Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu van 4 juli 2011, nr. BJZ2011048149, houdende wijziging van de Regeling tarieven Kadaster (vaststelling tarieven voor gegevens uit de landelijke voorziening, bedoeld in artikel 26 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen)

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 108, eerste lid, en 109 van de Kadasterwet en artikel 34 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tarieven Kadaster wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervallen het begrip ‘landelijke voorziening’ en de daarbij behorende begripsomschrijving.

B

In artikel 7 wordt in het eerste en vijfde lid ‘landelijke voorziening’ vervangen door: landelijke voorziening, bedoeld in artikel 10, eerste en tweede lid, van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken,.

C

In artikel 21, eerste lid, onderdeel e, aanhef, wordt onder vervanging van de dubbele punt aan het slot door een komma, na die komma ingevoegd: anders dan de gegevens uit de landelijke voorziening, bedoeld in artikel 26 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen:.

D

Na artikel 22a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 22b

  • 1. Voor het raadplegen of bevragen van de landelijke voorziening, bedoeld in artikel 26 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen, dan wel het verstrekken van gegevens uit die landelijke voorziening, is verschuldigd:

    • a. BAG Web, raadpleging: kosteloos;

    • b. BAG Viewer, raadpleging: kosteloos;

    • c. BAG Extract, éénmalige verstrekking: € 150,–;

    • d. BAG Extract Mutatie, abonnement, maandelijkse verstrekking: € 10,– per maand;

    • e. BAG Extract Mutatie, abonnement, dagelijkse verstrekking: € 150,– per maand;

    • f. BAG Bevraging, abonnement, maximaal 3.000 bevragingen per dag: € 75,– per maand;

    • g. BAG Bevraging, abonnement, meer dan 3.000 bevragingen per dag: € 150,– per maand;

    • h. BAG Compact, eenmalige verstrekking: € 150,–;

    • i. BAG Compact, abonnement, maandelijkse verstrekking: € 10,– per maand.

  • 2. Indien gegevens als bedoeld in het eerste lid worden gebruikt door een overheidsorganisatie als genoemd op ‘almanak.overheid.nl’ voor de uitoefening van een openbare taak, worden die gegevens kosteloos verstrekt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 4 juli 2011

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Het gebruik van de gegevens op basis van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen (hierna: Wet BAG) betreft naast binnengemeentelijk gebruik – waaronder wordt verstaan het gebruik binnen de gemeente die zelf ook bronhouder van de registratie is – voor een belangrijk deel ook buitengemeentelijk gebruik. Ten behoeve van het buitengemeentelijk gebruik – door derde-instanties zoals andere overheidsinstellingen – is een centrale landelijke voorziening voor raadpleging van de basisregistraties adressen en gebouwen ingesteld. Deze landelijke voorziening is het centrale opvraagpunt van de adres- en gebouwgegevens en verzamelt daartoe de gegevens uit alle gemeentelijke adressenregistraties en gebouwenregistraties. Een afnemer hoeft dus geen honderden gemeenten af te gaan voor de gegevens maar kan die op één plaats verkrijgen. Overigens kunnen afnemers die de gegevens uit één gemeentelijke adressenregistratie of gebouwenregistratie willen ontvangen desgewenst ook bij de landelijke voorziening terecht.

De landelijke voorziening is ondergebracht bij de Dienst voor het kadaster en de openbare registers als genoemd in artikel 2 van de Organisatiewet Kadaster (hierna: Kadaster).

Vanuit de Landelijke Voorziening BAG wordt een aantal standaard diensten aangeboden. De producten zullen grotendeels voorzien in de informatiebehoefte van de bedrijfsprocessen van de afnemers. Het gaat om de volgende diensten:

BAG Web: voor het on-line raadplegen van BAG-objecten via een applicatie van de Landelijke Voorziening. BAG web is een ‘Gebruiker-Applicatie’ koppeling tussen de Landelijke Voorziening BAG en de afnemers. Het betreft een door de Landelijke Voorziening BAG ontwikkelde applicatie waarmee een afnemer direct gegevens van de Landelijke Voorziening BAG kan zoeken en raadplegen.

BAG Viewer: een variant op BAG Web, die inzage via een kaart mogelijk maakt. BAG Viewer toont de gebouwen uit de BAG op een topografische kaart. Door het selecteren van een gebouw op de kaart worden de gegevens uit de BAG getoond.

BAG Bevraging: voor het afnemen van gegevenssets van specifieke BAG-objecten. BAG Bevraging is bedoeld voor rechtstreekse toegang tot de BAG, vanuit een applicatie van een afnemer.

BAG Extract: voor het afnemen van ‘grote’ bestanden met het standaard BAG-gegevensmodel. Daarnaast is het mogelijk om bij het BAG extract op de hoogte te blijven van de mutaties in de Landelijke Voorziening BAG door middel van een mutatieabonnement.

BAG Compact: een variant op BAG Extract, maar met een beperktere gegevensinhoud. Dit product biedt gegevens van verschillende objecten uit de BAG gecombineerd aan als kant-en-klare adressen en geeft zo verdere invulling aan artikel 32, eerste lid, onderdeel b, van de Wet BAG, waarin de plicht voor het Kadaster is neergelegd om een ieder inzage in de landelijke voorziening te verlenen en gegevens daaruit te verstrekken.

De onderhavige regeling, in de vorm van het nieuwe artikel 22b van de Regeling tarieven Kadaster, voorziet in het vaststellen van tarieven voor bovengenoemde diensten. De artikelen 108, eerste lid, en 109 van de Kadasterwet, alsmede artikel 34 van de Wet BAG bieden daarvoor de grondslag. De tarieven kunnen verschillend worden vastgesteld voor het verlenen van inzage in en het leveren van gegevens. Voorts kan gedifferentieerd worden naar de aard van het beoogde gebruik van de gegevens. In de onderhavige regeling is gedifferentieerd naar overheidsgebruik en ander (privaat) gebruik. Voor overheidsgebruik worden – in lijn met de algemene afspraken over verrekening binnen het stelsel van basisregistraties – geen kosten aan afnemers in rekening gebracht. Ook voor algemene inzage door het publiek (via BAG Web of BAG Viewer) geldt een nultarief. BAG Extract, BAG Bevraging en BAG Compact zijn bedoeld voor professioneel gebruik en zijn voor private afnemers getarifeerd. De tariefhoogte is bepaald ter dekking van de meerkosten van dit professionele private gebruik.

In verband met het nieuwe artikel 22b zijn bij deze regeling in een beperkt aantal andere artikelen van de Regeling tarieven Kadaster enige met dat artikel samenhangende wetstechnische wijzigingen aangebracht.

De regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2011. Deze datum is een van de zogenoemde vaste verandermomenten.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven