Ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan ‘Groene Dijk’

Inleiding

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Groene Dijk’ en de bijbehorende stukken liggen overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.1 juncto art. 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, ter inzage vanaf 22 juli 2011 gedurende een termijn van zes weken.

Verder ligt een verzoek tot het vaststellen van een hogere grenswaarde wegverkeerslawaai ter inzage.

Inhoud bestemmingsplan en begrenzing plangebied

Met de ontwikkeling van de woonwijk Kloosterveen ligt het plangebied Groene Dijk niet meer in de periferie, maar is het een gebied dat ligt binnen in de bestaande stad.

Het plangebied wordt begrensd door de A28 en het Noord-Willemskanaal en is daarmee gesitueerd tussen de woonwijken Kloosterveen aan de westzijde en Pittelo aan de oostzijde. Door het gebied stedelijk te ontwikkelen, worden bestaande woonwijken met elkaar verbonden en wordt invulling gegeven aan de landelijke-, provinciale en ook gemeentelijke verplichting en wens meer te gaan inbreiden. Het gebied is door de ligging langs de A28 en de tweede hoofdontsluiting Kloosterveen goed bereikbaar. Het ontwikkelingspotentieel is doorbovengenoemde redenen verder toegenomen.Het voorliggend bestemmingsplan vormt de planologische en juridische borging van een stedelijke ontwikkeling voor dit gebied.

Het bestemmingsplan omvat onder andere de bestemmingen ‘Gemengd, waar onder werken gecombineerd met wonen’, ‘Bedrijven’, ‘Sport’, en ‘Maatschappelijk’. Daarmee wordt de mogelijkheid geboden tot vestiging van een brandweerkazerne, vestiging van hockeyvelden met accommodatie, uitbreidingsmogelijkheden voor de twee bestaande bedrijven in het plangebied en maatschappelijke functies. De bestaande woonfunctie langs de Asserwijk wordt gehandhaafd, evenals de woonschepenhaven.

Verzoek tot het vaststellen van hogere grenswaarden wegverkeerslawaai

In een deel van het plangebied van het bestemmingsplan is het mogelijk bedrijfswoningen en/of maatschappelijke voorzieningen te realiseren. De maximale geluidsbelasting op deze objecten vanwege wegverkeerslawaai (i.c. de A28) bedraagt 48 dB. De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid aan het gemeentebestuur hogere grenswaarden vast te stellen tot maximaal 53 dB. Dit indien de toepassing van maatregelen gericht op het terugbrengen van de te verwachten geluidbelasting aan de bron (bijv. verkeersmaatregelen en/of stil asfalt) of in het overdrachtsgebied (bijv. afstand vergroten of gebruik maken van wallen/schermen) onvoldoende doeltreffend zijn. Of dat dit overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiële aard oplevert.

De hogere grenswaardenprocedure tot maximaal 53 dB op de gevels van de bedrijfswoningen, wordt in combinatie met de aanleg van een geluidscherm gevoerd. De A28 is reeds met ZOAB uitgevoerd zodat daarin geen geluidsreductie is te realiseren. Het gekozen geluidsscherm is wat betreft de hoogte afgestemd op het geluidsscherm aan de zijde van Kloosterveen. Een geluidswal of hoge schermvarianten is financieel niet haalbaar gebleken en is, gelet op de omgeving, stedenbouwkundig niet verantwoord.

In het noordelijk deel van het plangebied zijn geen bedrijfswoningen en/of maatschappelijke voorzieningen bij recht mogelijk gemaakt. Op dit deel van het plangebied ligt een wijzigingsbevoegdheid voor het college van burgemeester en wethouders. Indien aan de voorkeursgrenswaarden voor wegverkeerslawaai kan worden voldaan dan wel een hogere grenswaarde kan worden verleend, kan toepassing worden gegeven aan de wijzigingsbevoegdheid om bedrijfswoningen te kunnen realiseren.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het ontwerpbestemmingsplan, bijbehorende stukken en het verzoek hogere grenswaarden wegverkeerslawaai liggen ter inzage bij de balie Vergunningen en Handhaving van het stadhuis, Noordersingel 33. U kunt de stukken gedurende de reguliere openingstijden inzien. Ook kunt u het bestemmingsplan raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl en op www.assen.nl.

Hoe kunt u inspreken?

Gedurende de bovengenoemde termijn wordt iedereen de mogelijkheid geboden naar keuze schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen over het ontwerpplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken. Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 30018, 9400 RA te Assen.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met mevr. mr. E.G.E. Kuiper, telefoon 14 0592. U kunt dit doen tegenover een afvaardiging van de gemeenteraad.

Naar boven