bij ons besluit van 28 september 2009 vergunning is verleend. Dit aantal is lager dan de grens genoemd in onderdeel D van het Besluit milieu-effectrapportage 1994.

De verandering betreft het oprichten van een nieuwe stal die dient ter vervanging van de te slopen stal 2, en de niet opgerichte stal 3. De externe omstandigheden zijn hetzelfde gebleven.

Als gevolg van het in de nieuwe stal toegepaste stalsysteem worden de milieueffecten op de omgeving minder. Alleen de geurbelasting op het ontvangstgebouw van het Themapark de Spitkeet neemt toe. De geuremissie blijft echter binnen de wettelijk toegestane geurnorm.

Mogelijkheid van bezwaar

Op grond van artikel 6:3 Algemene wet bestuursrecht kan tegen de beslissing dat geen Mer hoeft worden gemaakt, geen bezwaar of beroep worden ingediend, tenzij deze beslissing een belanghebbende, los van de te nemen beschikking op de aanvraag om milieuvergunning, rechtstreeks in zijn of haar belang treft.

Degene die meent belanghebbende te zijn en rechtstreeks in zijn of haar belang te zijn geschaad, kan binnen zes weken na de datum van bekendmaking van het besluit schriftelijk en gemotiveerd bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Achtkarspelen, Postbus 2, 9285 ZV te Buitenpost. Na het indienen van een bezwaarschrift kan tevens een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Ter inzage

Het bovengenoemde besluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen vanaf 2 augustus t/m 12 oktober 2011 ter inzage bij het Klantencontactcentrum in het gemeentehuis.

Naar boven