Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 7 juli 2011, nr. 194843, houdende wijziging van de Beleidsregels over de kwaliteit van de opvang van beschermde inheemse diersoorten (wijziging voldoende kennis, ervaring en vaardigheden medewerkers)

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 29 van de bijlage bij de Beleidsregels kwaliteit opvang beschermde inheemse diersoorten wordt als volgt gewijzigd:

1. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. De persoon, bedoeld in het eerste lid, heeft voldoende kennis, ervaring en vaardigheden als hij kan aantonen dat hij ten minste de afgelopen drie jaar ervaring heeft opgedaan in het huisvesten en verzorgen van de specifieke categorie van dieren waarvoor de aanvrager ontheffing aanvraagt, en hij daartoe minimaal twee positieve referenties van deskundig te achten personen kan overleggen.

2. Het vierde lid komt te luiden:

  • 4. De persoon, bedoeld in het eerste lid, heeft in ieder geval voldoende kennis, ervaring en vaardigheden als hij aantoonbaar met succes een opleiding in de richting van dierverzorging of diergeneeskunde heeft afgerond op niveau 2, MBO, of hoger.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 juli 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

In artikel 29, derde lid, van de bijlage bij de Beleidsregels kwaliteit opvang beschermde inheemse diersoorten was tot dusver niet ingevuld op welke wijze een dierverzorger kan aantonen over voldoende kennis, ervaring en vaardigheden te beschikken en dus als vakbekwaam wordt aangemerkt. Met de huidige aanpassing van het derde lid wordt het mogelijk te worden erkend als vakbekwaam dierverzorger indien de persoon in kwestie over voldoende relevante ervaring beschikt. De persoon moet dan aantonen ten minste de afgelopen drie jaar ervaring op te hebben gedaan in het huisvesten en verzorgen van de specifieke categorie dieren waarvoor de aanvrager ontheffing aanvraagt. Bij de ontheffingaanvraag worden daartoe referenties toegestuurd.

In het vierde lid wordt geregeld dat degene die aantoonbaar met succes een opleiding in de richting van dierverzorging of diergeneeskunde heeft afgerond op MBO-niveau 2 of hoger, wordt aangemerkt als vakbekwaam. De opleidingen waarvan succesvolle afronding tot vakbekwaamheid leidt, worden niet langer limitatief opgesomd.

Door dit besluit nemen de administratieve lasten toe met € 1.850. Er worden circa 100 aanvragen verwacht. De administratieve last bestaat uit het doorgeven van twee referenties of het inzenden van een diploma. Per aanvraag zal hiervoor naar schatting een half uur nodig zijn tegen een uurtarief van € 37. Alternatieven om de vakbekwaamheid van het dierverzorger te verifiëren zullen meer administratieve lasten met zich brengen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven