Terinzagelegging vastgestelde bestemmingsplannen ‘De Wijk-200’, ‘Luchtscheidingsinstallatie De Wijk-20’, ‘Leidingtracés NAM’ en Milieueffectrapport (MER) Aardgas+ De Wijk

De bestemmingsplannen ‘De Wijk-200’, ‘Luchtscheidingsinstallatie De Wijk-20’ en ‘Leidingtracés NAM’ zijn op 30 juni 2011 door de gemeenteraad.Burgemeester en wethouders van De Wolden maken dit op grond van artikel 3.8. van de Wet ruimtelijke ordening bekend.

De bestemmingsplannen voorzien in de aanleg en aanpassing van leidingen, luchtscheidingsinstallatie, injectieputten en winputten in het gebied tussen Koekangerveld en Echten in het gasveld De Wijk. Daar vindt reeds vele jaren gaswinning plaats. Om de winbare hoeveelheid gas te vergroten, wil de NAM stikstofinjectie gaan toepassen. Om dit planologisch mogelijk te maken, zijn nieuwe bestemmingsplannen noodzakelijk.

Het bestemmingsplan ‘Leidingtracés NAM’ voorziet in de aanleg van drie nieuwe stikstofleidingen en de wijziging van een bestaande aardgastransportleiding naar een stikstofleiding. De nieuwe leidingen worden gelegd tussen de locaties De Wijk-20 en De Wijk-15, tussen De Wijk-17 en De Wijk-24 en tussen De Wijk-24 en De Wijk-200.

Het bestemmingsplan ‘De Wijk-200’ voorziet in een nieuwe locatie met drie nieuwe injectieputten en twee winputten. De Wijk-200 is gelegen ten zuidoosten van Koekangerveld aan de Koekangerveldweg.

Het bestemmingsplan ‘Luchtscheidingsinstallatie De Wijk-20’ betreft het gebied ten zuiden van een bestaande Nam-locatie ten zuiden van Oshaar aan de Oshaarseweg waarbij een luchtscheidingsinstallatie wordt geplaatst bij de bestaande gaswinningsinstallatie.

Milieueffectrapport ‘Aardgas+ De Wijk’

Ten behoeve van de bestemmingsplannen ‘De Wijk-200’, ‘Luchtscheidingsinstallatie De Wijk-20’ en ‘Leidingtracés NAM’ wordt tevens een milieueffectrapport (MER) ter inzage gelegd als toelichting op de eerder genoemde bestemmingsplannen. Het opstellen van een MER is voor de – door de NAM voorgenomen activiteiten – niet verplicht. Toch heeft de NAM besloten een MER op te stellen.

De MER dient als besluit-MER, voor de besluitvorming over de verwachte vergunningaanvragen voor de op te richten inrichtingen. Daarnaast is de MER zo opgesteld dat het ook als plan-MER fungeert voor de bestemmingsplanprocedure die gevolgd moet worden voor de inpassing van nieuwe locaties, de transportleidingen en voor de luchtscheidingsinstallatie.

Ter inzage

De vastgestelde bestemmingsplannen ‘De Wijk-200’, ‘Luchtscheidingsinstallatie De Wijk-20’ en ‘Leidingtracés NAM’ en het milieueffectrapport ‘Aardgas+ De Wijk liggen van 14 juli tot en met 24 augustus 2011 voor iedereen ter inzage. Inzien kunt u via:

  • een bezoek aan het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2 in Zuidwolde tijdens kantooruren

  • dewolden.nl, onder inwoners/bouwen en wonen/bestemmingsplannen

  • ruimtelijkeplannen.nl

Beroep

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijze naar voren heeft gebracht, kan tijdens de termijn van terinzagelegging beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019,2500 AE ’s-Gravenhage.

Inwerkingtreding bestemmingsplannen

De bestemmingsplannen treden in werking op 25 augustus 2011. Een beroepsschrift heeft geen schorsende werking. Als tijdens de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treden de bestemmingsplannen niet in werking voordat er over het verzoek is beslist

Zuidwolde, 13 juli 2011

Burgemeester en wethouders van De Wolden.

Naar boven