Facetbestemmingsplan Geluidzonering Groningen Airport Eelde

Burgemeester en wethouders van Tynaarlo maken bekend, dat met ingang van vrijdag 8 juli 2011 voor een periode van 6 weken voor een ieder op het gemeentehuis, Kornoeljeplein 1 te Vries, ter inzage ligt, het ontwerp van het facetbestemmingsplan ‘Geluidzonering Groningen Airport Eelde’.

Het ontwerp kan in die periode worden ingezien op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur, op woensdag van 08.30 uur tot 17.00 uur, op donderdag van 08.30 tot 19.00 uur en buiten kantooruren op telefonische afspraak.

Het ontwerp is daarnaast digitaal te raadplegen op onze website www.tynaarlo.nl.

U kunt het bestemmingsplan vinden in de rubriek ‘Bouwen en Wonen’. Klik vervolgens door naar ‘Bestemmingsplannen in procedure’.

Tenslotte kunt u het ontwerp gedurende de genoemde periode inzien op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl

De bijlagen – voor zover niet in het bestemmingsplan opgenomen – zijn alleen in de papieren versie op het gemeentehuis te raadplegen en zijn desgevraagd gratis op cd-rom voor belangstellenden beschikbaar.

Relatie met de Aanwijzingsbesluiten van het Rijk

Groningen Airport Eelde wil de hoofdbaan van het luchtvaartterrein verlengen van 1.800 naar 2.500 m1.

De baanverlenging vindt plaats op basis van het Besluit Aanwijzing luchtvaartterrein Eelde van het Rijk d.d. 15 mei 2001. Op 19 februari 2010 is een nieuwe beslissing op bezwaar genomen en is de bij het besluit van 15 mei 2001 behorende bijlage E vervangen door een nieuwe bijlage E.

De besluiten hebben o.a. betrekking op de begrenzing van het luchtvaartterrein, de vaststelling van geluidzones, voorschriften voor het gebruik van het luchtvaartterrein en aanwijs aan de gemeente Tynaarlo om de nieuwe geluidcontouren in een bestemmingsplan te verankeren.

Verplichtingen voor de gemeente Tynaarlo

Voor de geluidcontouren van het Besluit geluidsbelasting grote luchtvaart (Bggl) en Besluit geluidsbelasting kleine luchtvaart (Bgkl), zoals die zijn opgenomen in de bijlage E van het Aanwijzingsbesluit d.d. 19 februari 2010 en bijlage G van het Aanwijzingsbesluit van 15 mei 2001, dienen de geldende bestemmingsplannen te worden herzien.

Besloten is om aan delen van de volgende bestemmingsplannen en de op die bestemmingsplannen betrekking hebbende herzieningen, die voor het overige onverkort van kracht blijven, de geluidcontouren toe te voegen:

  • a. Buitengebied Vries;

  • b. Buitengebied Eelde;

  • c. Groningen Airport Eelde voorterrein;

  • d. Buitengebied Eelde 1974

De aanduidingen ‘interim- geluidzone’ in het bestemmingsplan genoemd onder a en ‘geluidzone vliegveld’ in het bestemmingsplan genoemd onder b komen te vervallen.

Beschrijving plangebied

De oostgrens van het plangebied ligt globaal in het verlengde van de hoofdstartbaan in Eelde via de Burg. Legroweg, Oosterbroek, het Noord-Willemskanaal tot aan de gemeentegrens met Haren.

De westgrens van het plangebied loopt globaal vanaf de te verlengen hoofdstartbaan in de richting van de Eekhoornstraat, het Paasveen, de Donderenseweg en de Noordenveldweg in Donderen en omgeving.

In het zuiden wordt het plangebied globaal begrensd door de luchthaven, de Burg. Legroweg, het Wilde Veen, de Groningerstraat in De Punt, de Noorderveldweg in Vries en het dorp Donderen.

Ten noorden van de luchthaven ligt het plangebied globaal ten zuiden van de Esweg en de Watermolendijk in Eelde.

Voor de kern Yde- de Punt zijn de geluidzones al opgenomen in het bestemmingsplan Kleinere Kernen en die valt dus buiten de herziening.

Gelet op de omvang van het plangebied zijn bovengenoemde omschrijvingen niet uitputtend.

Belangstellenden wordt aangeraden om het bestemmingsplan in te zien of hun eigendom in de zone valt.

Crisis- en herstelwet

De gemeenteraad ontvangt te zijner tijd het voorstel om het bestemmingsplan vast te stellen ter ontwikkeling en verwezenlijking van een Aanwijzingsbesluit op grond van de Luchtvaartwet als bedoeld in bijlage 1 onder punt 6 van de Crisis- en herstelwet.

Heeft u een zienswijze?

Met ingang van vrijdag 8 juli 2011 gedurende zes weken kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerp van het facetbestemmingsplan schriftelijk indienen bij de gemeenteraad van Tynaarlo, postbus 5, 9480 AA Vries.

Tevens bestaat de mogelijkheid om vanaf 8 juli 2011 gedurende zes weken mondeling een zienswijze kenbaar te maken. Hiervoor dient vooraf een afspraak te worden gemaakt.

Voor zover het ontwerp van het bestemmingsplan zijn grondslag vindt in een aanwijzing, die betrekking heeft op een daarbij concreet aangegeven locatie, waarvan geen afwijking mogelijk is, kunnen zienswijzen daarop geen betrekking hebben.

Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met de afdeling Beleid en Projecten, team Fysiek Beleid, telefoonnummer 0592 266662.

Vries, 6 juli 2011

Burgemeester en wethouders voornoemd.

Naar boven