Verordening tot wijziging van de Verordening ledenraad

15 juli 2011

De ledenraad van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie KNB,

Overwegende dat het gewenst is de stemverhoudingen in de ledenraad beter af te stemmen op de actuele omvang van de ringen;

Gelet op artikel 77 van de Wet op het notarisambt;

Gezien het ontwerp van het bestuur met bijbehorende toelichting;

Gelet op de adviezen van de ringen;

Stelt de navolgende verordening vast:

Artikel 3, eerste en tweede lid van de Verordening ledenraad wordt vervangen door de volgende tekst:

  • 1. De delegatie van een ring wordt gevormd door de twee ledenraadsleden, of hun plaatsvervangers.

  • 2. Elke delegatie heeft zoveel stemmen als het aantal leden van de ring waartoe zij behoort bij de aanvang van het betreffende boekjaar.

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 augustus 2011 of zoveel later als de termijn van tien dagen na publicatie in de Staatscourant als bedoeld in artikel 91 lid 2 Wet op het notarisambt is verstreken.

TOELICHTING

Bij de totstandkoming van de Wet op het notarisambt is in de memorie van toelichting op pagina 53 opgemerkt, dat, aangezien het aantal notarissen en kandidaat-notarissen per arrondissement verschilt, ook het aantal stemmen dat een lid van de ledenraad kan uitbrengen per ring moet verschillen. Daarom is in de huidige Verordening ledenraad geregeld, dat per ring het aantal stemmen dat door een ledenraadslid of zijn vervanger kan worden uitgebracht verbonden is met het aantal leden van iedere ring bij de aanvang van het boekjaar volgens een bepaalde staffel, die inhoudt: twee stemmen bij minder dan honderd leden, vier stemmen bij meer dan honderd en minder dan tweehonderd leden, enzovoort, tot acht stemmen indien het aantal leden van de ring meer dan driehonderd is.

Nu de grote arrondissementen aanmerkelijk meer dan driehonderd leden hebben, is de verhouding verstoord geraakt. Daarom wordt voorgesteld per delegatie uit te gaan van het aantal leden dat haar ring heeft, om de democratische rechten van ieder lid binnen de KNB zo optimaal mogelijk te waarborgen. Per 1 oktober van elk jaar wordt door het bureau van de KNB vastgesteld hoeveel leden elke ring heeft. Dit wordt aan het bestuur van de ring meegedeeld.

Een andere wijziging die wordt voorgesteld is, dat de berekening per delegatie en niet per persoon plaats vindt. In de praktijk blijkt de huidige bepaling namelijk misverstanden op te leveren bij stemmingen. Op grond van de voorgestelde regeling kunnen de leden van iedere delegatie stem uitbrengen op de wijze zoals de desbetreffende delegatie noodzakelijk acht. Evenals thans het geval is, kunnen de leden van één en dezelfde delegatie besluiten een aantal stemmen ten gunste van en een aantal stemmen tegen een voorstel uit te brengen.

Aan het uitgangspunt dat een ring vertegenwoordigd moet worden door een notaris en een kandidaat-notaris wordt geen afbreuk gedaan, door de bepaling dat een delegatie bestaat uit de ledenraadsleden of hun plaatsvervangers. Volgens artikel 67 van de Wna heeft ieder lid een plaatsvervanger. Als twee personen van een ring aanwezig zijn, die beiden hetzij notaris, hetzij kandidaat-notaris zijn, kan de plaatsvervanger alleen met schriftelijke volmacht van het tweede lid van de delegatie stemmen.

Vastgesteld door de ledenraad op 22 juni 2011 en getekend door de voorzitter van de ledenraad, mr. A.M.J.M. Ploumen op 23 juni 2011 en goedgekeurd door de Minister van Veiligheid en Justitie bij brief van 15 juli 2011.

Naar boven