Wijziging besluit mandaat Dienst Regelingen in verband met Regeling tegemoetkoming schade bij overstroming van de Maas in januari 2011

1 juli 2011

De Minister van Veiligheid en Justitie,

In overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op artikel 55 van de Wet veiligheidsregio’s en artikel 13 van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen;

Besluit:

ARTIKEL I

Het besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 15 december 2010 houdende mandaat aan Dienst Regelingen voor de uitvoering van de Wet veiligheidsregio’s (Stcrt. 2010, 19926) wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

De teammanagers van de afdeling Subsidies en de afdeling Vergunningen van de Dienst Regelingen zijn bevoegd om namens de minister besluiten te nemen en stukken af te doen en te ondertekenen ten aanzien van primaire beslissingen als bedoeld in:

  • a. artikel 55, tweede tot en met vierde lid, van de Wet veiligheidsregio’s;

  • b. artikel 17 van de Regeling tegemoetkoming schade bij overstroming van de Maas in januari 2011;

  • c. de artikelen 10 en 11 van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

B

In het eerste en tweede lid van artikel 3 wordt ‘De teammanagers Recht en Rechtsbescherming, de manager en plaatsvervangend manager Recht en Rechtsbescherming en de unitmanagers’ vervangen door: De teammanagers van de afdeling Recht en Rechtsbescherming, de manager en plaatsvervangend manager Recht en Rechtsbescherming, de manager Subsidies en de manager Vergunningen.

C

In artikel 4 wordt ‘De teammanagers uitvoering, de teammanagers Recht en Rechtsbescherming, de manager en plaatsvervangend manager Recht en Rechtsbescherming en de unitmanagers’ vervangen door: De teammanagers van de afdeling Subsidies en van de afdeling Vergunningen, de teammanagers van de afdeling Recht en Rechtsbescherming, de manager en plaatsvervangend manager Recht en Rechtsbescherming, de manager Subsidies en de manager Vergunningen.

D

Artikel 6 komt te luiden:

Artikel 6

De ondertekening, bedoeld in de artikelen 2 tot en met 5, luidt:

‘De Minister van Veiligheid en Justitie,

voor deze’,

gevolgd door

‘de teammanager Subsidies van de Dienst Regelingen’

onderscheidenlijk

‘de teammanager Vergunningen van de Dienst Regelingen’

onderscheidenlijk

‘de teammanager Recht en Rechtsbescherming van de Dienst Regelingen’

onderscheidenlijk

‘de manager Subsidies van de Dienst Regelingen’

onderscheidenlijk

‘de manager Vergunningen van de Dienst Regelingen’

onderscheidenlijk

‘de algemeen directeur van de Dienst Regelingen’

onderscheidenlijk

‘de manager Recht en Rechtsbescherming van de Dienst Regelingen’

onderscheidenlijk

‘de plaatsvervangend manager Recht en Rechtsbescherming van de Dienst Regelingen’.

E

Na artikel 6 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6a

  • 1. Met het toezicht, bedoeld in artikel 13 van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen, zijn belast de Register-Experts ingeschreven bij het Nederlands Instituut Van Register Experts, voor zover dit toezicht noodzakelijk is voor de vaststelling van de schade en kosten alsmede ter verificatie van de door aanvrager verstrekte gegevens.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde personen beschikken over de bevoegdheden, neergelegd in de artikelen 5:15, 5:16, 5:17 en 5:18, met uitzondering van het tweede lid, en 5:20 van de Algemene wet bestuursrecht.

F

In artikel 8 wordt ‘voor de uitvoering van de Wvr’ vervangen door: in verband met de uitvoering van de Wet veiligheidsregio’s en de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

I.W. Opstelten.

TOELICHTING

Op grond van twee overeenkomsten, destijds gesloten tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Dienst Regelingen, is de laatstgenoemde belast met de uitvoering van artikel 55, tweede tot en met vierde lid, van de Wet veiligheidsregio’s (bijstand- en rampbestrijdingskosten) en met de uitvoering van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

Bij koninklijk besluit van 14 oktober 2010 (Stcrt. 2010, 16528) is het beleidsterrein veiligheid overgeheveld van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daardoor vallen onder meer de Wet veiligheidsregio’s en de Wet tegemoetkoming schade bij rampen nu onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Veiligheid en Justitie.

Bij besluit van 15 december 2010 is de Dienst Regelingen bevoegd in mandaat te besluiten in het kader van de uitvoering van artikel 55 van de Wet veiligheidsregio’s.

Inmiddels is op grond van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen een uitvoeringsregeling getroffen in verband met schade bij overstroming van de Maas in januari 2011. Om besluiten te kunnen nemen op onder meer aanvragen om een tegemoetkoming in schade, dient mandaat te worden verleend aan de Dienst Regelingen, in lijn met het verleende mandaat voor de uitvoering van de Wet veiligheidsregio’s. Het voorliggende wijzigingsbesluit voorziet hierin.

Naast het regelen van de mandaatverlening worden in het wijzigingsbesluit de toezichthouders aangewezen als bedoeld in artikel 13 van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

I.W. Opstelten.

Naar boven