Ontwerpbestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving), Milieueffectrapport Vrije Universiteit / Vrije Universiteit medisch centrum en ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken, ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, artikel 7.30 van de Wet milieubeheer, en artikel 110c van de Wet geluidhinder, het volgende bekend.

Bij besluit van 12 juli 2011 hebben burgemeester en wethouders besloten het ontwerpbestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving), het Milieueffectrapport Vrije Universiteit / Vrije Universiteit medisch centrum (BD2011-002271) en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden ten behoeve van bestemmingsplan VUmc (en omgeving) (BD2011-006039) vrij te geven voor terinzagelegging.

Ontwerpbestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving)

Het bestemmingsplangebied wordt globaal begrensd door aan de noordzijde de afslag S108, aan de oostzijde de Gustav Mahlerlaan en de Van der Boechorststraat, aan de zuidzijde de Overijsselweg, en aan de westzijde de Amstelveenseweg (maakt onderdeel uit van het plangebied).

Het bestemmingsplan voorziet in een juridische regeling voor het bestaande Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc). Daarbij wordt voorzien in ontwikkelingsmogelijkheden voor het VUmc. Het betreft zo’n 140.000 m2 brutovloeroppervlak (bvo), hoofdzakelijk ten zuiden van de De Boelelaan te realiseren. In het plangebied is tevens een aantal bestaande woningen langs de Amstelveenseweg meegenomen.

Milieueffectrapport Vrije Universiteit / Vrije Universiteit medisch centrum

In verband met de voorgenomen (her)ontwikkeling van de Vrije Universiteit (VU) en het VUmc is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De huidige VU kent circa 300.000 m2 aan bestaande gebouwen. Ten behoeve van groei, allianties en voorzieningen is extra programma nodig. Daarin is voor circa 95.000 m2 aan woningbouw voorzien. Door recente realisatie en sloop van bebouwing is het aantal m2 dat in het MER is onderzocht circa 148.500 m2 voorzieningen en circa 95.000 m2 woningbouw. Het nog toe te voegen programma bij VUmc dat in dit MER is beschouwd bedraagt 140.000 m2.

De ontwikkelingen worden voorzien op de huidige locaties van de VU en het VUmc. Het gaat om het gebied dat globaal wordt begrensd door de A10 in het noorden, door de sportvelden van SC Buitenveldert en de Buitenveldertselaan in het oosten, door de Arent Janszoon Ernststraat en de Overijsselweg in het zuiden en door de Amstelveenseweg in het westen.

In het MER worden de milieueffecten, onder andere op het gebied van luchtkwaliteit, geluid, en flora en fauna, van de voorgenomen activiteit onderzocht en vergeleken met verschillende alternatieven. In het MER wordt rekening gehouden met de cumulatieve effecten als gevolg van de Zuidasontwikkeling.

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder ten behoeve van bestemmingsplan VUmc (en omgeving)

De voorkeurswaarden voor geluid zullen zowel door het wegverkeer als door het railverkeer worden overschreden. Bovendien zal in 2021 als gevolg van reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder de geluidsbelasting van een aantal woningen aan de Amstelveenseweg met maximaal 4 dB toenemen ten opzichte van de eerder vastgestelde hogere geluidswaarden. Het betreft de woningen aan de Amstelveenseweg 712-758C (even nummers) en 603-627 (oneven nummers).

Omdat in beide gevallen geluidreducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen.

Crisis- en herstelwet

Het project Amsterdam VU-gebied is in de Crisis- en herstelwet aangewezen als gebiedsontwikkeling met nationale uitstraling (bijlage Aa, nummer 2). De VUmc-ontwikkeling maakt daarvan onderdeel uit. Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Ter inzage

Met ingang van 21 juli 2011 liggen gedurende een termijn van zes weken de volgende stukken gelijktijdig ter inzage:

  • het ontwerpbestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving) met de daarop betrekking hebbende stukken

  • het Milieueffectrapport Vrije Universiteit / Vrije Universiteit medisch centrum met de daarop betrekking hebbende stukken

  • het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder t.b.v. bestemmingsplan VUmc (en omgeving) met de daarop betrekking hebbende stukken.

Ter inzagelegging vindt plaats op de volgende adressen:

  • Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.centrum.amsterdam.nl.

  • Stadsdeelkantoor van stadsdeel Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.zuid.amsterdam.nl

  • Loket Tripolis van stadsdeel Zuid, Burgerweeshuispad 301, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.zuid.amsterdam.nl.

Het ontwerpbestemmingsplan met de daarop betrekking hebbende stukken en het MER Vrije Universiteit / Vrije Universiteit medisch centrum met de daarop betrekking hebbende stukken zijn tevens digitaal raadpleegbaar via www.amsterdam.nl/ruimtelijkeplannen.

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan dan wel het MER naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam.

Overeenkomstig artikel 7.32, lid 3, van de Wet milieubeheer (Wm) kunnen zienswijzen op het MER slechts betrekking hebben op de inhoud van het MER, het niet voldoen van het rapport aan de bij of krachtens artikel 7.23 Wm gestelde regels dan wel op onjuistheden die het rapport bevat.

Gedurende bovengenoemde termijn van ter inzagelegging kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerpbesluit tot vaststelling hogere waarden naar voren brengen bij burgemeester en wethouders van Amsterdam.

Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan dan wel het MER kunnen naar voren worden gebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam, per adres de directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kunnen naar voren worden gebracht bij burgemeester en wethouders van Amsterdam, per adres de directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerp bestemmingsplan, het MER, dan wel het ontwerp besluit tot vaststelling van hogere waarden kan contact worden opgenomen met de Dienst Ruimtelijke Ordening, team Juridische en Milieuzaken, telefoonnummer 020 552 7797.

Amsterdam, 20 juli 2011

Burgemeester en wethouders,

H. de Jong,

secretaris.

E.E. Van der Laan,

burgemeester.

Naar boven