Bekendmaking ontwerpbestemmingsplan Water in de Pijp

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid maakt, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat een ontwerpbestemmingsplan ‘Water in de Pijp’ is opgesteld.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft eerder (van 5 november 2010 t/m 16 december 2010) ter visie gelegen. Omdat de kennisgeving van deze eerdere tervisielegging niet voldeed aan de wettelijke eisen, wordt het ontwerpbestemmingsplan met deze kennisgeving geheel ongewijzigd opnieuw ter visie gelegd. De in het kader van de eerste tervisielegging ingediende zienswijzen worden daarbij als herhaald en ingelast beschouwd.

Plangrenzen

Het plangebied ligt in het Stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam en omvat de volgende waterlopen:

  • Noordzijde: de Singelgracht tussen de kade van de Stadhouderskade en de stadsdeelgrens met Stadsdeel Centrum;

  • Oostzijde: de Amstel tussen de kade van de Amsteldijk en de stadsdeelgrens met Stadsdeel Oost;

  • Zuidzijde: het Amstelkanaal tussen de kade van de Jozef Israëlskade en het midden van het Amstelkanaal;

  • Westzijde: de Boerenwetering tussen de kade van de Ruysdaelkade en het midden van de Boerenwetering.

Achtergrond

Aanleiding voor het nieuwe bestemmingsplan is de regeling in bestemmingsplan ‘De Pijp 2005’ ten aanzien van de vervanging van woonschepen door woonarken en de maximale hoogtes van woonarken. Deze regelingen worden door de stadsdeelraad als te ruim en ongewenst ervaren, aangezien zij een behoorlijke impact hebben op het zicht op onder andere de Amstel.

Doel van het nieuwe bestemmingsplan is het tegengaan van het vervangen van woonschepen door woonarken en het inperken van de maximale hoogte van woonarken. Het nieuwe planologisch toetsingskader van bestemmingsplan ‘Water in de Pijp’ zal de huidige regelingen uit bestemmingsplan ‘De Pijp 2005’ voor het gebruik van de waterlopen vervangen.

Het ontwerpbestemmingsplan bevat tevens de plannen van Mokum Mariteam voor het ontwikkelen van de ruimte onder de Torontobrug voor opslag en overslag van goederen voor de Albert Cuypmarkt. Daarbij wordt gewerkt met een elektrisch aangedreven schip (de ‘city supplier’). Voor het schip is in de Singelgracht een ligplaats opgenomen.

Het ontwerpbestemmingsplan, en de bijbehorende stukken, ligt van 28 januari 2011 t/m 10 maart 2011 ter visie bij onze informatiecentra op de stadsdeelkantoren President Kennedylaan 923 en Burgerweeshuispad 301, geopend op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur. Bovendien is de informatiebalie van ons kantoor aan de Burgerweeshuispad 301 op maandagavond tot 19.30 uur geopend en de informatiebalie van ons kantoor aan de President Kennedylaan 923 op woensdagavond tot 19.30 uur.

Het ontwerpbestemmingsplan kan tevens bekeken worden via onze internetsite www.zuid.amsterdam.nl, onder ‘wonen en leefomgeving’, ‘wonen’, ‘bestemmingsplannen’. Het bestemmingsplan is ook digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl en op www.bestemmingsplannen.amsterdam.nl.

Eenieder kan gedurende de termijn dat het ontwerpbestemmingsplan ter visie ligt een zienswijze indienen. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen aan Stadsdeel Zuid, postbus 74019, 1070 BA Amsterdam, t.a.v. de deelraad. Voor uw mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Team Stedelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14 020.

Amsterdam, 27 januari 2011

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid,

H.J.M. Wink,

stadsdeelsecretaris.

P.P.J. Slettenhaar,

voorzitter.

Naar boven