Besluit van De Nederlandsche Bank N.V. van 18 januari 2011 tot aanwijzing van kantoren en tot het stellen van nadere regels als bedoeld in artikel 13 van de Wet geldstelsel BES voor de verwisseling van Nederlands-Antilliaanse munten en bankbiljetten in de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (Besluit aanwijzing kantoren en nadere regels voor verwisseling van Nederlands-Antilliaanse guldens BES)

De Nederlandsche Bank N.V.,

Gelet op artikel 13, eerste en tweede lid, van de Wet geldstelsel BES;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Als kantoren, bedoeld in artikel 13, eerste lid, van de Wet geldstelsel BES waar tot en met 30 juni 2011 kosteloos Nederlands-Antilliaanse munten en bankbiljetten kunnen worden verwisseld voor wettig betaalmiddel als bedoeld in artikel 3 van die wet, worden aangewezen:

    • a. op Bonaire: het gebouw van de Belastingdienst Caribisch Nederland, Kaya L.D. Gerharts 12 in Kralendijk;

    • b. op Sint -Eustatius: het gebouw van de Belastingdienst Caribisch Nederland, H.M. Queen Beatrix Street in Oranjestad;

    • c. op Saba: het gebouw van de Belastingdienst Caribisch Nederland, Cap. Matthew Levenstone Street in The Bottom.

  • 2. Verwisseling is mogelijk tijdens daartoe door de kantoren, bedoeld in het eerste lid, te bepalen openingstijden.

Artikel 2

  • 1. Verwisseling is uitsluitend mogelijk voor Nederlands-Antilliaanse munten en bankbiljetten welke op 31 december 2010 de status van wettig betaalmiddel hadden.

  • 2. Verwisseling geschiedt met gebruikmaking van een bij de kantoren, bedoeld in artikel 1, verkrijgbaar formulier voor de verwisseling van Nederlands-Antilliaanse munten en bankbiljetten. Het formulier dient volledig te zijn ingevuld en door de aanbieder van de ter verwisseling aangeboden Nederlands-Antilliaanse munten en bankbiljetten te zijn ondertekend.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 februari 2011 en vervalt met ingang van 1 juli 2011.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing kantoren en nadere regels voor verwisseling van Nederlands-Antilliaanse guldens BES.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 18 januari 2011

De Nederlandsche Bank N.V.,

L.H. Hoogduin,

directeur.

TOELICHTING

Algemeen

Op 1 januari 2011 is, overeenkomstig de Wet geldstelsel BES (Stb. 2010, 363), de Amerikaanse dollar (USD) de munteenheid van de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (hierna: de BES-eilanden) geworden. Tot en met 31 januari 2011 zijn zowel de Amerikaanse dollar als de Nederlands-Antilliaanse gulden (NAf) wettig betaalmiddel op de BES-eilanden, de gehele maand januari 2011 geldt als de zogeheten duale periode.

Op grond van artikel 13 van de Wet geldstelsel BES kunnen Nederlands-Antilliaanse guldens gedurende een bepaalde periode kosteloos worden verwisseld voor Amerikaanse dollars. Bij het Koninklijk Besluit van 15 december 2010 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet geldstelsel BES en tot vaststelling van de termijn voor kosteloze omwisseling van Nederlands-Antilliaanse munten en bankbiljetten (Stb. 2010, 834) is bepaald dat deze omwisselingstermijn loopt tot en met 30 juni 2011.

Het eerste lid van artikel 13 van de Wet geldstelsel BES regelt daarnaast dat de kosteloze omwisseling van Nederlands-Antilliaanse guldens voor Amerikaanse dollars kan plaatsvinden op door De Nederlandsche Bank N.V. (de Bank) aan te wijzen kantoren. De Bank heeft – in overleg met het ministerie van Financiën – de op de BES-eilanden gevestigde kantoren van de Belastingdienst Caribisch Nederland (B/CN) bereid gevonden deze omwisseltaak op zich te nemen. In de periode van 1 februari 2011 tot en met 30 juni 2011 kunnen ingezetenen bij deze aangewezen kantoren Nederlands-Antilliaanse munten en bankbiljetten omwisselen voor Amerikaanse dollars. Voor de omwisseling heeft de Bank, op grond van artikel 13, tweede lid, van de Wet geldstelsel BES nadere regels gesteld.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Met artikel 1 van het onderhavige besluit wordt op elke van de BES-eilanden het kantoor van de Belastingdienst Caribisch Nederland aangewezen als kantoor waar Nederlands-Antilliaanse munten en bankbiljetten kosteloos kunnen worden omgewisseld voor Amerikaanse dollars. De bezoekadressen van deze kantoren zijn in artikel 1 vermeld en zijn tevens te vinden op de website http://www.belastingdienst-cn.nl/nl/belastingdienst-contact. Op deze website zijn eveneens de reguliere openingstijden van deze kantoren vermeld. Voor de omwisseling van NAf’s kunnen door deze kantoren echter daarvan afwijkende openingstijden worden vastgesteld, bijvoorbeeld om te kunnen bewerkstelligen dat de verwisseling zoveel mogelijk buiten de piekuren plaatsvindt.

Artikel 2

Met artikel 2 worden enkele nadere regels gesteld met betrekking van de omwisseling van NAf’s in USD. Deze nadere regels zijn:

  • a. alleen NAf’s die op 31 december 2010 wettig betaalmiddel waren, zijn omwisselbaar; en

  • b. de aanbieder dient een formulier, verkrijgbaar bij de aangewezen kantoren, in te vullen en te ondertekenen. Door ondertekening van het formulier verklaart de aanbieder dat hij:

    • gerechtigd is de Nederlands-Antilliaanse gulden bankbiljetten en -munten ter omwisseling aan te bieden;

    • dat de aangeboden biljetten en -munten niet afkomstig zijn van een strafbaar feit of een strafbare handeling;

    • dat hij er mee bekend is en daarvoor – voor zover nodig – zijn toestemming geeft dat de gegevens betreffende de verwisseling kunnen worden medegedeeld aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties en aan de Belastingdienst Caribisch Nederland; en

    • dat hij er mee bekend is dat het afleggen van een geheel of gedeeltelijke onjuiste verklaring kan leiden tot terugvordering van het uitbetaalde bedrag, onverminderd de eventuele strafrechtelijke gevolgen die daaraan kunnen worden verbonden.

Artikelen 3 en 4

Deze slotbepalingen regelen de inwerkingtreding en citeertitel van dit besluit. De datum waarop dit besluit in werking treedt, is bepaald op 1 februari 2011, dat wil zeggen vanaf het tijdstip waarop de duale periode is verstreken en uitsluitend nog de US dollar wettig betaalmiddel is op de BES-eilanden. Aangezien Nederlands-Antilliaanse munten en bankbiljetten slechts tot en met 30 juni 2011 ter verwisseling voor wettig betaalmiddel kunnen worden aangeboden bij de aangewezen kantoren van de Belastingdienst Caribisch Nederland, vervalt dit besluit met ingang van 1 juli 2011.

De Nederlandsche Bank N.V.,

L.H. Hoogduin,

directeur.

Naar boven