Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 7 juli 2011, nr. 214263, houdende wijziging van de Regeling subsidies particuliere terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op de artikelen 2 en 4 van de Kaderwet LNV Subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

A

In artikel 2 wordt ‘de terreinen’ vervangen voor: de te vergraven terreinen.

B

Artikel 4a, vierde lid, van de Regeling subsidies particuliere terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties, komt als volgt te luiden:

  • 4. Het subsidieplafond voor de in artikel 2 genoemde categorieën subsidies gezamenlijk voor 2011 is:

    • a. voor het project Grensmaas: € 3.134.000,–;

    • b. voor het project Zandmaas Pakket I: € 670.000,–;

    • c. voor de Nadere Uitwerking voor het Rivierengebied: € 0,–.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij met toelichting wordt geplaatst.

Den Haag, 7 juli 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Met de onderhavige regeling wordt de Regeling subsidies particuliere terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties (hierna: PNB-Regeling) gewijzigd. De PNB-Regeling voorziet in de subsidiëring en verwerving van grond en de vergoeding van de kosten voor beëindiging van pachtovereenkomsten ten behoeve van de realisatie van de rijksprojecten Grensmaas, Zandmaas Pakket I en de Nadere Uitwerking voor het Rivierengebied (NURG).

Deze rijksprojecten dragen bij aan de realisatie van de hoogwater veiligheidsdoelstellingen. Door gronden in de nabijheid van de Maas te verwerven en te vergraven, wordt het stroombed verruimd en kan de Maas piekafvoeren beter verwerken. Daarnaast wordt met deze projecten natuur ten bate van de Ecologische Hoofdstructuur (hierna: EHS) gerealiseerd. Vanwege de herijking van de EHS is terughoudendheid bij de verwerving van nieuwe gronden in de EHS gewenst. Daarom is besloten de PNB-Regeling alleen open te stellen voor subsidieaanvragen voor te vergraven terreinen. De betrokken partijen zijn hierover geïnformeerd.

Afgeweken wordt van het besluit om vier vaste verandermomenten voor regelgeving te hanteren, dit in verband met het feit dat het subsidiejaar reeds is begonnen. In gevolge artikel II treedt het besluit in werking met ingang van de dag na publicatie van het besluit in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven