Vestiging Wet voorkeursrecht gemeenten locatie omgeving het Ei Winkelhart: Kerkstraat 87/89

Voorlopige aanwijzing van gronden waarop de artikelen 10-24, 26 en 27 Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) van toepassing zijn.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Brunssum maken bekend dat zij, op grond van het bepaalde in artikel 6 Wvg, op 12 juli 2011 hebben besloten het perceel kadastraal bekend gemeente Brunssum sectie D nr. 449 (gedeeltelijk) voorlopig aan te wijzen en de raad van de gemeente Brunssum voor te stellen het betreffende perceel op grond van artikel 5 Wvg aan te wijzen,waarop de artikelen 10-24, 26 en 27 Wvg van toepassing zijn.

Het betreffende gedeelte grond, plaatselijk bekend als Kerkstraat 87/89 is gelegen in het Masterplan Brunssum Centrum en meer specifiek in de omgeving het Ei Winkelhart. Dit gebied is aangeduid als herontwikkelingsgebied/moderniseringsgebied waarin een gewijzigde stedenbouwkundige structuur wordt beoogd met een andere bebouwingssituering en -oriëntatie, gewijzigde gebruiksindelingen en nieuwe infrastructuur, bestemd voor detailhandel, woondoeleinden op bovenverdiepingen, en verkeers- en parkeervoorzieningen, alle niet-agrarisch en alle nader uit te werken. Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken is het voorontwerpbestemmingsplan ‘Doorsteek Centrum’ in procedure gebracht.

Het gedeelte grond is nader aangegeven op de bij het voorlopig aanwijzingsbesluit behorende kadastrale tekening met nummer Wvg 2011_201 en de daarbij behorende percelenlijst van eigenaren en beperkt gerechtigden, één en ander naar de stand van de openbare registers van het Kadaster per 4 juli 2011.

Om te voldoen aan artikel 7 Wvg ligt met ingang van 14 juli 2011 het voorlopig aanwijzingsbesluit, daaronder mede begrepen de perceelsgewijze registratie, voor een ieder gedurende de openingstijden kosteloos ter inzage bij de balie Bouwen en Wonen van de Gemeentewinkel, op de begane grond van het Bestuurscentrum (Lindeplein 1) alsmede in de openbare bibliotheek (Rumpenerstraat 147).

De eigenaren en beperkt gerechtigden met betrekking tot deze gronden ontvangen één dezer dagen een afzonderlijke kennisgeving.

Het voorlopig aanwijzingsbesluit van burgemeester en wethouders treedt in werking op de dag na de datum van publicatie in de Staatscourant en geldt voor een termijn van ten hoogste drie maanden na dagtekening van het besluit. Het voorlopig aanwijzingsbesluit is gepubliceerd in de Staatscourant van 13 juli 2011. Het gemeentelijk voorkeursrecht treedt daarmee in werking met ingang van 14 juli 2011. Nadat het voorlopig aanwijzingsbesluit van burgemeester en wethouders in werking is getreden, moeten eigenaren en beperkt gerechtigden van de in het besluit begrepen gronden, wanneer zij hun percelen dan wel de daarop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Brunssum te koop aanbieden.

Bezwaar en beroep

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende binnen 6 weken na de datum van verzending van dit besluit hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 250, 6440 AG Brunssum. In dit geval loopt de bezwarentermijn vanaf 14 juli 2011 t/m 24 augustus 2011.

U kunt ook digitaal een bezwaarschrift indienen via http://www.brunssum.nl. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Het bezwaarschrift dient ondertekend te zijn en tenminste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. omschrijving van het besluit, waartegen bezwaar wordt gemaakt;

  • d. de gronden van het bezwaar.

Indien belanghebbende voor een vergoeding in de kosten van een gegrond verklaard bezwaar in aanmerking wenst te komen, dient dit in het bezwaarschrift te worden aangegeven.

Tevens kan op grond van het bepaalde in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Maastricht, sector Bestuursrecht (Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht) worden verzocht een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) te treffen, indien onverwijlde spoed dat, gelet op de betrokken belangen, vereist.

Hoe u verder precies bezwaar kunt maken tegen deze beslissing kunt u lezen in de folder ‘Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid’, die u kunt aanvragen bij het onderdeel Voorlichting, tel. 045-5278633.

Zienswijzen

Binnen drie maanden dient de gemeenteraad de aanwijzing van gronden te bestendigen. Het raadsvoorstel en concept-besluit, inclusief de daarbij behorende tekening met nr. 2011_203 en de daarbij behorende percelenlijst van eigenaren en beperkt gerechtigden, worden eveneens voor eenieder ter inzage gelegd.

In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de raad te nemen besluit tot aanwijzing van gronden, worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 Awb, in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van vier weken, ingaande de dag na dagtekening van deze bekendmaking, ofwel met ingang van 14 juli 2011 t/m 10 augustus 2011, hun zienswijzen over het raadsvoorstel schriftelijk dan wel mondeling naar voren te brengen.

Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de raad van de gemeente Brunssum, postbus 250, 6440 AG Brunssum.

Indien belanghebbenden hun zienswijze aan de raad mondeling kenbaar wensen te maken danwel nadere informatie wensen, dient dit te geschieden via de Balie Bouwen en Wonen, bereikbaar via telefoonnummer (045) 5278 660.

Brunssum, 13 juli 2011

Burgemeester en wethouders van Brunssum.

Naar boven