Bestemmingsplan, MER en besluiten Scheller en Oldeneler Buitenwaarden

Op 20 juni 2011 heeft de gemeente Zwolle het bestemmingsplan Scheller en Oldeneler Buitenwaarden en de MER gewijzigd vastgesteld.

Na de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpbesluiten zijn de besluiten die betrekking hebben op de vergunningen door de betreffende bevoegde-gezaginstanties vastgesteld. Het gaat daarbij om de volgende vergunningen en ontheffingen: de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (voorheen: LNV) voor een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet, de ministervan Infrastructuur en Milieu (voorheen: V&W) voor de vergunning op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel voor een vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en het dagelijks bestuur van het Waterschap Groot Salland voor een ontheffing op grond van de Keur.

Bij deze besluiten gaan ook de daarop betrekking hebbende en relevante stukken ter inzage.

Achtergrond Scheller en Oldeneler Buitenwaarden

De nationale overheid geeft in haar ruimtelijk beleid veel aandacht aan ‘het water’ in Nederland. Reden hiervoor is het verbeteren van de veiligheid van de woon- en leefomgeving in de omgeving van de grote rivieren in combinatie met het laagliggende (Neder)land. De regering heeft daarom in 2006 een pakket maatregelen vastgesteld dat de rivieren meer ruimte geeft door het aanwijzen van reserveringsgebieden voor overtollig water: de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. Het plan voor de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden maakt deel uit van dit programma Ruimte voor de Rivier en is één van de reserveringsgebieden.

Plannen, besluiten en MER

Het bestemmingsplan van de gemeente Zwolle omvat een gebied ten zuidwesten van de stad Zwolle en wordt aan de westkant begrensd door de IJssel, aan de oostkant door de winterdijk (Schellerdijk) en aan de noordwestkant door de IJsselbrug met de Spoolderbergweg. Voor het plangebied geldt nu het bestemmingsplan Uiterwaarden IJssel, Vecht en Zwarte Water.

In dit gebied wordt een vergraving van de uiterwaarden mogelijk gemaakt ten behoeve van rivierverruiming, alsmede natuur-, agrarische en recreatieve ontwikkeling en bijkomende werkzaamheden, alle in Zwolle. Op de werkzaamheden hebben de navolgende besluiten ook betrekking.

De vergunning op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken van de Minister van Infrastructuur en Milieu heeft betrekking op de benodigde wijziging van het waterstaatswerk.

De ontheffing op grond van de Keur van het Waterschap Groot Salland heeft betrekking op het uitvoeren van handelingen in het watersysteem.

De ontheffing op grond van de Flora- en faunawet van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft betrekking op het ten gevolge van de werkzaamheden mogelijk handelen in strijd met de artikelen 9 en 11 van de Flora- en faunawet.

De vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van dezelfde minister heeft betrekking op werkzaamheden die betrekking hebben op de ontwikkeling, werking en bescherming van hoofdwateren (in dit geval de IJssel) en die de kwaliteit van de natuurlijke habitats en de habitats van soorten kunnen verslechteren of een significant verstorend effect kunnen hebben op de soorten waarvoor het gebied is aangewezen.

De vergunning op grond van de Ontgrondingenwet eveneens van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel heeft betrekking op de benodigde ontgrondingen ten behoeve van de werkzaamheden.

Alle vergunningen zijn aangevraagd door het Waterschap Groot Salland.

De MER bevat het onderzoek naar de milieueffecten van de activiteiten met betrekking tot het bestemmingsplan, de vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

Het bestemmingsplan en de andere besluiten liggen met ingang van 7 juli 2011 tot en met 17 augustus 2011 ter inzage op de volgende locaties:

  • provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle;

  • gemeente Zwolle, eenheid publiekszaken,Lübeckplein 2 te Zwolle;

  • hoofdkantoor Waterschap Groot Salland, Dr. van Thienenweg 1 te Zwolle;

  • Rijkswaterstaat Waterdistrict Twentekanalen-IJsseldelta, Hanzeweg 60 te Deventer.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijzen bij het ontwerpbestemmingsplan of de andere ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht, of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarop geen zienswijzen naar voren hebben gebracht, kunnen van 7 juli 2011 tot en met 17 augustus 2011 beroep instellen tegen het bestemmingsplan, of tegen een ander bovengenoemd besluit, bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze rechter beslist in enige instantie over de ingestelde beroepen.

Bovendien kunnen belanghebbenden beroep aantekenen, ook wanneer zij geen zienswijzen hebben ingediend, tegen alle wijzigingen in de definitieve besluiten ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Adres:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) een opgave van alle redenen (beroepsgronden) waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Op 31 maart 2010 is de Crisis- en herstelwet (Chw) in werking getreden en deze wet bevat onder andere bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure. Op 13 april 2011 is een Algemene maatregel van Bestuur op basis van deze wet afgekondigd, waardoor projecten uit het programma Ruimte voor de Rivier vallen onder de werking van de Chw. Dit heeft onder andere tot gevolg dat geen pro-forma-beroep kan worden aangetekend, maar dat alle beroepsgronden voor het einde van de beroepstermijn moeten worden ingediend.

Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Nadere informatie

Raadplegen en downloaden:

Het bestemmingsplan kunt u raadplegen op:

www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0193.0763-0006.

Het bestemmingsplan en de genoemde besluiten met bijlagen kunt u ook downloaden. Ze zijn te vinden op de website www.wgs.nl/ruimtevoorderivier.

Meer informatie over de beroepsprocedure vindt u op de internetsite van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Vragen:

Heeft u vragen en of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij de provincie Overijssel, Coördinator Procedures Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, de heer M. Tonkes (telefoon 038 499 78 52).

Naar boven