Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 23 juni 2011, nr. DWJZ-3069234, houdende wijziging van de Kaderregeling VWS-subsidies ter introductie van een ondergrens van € 125.000 voor het verstrekken van subsidies

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2 van de Kaderregeling VWS-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 2. Subsidies van minder dan € 125.000 worden niet verleend of zonder voorafgaande verlening vastgesteld.

  • 3. Het tweede lid geldt niet voor:

    • a. subsidies met betrekking tot oorlogsgetroffenen en herinnering Wereldoorlog II;

    • b. subsidies uit hoofde van het Beleidskader voor subsidiëring van patiënten- en gehandicaptenorganisaties;

    • c. subsidies die in 2011 en 2012 worden verstrekt op het terrein van de sport, voor zover van landelijke betekenis;

    • d. subsidies die uit hoofde van artikel 4:51, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht worden verstrekt.

ARTIKEL II

  • 1. Indien de Kaderregeling VWS-subsidies op de dag van publicatie van deze regeling nog niet in werking is getreden, treedt deze regeling in werking onmiddellijk nadat de Kaderregeling VWS-subsidies in werking treedt.

  • 2. Indien de Kaderregeling VWS-subsidies op de dag van publicatie van deze regeling reeds in werking is getreden, treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot het tijdstip van inwerkingtreding van de Kaderregeling VWS-subsidies.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

Op het terrein van volksgezondheid, welzijn en sport zijn diverse maatregelen getroffen ter vermindering van de subsidies. De Tweede Kamer is hierover bij brief van 25 mei 2011 geïnformeerd (Kamerstukken II 2010–2011, 32 500 XVI, nr. 143). Eén van de maatregelen is het hanteren van een ondergrens van € 125.000 voor het honoreren van aanvragen van subsidies op grond van de Kaderregeling VWS-subsidies. Het landelijk belang, de effectiviteit en de efficiency van kleinere subsidies worden in het algemeen beperkt geacht, terwijl de beheerslast voor het departement relatief zwaar is. Daarom worden op grond van de Kaderregeling VWS-subsidies geen subsidies van minder dan € 125.000 meer verleend of direct – dat wil zeggen zonder voorafgaande verlening – vastgesteld. Met de onderhavige wijzigingsregeling wordt deze hoofdregel vastgelegd in de Kaderregeling VWS-subsidies.

Op de hoofdregel dat er op grond van de Kaderregeling VWS-subsidies geen subsidies van minder dan € 125.000 meer toegekend kunnen worden, is voor drie deelterreinen om beleidsmatige redenen een (tijdelijke) uitzondering gemaakt:

  • Oorlogsgetroffenen en Herinnering Wereldoorlog II;

  • Beleidskader voor subsidiëring van patiënten- en gehandicaptenorganisaties;

  • tot en met het jaar 2012: de sport, voor zover van landelijke betekenis.

Daarnaast vindt de hoofdregel geen toepassing als de subsidie wordt verstrekt in verband met de redelijke afbouwtermijn die ingevolge artikel 4:51 van de Algemene wet bestuursrecht in acht genomen dient te worden bij het beëindigen van subsidies.

Deze maatregel tot beperking van kleine subsidies maakt van meet af aan deel uit van de nieuwe Kaderregeling VWS-subsidies. Die kaderregeling treedt 1 juli 2011 in werking. Concreet betekent deze maatregel dat er ten behoeve van het jaar 2012 e.v. geen instellingssubsidies van minder dan € 125.000 worden verleend. Voor projectsubsidies hangt het ingevolge artikel 72, derde lid, van de Kaderregeling VWS-subsidies af van de datum van aanvraag en de datum van aanvang van de activiteiten. Aanvragen van projectsubsidies van minder dan € 125.000 die vóór 1 juli 2011 worden ontvangen, kunnen worden toegekend als de activiteiten uiterlijk voor 1 oktober 2011 starten. Aanvragen van projectsubsidies van minder dan € 125.000 die na 1 juli 2011 worden ontvangen, worden afgewezen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

Naar boven