Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 13 juli 2011, nr. Z/F-3070424, houdende wijziging van de Regeling zorgverzekering in verband met de inwerkingtreding van de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Financiën;

Gelet op artikel 45, tweede juncto derde lid, van de Zorgverzekeringswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling zorgverzekering wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5.2, tweede lid, onderdeel b, wordt ‘met uitzondering van een uitkering op grond van de Algemene Ouderdomswet’ vervangen door: met uitzondering van een uitkering op grond van de Algemene Ouderdomswet of een koopkrachttegemoetkoming als bedoeld in de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen.

B

In artikel 5.12, eerste lid, wordt ‘De ontvangsten voor’ vervangen door ‘De ontvangsten van’ en wordt ‘artikel 49, eerste lid’ vervangen door: artikel 49, tweede lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juni 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

Op 1 juni 2011 trad de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen in werking. Op grond van die wet en het op die wet gebaseerde Uitvoeringsbesluit koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen is voor belastingplichtigen in de zin van die wet die 65 jaar of ouder zijn, een koopkrachttegemoetkoming geïntroduceerd. Deze is in de plaats gekomen van de op artikel 33b van de Algemene Ouderdomswet (AOW) gebaseerde tegemoetkoming.

Over laatstbedoelde tegemoetkoming werd ingevolge artikel 5.2, tweede lid, onderdeel b, van de Regeling zorgverzekering inkomensafhankelijke bijdrage (iab) geheven volgens het hoge percentage (voor 2011: 7,75%). Hoewel de tegemoetkoming geen ouderdomspensioen in de zin van de AOW was, was deze immers wel een uitkering op grond van de AOW. Ook over de koopkrachttegemoetkoming dient het hoge iab-percentage geheven te worden. Dit wordt in artikel I, onderdeel A geregeld.

In artikel I, onderdeel B, worden twee wetstechnische misslagen hersteld.

Bij de bepaling van de hoogte van de koopkrachttegemoetkoming (zie het Uitvoeringsbesluit koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen) is er rekening mee gehouden dat over de tegemoetkoming het hoge percentage iab zou moeten worden betaald. Daarom kan de regeling terugwerken tot en met de dag waarop de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen in werking trad.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

Naar boven