Ontwerpbestemmingsplan Museumkwartier en Valeriusbuurt

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid maakt, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat een ontwerpbestemmingsplan Museumkwartier en Valeriusbuurt is opgesteld.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft eerder (van 23 september 2010 t/m 3 november 2010) ter visie gelegen. Omdat de kennisgeving van deze eerdere tervisielegging niet voldeed aan de wettelijke eisen, wordt het ontwerpbestemmingsplan met deze kennisgeving geheel ongewijzigd opnieuw ter visie gelegd. De zienswijzen die in het kader van de eerste tervisielegging zijn ingediend, worden hierbij als herhaald en ingelast beschouwd.

Het plangebied ligt in stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam en bestaat uit twee buurten, het Museumkwartier (bestaande uit 9 kleinere buurten) en het zuidelijk deel van de Willemsparkbuurt (Valeriusbuurt Oost en West). Deze buurten zijn gelegen ten zuidwesten van het stadscentrum van Amsterdam, ten zuiden van het Vondelpark. Het westelijke deel van het plangebied wordt gevormd door (een groot deel van) de Willemsparkbuurt en het oostelijk deel door het Museumkwartier. De scheiding tussen de twee buurten wordt gevormd door de Emmastraat.

Het plangebied wordt in het noorden begrensd door de Sophialaan, de Saxen-Weimarlaan, de Koninginneweg, de Van Eeghenstraat, het Vondelpark en de Singelgracht (tot aan de stadsdeelgrens), aan de oostkant door de Boerenwetering, aan de zuidzijde door het Noorder Amstelkanaal, de Hendrik Jacobszstraat en de Cornelis Krusemanstraat, en aan de westzijde wordt het plangebied begrensd door de Amstelveenseweg. De percelen Van Baerlestraat 27 (Conservatorium Hotel) en Banstraat 23 t/m 27 maken geen deel uit van het plangebied, hier blijven de vigerende bestemmingsplannen van kracht.

Veel van de in het plangebied geldende bestemmingsplannen zijn ouder dan tien jaar, die op grond van artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening herzien dienen te worden. Met dit bestemmingsplan wordt aan deze verplichting voldaan, maar wordt er tevens een actueel toetsingskader voor ruimtelijke en functionele ontwikkelingen in het gebied geboden. In het ontwerpbestemmingsplan Museumkwartier en Valeriusbuurt wordt bijvoorbeeld een andere regeling voor de maximale bouwhoogte voorgesteld, wordt het meest actuele horecabeleid opgenomen en worden er meer voorwaarden gesteld aan het ondergronds bouwen.

Het ontwerpbestemmingsplan, en de bijbehorende stukken, ligt van 28 januari 2011 t/m 10 maart 2011 ter visie bij onze informatiecentra op de stadsdeelkantoren President Kennedylaan 923 en Burgerweeshuispad 301, geopend op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur. Bovendien is de informatiebalie van ons kantoor aan de Burgerweeshuispad 301 op maandagavond tot 19.30 uur geopend en de informatiebalie van ons kantoor aan de President Kennedylaan 923 op woensdagavond tot 19.30 uur.

Het ontwerpbestemmingsplan kan tevens bekeken worden via onze internetsite

www.zuid.amsterdam.nl, onder ‘wonen en leefomgeving’, ’wonen’, ‘bestemmingsplannen’. Het bestemmingsplan is ook digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl en op

www.bestemmingsplannen.amsterdam.nl.

Eenieder kan gedurende de termijn dat het ontwerpbestemmingsplan ter visie ligt een zienswijze indienen. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen aan Stadsdeel Zuid, postbus 74019, 1070 BA Amsterdam, t.a.v. de deelraad. Voor uw mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Team Stedelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14 020.

Amsterdam, 27 januari 2011

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid,

H.J.M. Wink,

stadsdeelsecretaris.

P.P.J. Slettenhaar,

voorzitter.

Naar boven