Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 28 juni 2011, nr. DL/306590, houdende wijziging van de Regeling Lerarenbeurs voor scholing en zij-instroom 2009–2011 in verband met verhoging subsidieplafond voor de Lerarenbeurs en het uitsluiten van personen die ingeschreven staan aan een lerarenopleiding voor zij-instroomsubsidie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op artikel 2, eerste lid, jo artikel 4, van de Wet overige OCW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling lerarenbeurs voor scholing en zij-instroom 2009–2011 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5, vierde lid, wordt ‘€ 34.000.000’ vervangen door: € 44.500.000.

B

In artikel 21, tweede lid, wordt ‘€ 4.000.000’ vervangen door: € 7.500.000.

C

Artikel 23 wordt als volgt gewijzigd:

  • 2. Geen aanvraag kan worden gedaan door personen die ingeschreven staan of in de twee jaren voorafgaand aan de subsidieaanvraag ingeschreven hebben gestaan als student aan een lerarenopleiding en collegegeldplichtig zijn of waren op grond van de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

H. Zijlstra.

TOELICHTING

Algemeen

De Regeling lerarenbeurs voor scholing en zij-instroom 2009–2011 (hierna: Regeling) bevat twee verschillende subsidie-elementen, de lerarenbeurs en de subsidie zij-instroom. De lerarenbeurs stelt leraren in staat om met subsidie een extra kwalificerende opleiding te volgen. De leraar ontvangt daarvoor middelen voor studie- en reiskosten en zijn werkgever kan middelen ontvangen om de leraar studieverlof te verlenen en een vervanger aan te stellen. De zij-instroomsubsidie levert een bijdrage aan onderwijswerkgevers om een zij-instromer aan te stellen, te begeleiden en te laten opleiden.

De Regeling draagt bij aan het realiseren van de onderwijsambities van dit kabinet en de doelstellingen van het actieplan ‘Leraar 2020 – een sterker beroep’ inzake de professionalisering van leerkrachten. Concreet draagt de Regeling bij aan de verhoging van het kwalificatie- en opleidingsniveau van de leraren en daarmee aan de kwaliteit van het onderwijs. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk leraren gebruik kunnen maken van de subsidieregeling. Vanwege het grote aantal aanvragen in 2011 worden de subsidieplafonds voor de lerarenbeurs en subsidie zij-instroom verhoogd met € 14.000.000,–.

Daarnaast wordt een omissie in artikel 23 van de Regeling hersteld.

Administratieve lasten

Deze wijzigingen hebben geen administratieve lasten tot gevolg.

Artikelsgewijs

A

Het subsidieplafond van de lerarenbeurs wordt verhoogd van € 34.000.000 naar € 44.500.000. Reden is dat het oorspronkelijke budget ontoereikend is om het aantal ingediende aanvragen te kunnen honoreren, mede vanwege het feit dat zonder aanpassing van het subsidieplafond minder beurzen zouden kunnen worden verstrekt dan vorige jaren omdat het gemiddelde subsidiebedrag per aanvraag is gestegen in verband met de verhoging van de vergoeding voor een tweede bachelor of master.

B

Op grond van het aantal reeds ingediende aanvragen, rekening houdend met realisatiecijfers van 2009 en 2010, worden over geheel 2011 nu circa 400 aanvragen verwacht voor de subsidie zij-instroom. Om het aantal verwachte aanvragen te kunnen honoreren, wordt het subsidiebedrag verhoogd van € 4.000.000 naar € 7.500.000.

C

Bij de Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 24 maart 2011, nr. DL/287325, houdende wijziging van de Regeling lerarenbeurs voor scholing en zij-instroom 2009–2011 is onbedoeld het tweede lid van artikel 24 te komen vervallen, terwijl deze bepaling onmisbaar is voor de effectiviteit van de Regeling. De zij-instroomregeling moet leiden tot meer bevoegde leraren. Studenten die een lerarenopleiding volgen of dit hebben gedaan in de twee jaar voorafgaand aan de aanvraag komen niet in aanmerking voor de zij-instroomregling. Het beschikbaar stellen van subsidie aan deze groep leidt namelijk niet tot extra leraren. Bovendien zijn er negatieve bekostigingsgevolgen voor de HO-instelling (uitval uit de opleiding). DUO koppelt iedere aanvraag voor zij-instroomsubsidie aan het Centraal Register Inschrijvingen Hoger Onderwijs en controleert of de aanvrager ingeschreven staat bij een lerarenopleidig of ingeschreven heeft gestaan in de twee jaren voor de aanvraag. Voor de definitieve vaststelling van de beschikking voert DUO de controle opnieuw uit om te controleren of de zij-instromer niet alsnog ingeschreven is als zij-instromer. Met de onderhavige wijziging wordt deze omissie hersteld.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

H. Zijlstra.

Naar boven