Mededeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 8 juli 2011, nr. 216099, betreffende een tegemoetkoming aan vissers voor de met het oog op de visserij gedurende de huurtijd gemaakte kosten die wegens de vroegere beëindiging van de huur niet meer uit de opbrengsten van de visserij kunnen worden goedgemaakt (Tegemoetkoming aal- en wolhandkrabvisserij in met dioxine vervuilde wateren)

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Deelt het volgende mede:

Per 1 april 2011 is het verboden in nader daartoe aangewezen met dioxine vervuilde wateren te vissen met de vistuigen aaldogger, aalfuik, aalhoekwant, aalkistje, aalzegen, ankerkuil, electrovisapparaat, peur en visfuik. De wateren waarin het verbod geldt zijn aangewezen bij Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 25 maart 2011, nr. 19017, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij ter uitvoering van de Tijdelijke wijziging van de Visserijwet 1963 in verband met de invoering van de bevoegdheid tot het treffen van bestuurlijke maatregelen (Stcrt. 5691).

In verband met dit visverbod heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aangegeven dat, voor zover het staatswateren betreft, hij de visverhuurovereenkomsten met vissers die op de betrokken wateren op aal en wolhandkrab vissen beëindigt. Voorts heeft hij aangegeven dat hij daarbij de bij de verhuring van visrechten in de binnenwateren behorende Algemene Voorwaarden (AV) zal toepassen.

In artikel 9, vierde lid, van de AV is opgenomen dat de Staat bij een beëindiging als in het onderhavige geval, voor zover de redelijkheid en de billijkheid dit meebrengen, aan de huurder een tegemoetkoming zal verlenen in de door de huurder met het oog op de visserij gedurende de huurtijd gemaakte kosten, welke wegens de vroegere beëindiging van de huur niet meer uit de te verkrijgen opbrengsten van de visserij kunnen worden goedgemaakt.

De Staatssecretaris van EL&I heeft tevens aangegeven dat hij deze tegemoetkoming ook zal verstrekken aan vissers die met een toestemming op de betrokken wateren visten en aan vissers die in andere dan staatswateren op aal en wolhandkrab visten en met het eerderbedoelde verbod geconfronteerd zijn.

In deze mededeling zal nader worden ingegaan op deze tegemoetkoming en de wijze waarop de betrokken vissers hiervoor in aanmerking kunnen komen.

Aanvraag

De betrokken vissers waarmee de Staat een visverhuurovereenkomst had gesloten of aan wie toestemming was verleend om te vissen en overige reeds bekende betrokken vissers zullen rechtstreeks vanuit de Staat worden benaderd voor de indiening van een aanvraag voor de tegemoetkoming.

Alle overige betrokken vissers worden ten behoeve van het doen van een aanvraag hierbij uitgenodigd zich zo spoedig als mogelijk doch uiterlijk vier weken na publicatie van deze mededeling te wenden tot het DRloket.nl, tel. 0800-2233322.

Tegemoetkoming

De tegemoetkoming zal standaard gebaseerd worden op een resterende looptijd van de visverhuurovereenkomst van vijf jaren, te rekenen vanaf 1 januari 2011.

De tegemoetkoming zal worden verleend voor kosten die met het oog op de visserij gemaakt zijn voor onder meer de volgende bedrijfsuitrustingen en posten:

  • Afschrijvingen op vaste activa voor zover nog niet afgeschreven (bijvoorbeeld investeringen in visrechten (voor zover geactiveerd), fuiken, vaartuigen, onroerend goed en transportmiddelen);

  • Personeelskosten, waarbij rekening wordt gehouden met kostenbeperkende maatregelen die getroffen zijn of redelijkerwijs getroffen hadden kunnen worden;

  • Indirect variabele kosten (bijvoorbeeld verzekeringen, huur, lease) die zijn gemaakt in 2011, en de indirect variabele kosten die voortvloeien uit onomkeerbare verplichtingen die zijn aangegaan voor 1 april 2011;

  • Vergoeding van de financieringskosten, voor zover die kosten de gedurende de resterende looptijd van de beëindigde huurovereenkomst niet meer kunnen worden goed gemaakt.

Daar waar sprake is van een tegemoetkoming in de afschrijvingskosten van productiemiddelen, worden de afschrijvingskosten in 2009 en 2010 als referentie gehouden.

Indien bedrijfsmiddelen kunnen worden blijven ingezet voor de visserij, bijvoorbeeld in niet-gesloten viswateren of voor de vangst van andere vissoorten dan aal en wolhandkrab, zal de tegemoetkoming naar rato worden toegekend.

Verdere procedure

Namens de Dienst Regelingen zal, nadat telefonisch contact met het DRloket heeft plaatsgevonden, een afspraak met de betrokken vissers worden gemaakt teneinde een taxatie te laten verrichten door een taxateur. De vissers worden bij de taxatie in de gelegenheid gesteld de benodigde aanvraagformulieren in te vullen.

Op basis van het taxatierapport zal de hoogte van de tegemoetkoming worden bepaald en kunnen worden uitgekeerd aan de betrokken vissers.

’s-Gravenhage, 8 juli 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven