Nadere regeling Gegevensuitvraag beheersingsmodel toetreders 2010 en 2011

12 juli 2011

Nr. NR/CU-206

De NZA,

Ingevolge artikel 61, eerste lid van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) is onder meer een ieder gehouden om desgevraagd aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) of een door haar aangewezen persoon kosteloos de gegevens en inlichtingen te verstrekken welke voor de uitvoering van de Wmg van belang kunnen zijn;

Ingevolge artikel 68, eerste lid van de Wmg, kan de NZa regels stellen die inhouden door wie, aan wie en op welke wijze deze gegevens en inlichtingen moeten worden verstrekt, alsmede dat een accountant de juistheid van de verstrekte gegevens en inlichtingen bevestigt;

Heeft op grond van deze artikelen de volgende nadere regel vastgesteld:

1. Reikwijdte

Deze regel is van toepassing op

  • instellingen voor medisch specialistische zorg (voorheen: academische en algemene ziekenhuizen, ZBC’s en zelfstandige radiotherapeutische centra) voor zover deze zijn gestart met het leveren van zorgprestaties op of na 1 januari 2010 en vóór 1 juli 2011;

  • zorgaanbieders die geneeskundige zorg leveren zoals medisch specialisten die bieden voor zover deze zijn gestart met het leveren van zorgprestaties op of na 1 januari 2010 en vóór 1 juli 2011;

Deze regel is echter niet van toepassing op:

  • hierboven niet genoemde categorale instellingen en (uitsluitend) daar werkzame zorgaanbieders die geneeskundige zorg leveren zoals medisch specialisten die bieden;

  • kaakchirurgen;

  • psychiaters werkzaam voor Psychiatrische Afdelingen van Algemene Ziekenhuizen (PAAZ-en) en Psychiatrische Universiteits Klinieken (PUK-en);

  • zorgaanbieders die geneeskundige zorg leveren zoals medisch specialisten die bieden en die uitsluitend werkzaam zijn in een solo-praktijk of in een (privé)kliniek waar uitsluitend derde-compartimentzorg wordt geleverd.

2. Doel van de regel

In verband met de beoogde invoering van een beheersingsmodel voor de honoraria van medisch specialisten1 heeft de NZa ten behoeve van de vaststelling van honorariumbudgetten bij instellingen voor medisch specialistische zorg honorariumgegevens opgevraagd op basis van Regeling CU-203. Deze uitvraag had alleen betrekking op instellingen die actief waren in de jaren 2007, 2008 en/of 2009. Daardoor zijn geen honorariumomzetgegevens bekend van instellingen voor medisch specialistische zorg die na 2009 actief zijn geworden. Om deze gegevens alsnog te verzamelen heeft de NZa de onderhavige regeling vastgesteld.

3. Begripsbepalingen

Instelling

De instelling voor medisch specialistische zorg die onder de reikwijdte van deze regel valt.

Medisch Specialist

De medisch specialist die onder de reikwijdte van deze regel valt.

Accountant

Een accountant zoals bedoeld in artikel 393 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

Het controleprotocol

Het op de website van de NZa gepubliceerde Controleprotocol ‘gegevensuitvraag honoraria medisch specialisten en medisch specialisten-eenheden toetreders 2010 en 2011’.

4. Het doen van een opgave

  • a. De medisch specialist is gehouden de in bijlage 1 aangeduide en in bijlage 2 nader gedefinieerde gegevens onverwijld en kosteloos te verstrekken aan de instelling(en) waar hij of zij werkzaam is.2

  • b. De instelling is gehouden om uiterlijk op 1 september 2011 en door middel van (het) door de NZa vastgestelde formulier(en) kosteloos een opgave in te dienen van de in bijlage 1 bij deze regel aangeduide en in bijlage 2 nader gedefinieerde gegevens.

  • c. Deze opgave moet namens de indienende instelling rechtsgeldig ondertekend zijn, en voorzien van een in overeenstemming met het controleprotocol opgestelde accountantsverklaring.

  • d. De verplichting als omschreven in artikel 4 onder c geldt niet voor instellingen met een totale omzet van minder dan € 1 miljoen en een zorggerelateerd personeelsbestand van minder dan 10 FTE.

  • e. De verplichting als omschreven in artikel 4 onder c geldt niet voor dat deel van de opgave dat ziet op 2011.

5. Inwerkingtreding en citeerregel

De uit deze regel voortvloeiende verplichting is in werking getreden op 12 juli 2011.

Indien de Staatscourant waarin de mededeling als bedoeld in artikel 20, tweede lid sub b van de Wmg wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 12 juli 2011, treedt de regel in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin de mededeling wordt geplaatst en werkt hij terug tot en met 12 juli 2011.

Deze regel kan worden aangehaald als: ‘Nadere regeling Gegevensuitvraag beheersingsmodel toetreders 2010 en 2011’.

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit,

T.W. Langejan,

voorzitter.

TOELICHTING

Algemeen

Met een brief van 26 april 2010 (‘Voorhang beheersingsmodel medisch specialisten, CZ-IPZ-2996974’) heeft de minister van VWS een aantal kaders geschetst voor een per 2012 in te voeren beheersingsmodel voor de honoraria van medisch specialisten. Voorts heeft de minister de NZa gevraagd om het beheersingsmodel verder uit te werken. Hiervoor is het van belang dat de NZa inzicht heeft in ondermeer de omvang van het financiële verkeer tussen instellingen en medisch specialisten, de verdeling daarvan over de afzonderlijke specialismen en de aantallen binnen de instellingen in vrije vestiging en loondienst werkzame medisch specialisten. De minister heeft de NZa daarom verzocht deze gegevens te verzamelen en nader te onderzoeken (CP-IPZ-3011865 d.d. 9 juli 2010).

Op grond van de artikelen 61 en 68 Wmg is de NZa bevoegd om deze gegevens te (laten) verzamelen en van een accountantsverklaring te laten voorzien.

Met Regeling CU-203 heeft de NZa invulling gegeven aan de gegevensverzameling. Raadpleeg voor meer informatie over deze regeling en de uitvoering daarvan de website van de NZa op www.nza.nl onder zorgonderwerpen → dossiers → medisch specialisten → actueel.

De uitvraag op grond van deze regeling had alleen betrekking op de honorariumomzetgegevens over jaren 2007, 2008 en 2009. Daardoor zijn geen honorariumgegevens uitgevraagd bij instellingen die na 2009 zijn gestart met het leveren en declareren van prestaties, terwijl voor deze instellingen per 2012 wel een honorariumplafond zal worden vastgesteld. Dit onder voorbehoud van het feit dat de Minister van VWS de NZa hiertoe een formele aanwijzing ex artikel 7 Wmg geeft.

Teneinde de honorariumplafonds voor deze instellingen op een zo zorgvuldig mogelijke wijze vast te stellen, heeft de NZa besloten om alsnog over te gaan tot het uitvragen van honorariumomzetgegevens van instellingen die zijn gestart na 31 december 2009 (en vóór 1 juli 2011) en daartoe onderhavige regeling vastgesteld.

De gegevens die de NZa opvraagt, zijn nader omschreven en gedefinieerd in de bijlagen bij deze regel. Omdat deze gegevens mogelijk niet in alle gevallen in de administratie van de instelling beschikbaar zijn, strekt deze regeling zich ook uit tot de individuele medisch specialisten: zij zijn verplicht deze gegevens aan de instelling waar zij werkzaam zijn ter beschikking te stellen zodat deze de gegevens kan verwerken in de opgave die zij moet doen.

De instellingen die op grond van deze regel gehouden zijn om gegevens te verstrekken worden zoveel mogelijk actief door of namens de NZa benaderd. Instellingen die niet worden benaderd (bijvoorbeeld omdat zij niet in de administratie van de NZa voorkomen), maar die wel onder de werkingssfeer van deze regel vallen zijn echter ook verplicht de in deze regel aangeduide gegevens te verstrekken. Indien gegevens niet of niet tijdig worden verstrekt is de NZa bevoegd de naleving van de verplichtingen uit deze regel af te dwingen door het opleggen van een last onder dwangsom of een boete.

De opgaven zullen (nadat de daarvoor vereiste wijzigingen van de Wet marktordening gezondheidszorg in werking zijn getreden) worden gebruikt voor de ambtshalve vaststelling van honorariumbudgetten. Het niet tijdig verstrekken van gegevens kan er daardoor toe leiden dat voor deze instellingen niet tijdig het juiste budget kan worden vastgesteld, dan wel dat hiervoor gegevens uit de administratie van de NZa moeten worden gebruikt.

Op grond van het bepaalde in artikel 69 lid 2 Wmg kunnen de opgevraagde gegevens ook worden gebruikt voor andere aan de NZa opgedragen taken.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Als gesteld, ziet de regel op instellingen die zijn gestart op of na 1 januari 2010, maar vóór 1 juli 2011.

Deze regel is zowel van toepassing op de instellingen voor welke het beheersingsmodel van toepassing zal zijn als op de daar werkzame medisch specialisten. De medisch specialisten dienen de gevraagde gegevens aan de instelling te verstrekken, de instelling verstrekt de gegevens aan de NZa.

Voor de instellingen voor medisch specialistische zorg die zijn gestart na 1 juli 2011 wordt geen aparte uitvraag meer gedaan. Het honorariumbudget voor deze instellingen zal worden vastgesteld op basis van de nog vast te stellen beleidsregels met betrekking het beheersingsmodel.

Artikel 4

Dit artikel beschrijft de inhoud van de verplichting van instellingen en medisch specialisten: de in bijlage 1 bij deze regel genoemde gegevens dienen tijdig op de voorgeschreven wijze kosteloos te worden verstrekt aan de NZa.

De NZa zal daartoe een digitaal formulier beschikbaar stellen op haar website www.nza.nl. De ingevulde formulieren dienen vervolgens ingevuld per mail te worden geretourneerd aan de NZa. De NZa zal de ontvangst hiervan schriftelijk bevestigen. Voor een verdere toelichting op de uitvraag- en aanleverprocedure wordt verwezen naar de NZa-website, onder zorgonderwerpen → dossiers → medisch specialisten → beheersingsmodel → gegevensuitvraag.

De uitvraag betreft ook een opgave van de honorariumgegevens over 2011. Instellingen dienen met betrekking tot dat jaar de geprognosticeerde jaaromzet op te geven. De NZa zal deze opgave, voor zover deze wordt gebruikt bij het vaststellen van een honorariumbudget, later nacalculeren op basis van de werkelijke omzet zoals die blijkt uit de jaarverslagen. Dit met dien verstande dat nacalculatie nooit zal kunnen leiden tot een het vaststellen van een hogere jaaromzet dan de geprognosticeerde jaaromzet.

Ten aanzien van welke gegevens een accountantsverklaring vereist is volgt uit het controleprotocol. Dit controleprotocol, kan worden ingezien op de website van de NZa.

Kleine instellingen worden, conform de vrijstellingsregeling zoals die geldt bij de Regeling administratieve Organisatie en Interne Controle inzake DBC registratie en facturering (NR 100.060), vrijgesteld van de verplichting tot het aanleveren van een accountantsverklaring. Omdat het jaar 2011 nog loopt, hoeft over de geprognosticeerde opgave over dit jaar geen accountantsverklaring te worden overgelegd

BIJLAGEN:

  • 1. Overzicht te verstrekken gegevens

  • 2. Definities


X Noot
1

CZ-IPZ-2996974 d.d. 26 april 2010.

X Noot
2

De bijlagen zijn gepubliceerd op de website van de NZa onder wet- en regelgeving.

Naar boven