Opcenten motorrijtuigenbelasting 2012

30 juni 2011

Nr. AFP 2011/391

Directoraat-Generaal voor Fiscale Zaken, Directie Algemene Fiscale Politiek

De Staatssecretaris van Financiën,

In overeenstemming met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Gelet op artikel 222, vierde lid, van de Provinciewet;

Besluit:

Artikel 1

Het door de provincies te heffen aantal opcenten voor de periode 1 april 2012 tot en met 31 maart 2013 bedraagt ten hoogste 123,0.

Artikel 2

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2012.

  • 2. Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling maximum aantal provinciale opcenten motorrijtuigenbelasting 2012.

De regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 30 juni 2011

De staatsecretaris van Financiën,

F.H.H. Weekers.

TOELICHTING

Ingevolge artikel 222, vierde lid, van de Provinciewet, wordt met de onderhavige regeling het aantal opcenten bepaald dat de provincies ten hoogste kunnen heffen in de periode van 1 april 2012 tot en met 31 maart 2013.

Het maximum aantal provinciale opcenten wordt aangepast door, ingevolge artikel 222, vierde lid, van de Provinciewet, rekening te houden met het vierjaarlijks voortschrijdend gemiddelde van de gerealiseerde nominale ontwikkeling van het nationaal inkomen.

Bij het in onderhavig besluit vermelde aantal opcenten motorrijtuigenbelasting dat provincies in de periode van 1 april 2012 tot en met 31 maart 2012 maximaal mogen heffen teken ik het volgende aan.

In het Regeerakkoord is afgesproken dat de normering van de provinciale opcenten motorrijtuigenbelasting wordt aangescherpt. Het kabinet is voornemens conform de met het Interprovinciaal Overleg (IPO) gemaakte afspraak in het op 21 april 2011 getekende onderhandelaarsakkoord (Bestuursakkoord) 2011–2015 het aantal opcenten motorrijtuigenbelasting dat provincies mogen heffen te maximeren op 105. Dit nieuwe maximum wordt voortaan jaarlijks geïndexeerd met de tabelcorrectiefactor.

Alle provincies zitten met het aantal opcenten dat thans door hen wordt geheven nog onder het percentage van 105. Oftewel, met deze aanscherping van de normering behoeft geen enkele provincie het huidige aantal opcenten motorrijtuigenbelasting te verlagen. Ook rekening houdend met de door IPO onderschreven principe afspraak dat de ontwikkeling van de lokale lasten in deze kabinetsperiode gematigd zal zijn, ga ik er voorts vanuit dat provincies bij de vaststelling van het door hen te heffen aantal opcenten in 2012 in ieder geval onder het afgesproken nieuwe maximum van 105 zullen blijven.

Het kabinet is voornemens de voor de nieuwe normering van de provinciale opcenten motorrijtuigenbelasting noodzakelijke wetswijziging op te nemen in het Belastingplan 2012.

De staatssecretaris van Financiën,

F.H.H. Weekers.

Naar boven