Ruimtelijke Verordening Gelderland

Provinciale Staten van Gelderland hebben op 15 december 2010 de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. Het vastgestelde besluit wordt gepubliceerd in het Provinciaal Blad. De dag na publicatie in het Provinciaal blad treedt de Ruimtelijke Verordening Gelderland in werking.

Achtergrond

Op grond van artikel 4.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) heeft de provincie de bevoegdheid voor ruimtelijk relevante onderwerpen van provinciaal belang een verordening vast te stellen. De Ruimtelijke Verordening Gelderland is gericht tot de gemeenten en bevat voorschriften waar met name bestemmingsplannen aan dienen te voldoen. Daarnaast mogen in een ruimtelijke verordening ook regels worden opgenomen die rechtstreeks gericht zijn tot de burger. De Ruimtelijke Verordening Gelderland bevat voor één onderwerp de burger direct bindende regels, namelijk voor het onderwerp nieuwvestiging en uitbreiding van solitaire glastuinbouwbedrijven (hoofdstuk 11, artikel 15).

Bij de totstandkoming van de Ruimtelijke Verordening Gelderland is het beleid uit het streekplan 2005 (thans structuurvisie), streekplanuitwerkingen en -herzieningen als uitgangspunt genomen. De verordening behelst slechts een juridische vertaling van dit beleid, hier is geen nieuw beleid aan toegevoegd.

De onderwerpen die wij van provinciaal belang achten en waarvoor regels in de verordening zijn opgenomen, zijn:

  • Verstedelijking;

  • Wonen;

  • Detailhandel;

  • Recreatiewoningen/-parken;

  • Glastuinbouw;

  • Waterwingebied;

  • Grondwaterbeschermingsgebied;

  • Oppervlaktewater ten behoeve van drinkwatervoorziening;

  • Ecologische HoofdStructuur;

  • Waardevol open gebied;

  • Nationaal landschap.

Procedure

Gedeputeerde Staten van Gelderland stelden op 3 november 2009 het ontwerp van de Ruimtelijke Verordening Gelderland vast. Van 16 november tot en met 14 december 2009 heeft dit ontwerp vervolgens voor eenieder ter inzage gelegen.

Informatie

De Ruimtelijke Verordening Gelderland is volgens de nieuwe Wro- en Bro-richtlijnen digitaal opgesteld. Hierbij is uitgegaan van een objectgerichte opbouw van de plankaart en de planteksten. Het digitale plan is raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast is het digitale plan tevens raadpleegbaar op www.gelderland.nl/ruimtelijkeverordening, onder Kaarten en Cijfers.

Verder kan op www.gelderland.nl/ruimtelijkeverordening de tekst van de verordening, alsmede de bijbehorende kaarten en bijlagen in Pdf-formaat worden gedownload.

De Ruimtelijke Verordening Gelderland zal na publicatie ter inzage liggen in het informatiecentrum van het provinciehuis, Markt 11 te Arnhem en bij de Gelderse gemeenten.

Voor meer informatie over de Ruimtelijke Verordening Gelderland kunt u contact opnemen met mevrouw J. Timmerman, B&S/MERO/RU tel. (026) 359 8170.

Naar boven