Reglement Vervangingsfonds voor het primair Onderwijs voor het schooljaar 2010–2011

Versie 14 juli 2011

Aan het Reglement Vervangingsfonds voor het primair Onderwijs voor het schooljaar 2010–2011 worden de volgende artikelen 1a, 1b en 1c toegevoegd:

ARTIKEL 1a–1c: Groot schoolbestuur (eigen risicodrager)

Artikel 1a Bevoegd gezag, zijnde groot schoolbestuur (eigen risicodrager) - Definitie

het bevoegd gezag dat blijkens de bekostigingsbeschikking van OCW over het kalenderjaar 2010 aanspraak heeft op tenminste 20 miljoen euro structurele bekostiging.

  • a. Structurele bekostiging: Het bedrag op bestuursniveau dat bij DUO op peildatum 1 november 2010 bekend is ter bekostiging van het schoolbestuur. Bij het vaststellen van de structurele bekostiging worden de volgende door DUO gehanteerde componenten gehanteerd:

    • a. personele bekostiging regulier,

    • b. personeel en arbeidsmarktbeleid (PAB-budget),

    • c. materiële instandhouding regulier,

  • b. Eigen risico: Het in de periode 1 augustus 2011–1 augustus 2013, respectievelijk in de periode 1 januari 2012–1 augustus 2013, voor eigen rekening nemen van de vervangingskosten gedurende de eerste 52 weken afwezigheid wegens ziekte van personeel, als bedoeld in artikel 2 van dit reglement.

  • c. Periode eigen risico: Bij onderbreking van het ziekteverzuim van minder dan 4 weken wordt het ziekteverzuim geacht te zijn voortgezet.

Artikel 1b Bevoegd gezag, zijnde groot schoolbestuur (eigen risicodrager) - Ontheffing

Het bevoegd gezag, als bedoeld in artikel 1a, blijft tot 1 januari 2012 aangesloten bij het Vervangingsfonds onder de in het reglement 2011–2012 vigerende bepalingen die van toepassing zijn voor bevoegde gezagsorganen, maar niet zijnde grote schoolbesturen, tenzij het bevoegd gezag heeft besloten per 1 augustus 2011 ‘eigen risicodrager’ te willen zijn, als bedoeld in artikel 1a, onder b, gedurende de periode 1 augustus 2011–1 augustus 2013, en dit besluit vóór 15 juni 2011 schriftelijk aan het Vervangingsfonds heeft medegedeeld.

Artikel 1c. Bevoegd gezag, zijnde groot schoolbestuur (eigen risicodrager) - Fusie

Indien het bevoegd gezag, als gevolg van een bestuurlijke fusie, blijkens de bekostigingsbeschikking van OCW over het kalenderjaar 2011 aanspraak kan maken op tenminste 20 miljoen euro structurele bekostiging, wordt dit bevoegd gezag aangemerkt als groot schoolbestuur gedurende de periode 1 augustus 2012–1 augustus 2013.

Op schriftelijk verzoek van het bevoegd gezag, als bedoeld in artikel 1a, besluit het Vervangingsfonds aan het bevoegd gezag ontheffing te verlenen voor de periode 1 augustus 2012–1 augustus 2013 van het zijn van ‘eigen risicodrager’ als bedoeld in artikel 1a, onder b, ten gevolge waarvan het bevoegd gezag valt onder de reglementbepalingen van de bevoegde gezagsorganen met een structurele bekostiging tot 20 miljoen euro. Het Vervangingsfonds kan daarbij nadere voorwaarden stellen. Dit verzoek wordt vóór 1 mei 2012 bij het Vervangingsfonds schriftelijk ingediend, onder bijvoeging van een schriftelijke verklaring van het bevoegd gezag dat het verzoek met de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad is afgestemd. De ontheffing wordt verleend voor de periode 1 augustus 2012–1 augustus 2013. Een verzoek op of na 1 mei 2012 wordt niet – ontvankelijk verklaard.

Toelichting op artikel 1a

Voor de bepaling van de hoogte van het lumpsumbedrag, dat door het Vervangingsfonds wordt gehanteerd voor de indeling van schoolbesturen in de drie onderscheiden grootteklassen, kan gebruik worden gemaakt van het Overzicht financiële beschikkingen (Ofb), dat door DUO/Cfi op haar website wordt gepubliceerd. Het overzicht vindt men onder Instellingsinformatie, na opgave van het administratienummer van het bestuur, door Bekostigingsinformatie PO te selecteren en dan ‘Op onderwerp’.

Het Ofb, dat beschikbaar is op 1 november voor het desbetreffende jaar, is daarin leidend. De bedragen voor personele bekostiging regulier en het budget Personeels- en Arbeidsmarktbeleid zijn vastgesteld voor het voorliggende schooljaar. Het bedrag voor de materiële instandhouding is vastgesteld voor het desbetreffende kalenderjaar. Aanvullend moet worden opgemerkt dat bij de bepaling van de hoogte van het lumpsumbedrag sec is uitgegaan van de drie genoemde componenten, zoals die ook zijn terug te vinden op het Ofb. De rugzakbekostiging blijft voor alle besturen buiten beschouwing.

In een enkel geval, namelijk als het samenwerkingsverband volledig samenvalt met het schoolbestuur, wordt de bekostiging voor dat samenwerkingsverband weergegeven als ‘Personele bekostiging regulier (zorgbekostiging)’ en als ‘Materiële bekostiging regulier (zorgbekostiging)’ van dat schoolbestuur. Deze zorgbekostiging blijft buiten beschouwing.

Toelichting op artikel 1c

In de praktijk zijn dit veelal bestuurlijke fusies per 1 augustus 2010 of per 1 januari 2011. In het kalenderjaar 2010 hadden de fuserende besturen nog geen structurele bekostiging van tenminste 20 miljoen euro. De vorm waarin de fusie wordt gerealiseerd is niet van belang.

Krachtens het reglement worden alle grote schoolbesturen per 1 januari 2012 eigen risicodrager voor een periode van afwezigheid van 52 weken, tenzij door het Vervangingsfonds ontheffing wordt verleend indien een bevoegd gezag dit risico niet wil of kan dragen. Ontheffing betekent dat het bevoegd gezag aanspraak kan maken op de reguliere bekostiging. Het bevoegd gezag treedt in overleg met de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad. De vraag of de raad een advies- of instemmingsrecht heeft is geen zaak van het fonds, maar is de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag en de raad. Ontheffing moet vóór 1 mei 2012 worden aangevraagd. Dit is een fatale termijn. Indien geen of niet tijdig om ontheffing is verzocht, wordt het bevoegd gezag per 1 augustus 2012 eigen risicodrager. Tegen weigering van de ontheffing door het fonds staat bezwaar en beroep open in gevolge de Awb.

Naar boven