Verordening tot wijziging van de Verordening Kwaliteitsonderzoek

Het bestuur van de Orde Nederlands Instituut van Registeraccountants maakt, gelet op artikel 23, tweede lid, van de Wet op de Registeraccountants, onderstaande verordening bekend, die door de ledenvergadering van de Orde op 20 juni 2011 is vastgesteld.

20 juni 2011

De ledenvergadering van het Nederlands Instituut van Registeraccountants,

Gelet op artikel 19 van de Wet op de Registeraccountants;

Stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

De Verordening Kwaliteitsonderzoek wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onder e, wordt ‘j’ vervangen door: p.

B

Artikel 1, onder i, komt te luiden:

i. incidentenonderzoek:

het onderzoek naar vermeende tekortkomingen in de beroepsuitoefening, met uitzondering van de uitvoering van een wettelijke controle als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel p, van de Wet toezicht accountantsorganisaties;

C

Artikel 18, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Het bestuur kan een incidentenonderzoek uitvoeren bij een accountant.

D

Artikel 20 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘van kwaliteitsonderzoek’ verwijderd;

2. In het tweede lid wordt ‘van kwaliteitsonderzoek’ verwijderd.

ARTIKEL II

Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2011.

De ledenvergadering van het Nederlands Instituut van Registeraccountants.

TOELICHTING

Middels deze wijzigingen wordt de reikwijdte van het incidentenonderzoek uitgebreid en enkele omissies in de Verordening Kwaliteitsonderzoek hersteld.

Ad. A

In de definitie onder letter e wordt een verwijzing aangepast aan een eerdere wijziging in de Wta.

Ad. B en C

Het incidentenonderzoek is thans beperkt tot de uitvoering van assurance en aan assurance verwante opdrachten. Teneinde gevolg te kunnen geven aan meldingen van derden betreffende de beroepsuitoefening door de openbaar accountant, intern accountant en overheidsaccountant die buiten deze scope vallen, is het noodzakelijk de reikwijdte van het incidentenonderzoek uit te breiden.

Opgemerkt wordt dat deze wijziging de reikwijdte van het incidentenonderzoek op een lijn brengt met de bevoegdheden van de Raad van Toezicht NOvAA (artikel 7, derde lid, Verordening op de Raad van Toezicht Beroepsuitoefening AA’s). De thans voorgestelde wijziging is gelet op de harmonisatie van de regelgeving voor de NBA vooralsnog van tijdelijke aard.

De beleidsregel zal dit jaar worden aangepast aan de voorgestelde wijziging (artikel 7 Verordening Kwaliteitsonderzoek).

Ad. D

In artikel 20 staat ten onrechte dat naar aanleiding van het incidentenonderzoek een verslag van kwaliteitsonderzoek wordt vastgesteld. Incidentenonderzoek is wezenlijk anders dan kwaliteitsonderzoek. Waar het incidentenonderzoek zich richt op vermeende tekortkomingen in de beroepsuitoefening, omvat het kwaliteitsonderzoek een beoordeling van het stelsel van kwaliteitsbeheersing. Middels deze wijziging wordt deze onjuistheid gecorrigeerd.

Naar boven