Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 22 juni 2011, nr. 207622, houdende wijziging van de Regeling bruin- en ringrot 2000 in verband met een wijziging van de beregeningsverbodsgebieden

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op de artikelen 14 en 17 van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling bruin- en ringrot 2000 wordt als volgt gewijzigd:

Bijlage 2 behorende bij de Regeling bruin- en ringrot 2000 wordt vervangen door de bijlage behorende bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage, die ter inzage zal worden gelegd bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het kantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen en die zal worden geplaatst op de website http://www.vwa.nl/onderwerpen/plantenziekten-en-plagen/dossier/bruinrot/beregeningsverboden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker

TOELICHTING

Met deze wijziging van de Regeling bruin- en ringrot 2000 (hierna: de regeling) worden de gebieden gewijzigd waar het gebruik van oppervlaktewater voor en bij de teelt van aardappelen en andere waardplanten van de bacterie die bruinrot veroorzaakt, is verboden.

Deze gebieden zijn aangewezen op kaarten in bijlage 2 van de regeling. Het oppervlaktewater in de aangewezen gebieden is besmet of vermoedelijk besmet met de bacterie die bruinrot veroorzaakt. In het kader van de bestrijding van bruinrot heeft de Plantenziektenkundige Dienst alle gebieden die op grond van artikel 2, tweede lid, zijn vastgesteld en andere oppervlaktewateren in Nederland onderzocht op het vóórkomen van genoemde bacterie. Op grond van de resultaten van dit onderzoek, is het noodzakelijk en gewenst de inmiddels aangewezen gebieden, waarbinnen het verboden is op enigerlei wijze oppervlaktewater te gebruiken voor of bij de teelt van enkele genoemde waardplanten van deze ziekte, te wijzigen. Met onderhavige regeling wordt hieraan uitvoering gegeven.

De kaarten waarop de gebieden zijn aangewezen, liggen ter inzage bij de terinzagebalie van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en op het kantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen. De bijlage is tevens in te zien op de website http://www.vwa.nl/onderwerpen/plantenziekten-en-plagen/dossier/bruinrot/beregeningsverboden. Met deze wijziging worden geen administratieve lasten geïntroduceerd.

Vaste verandermomenten (VVM)

Onderhavige regeling treedt met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant in werking. Daarmee wordt afgeweken van de uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving zoals vastgelegd in de Aanwijzingen van de regelgeving, die inhouden dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober ingaan en dat minimaal twee maanden daaraan voorafgaand publicatie van de nieuwe regels plaatsvindt.

De reden voor deze afwijking is dat na de vorige oogst onderzocht moet worden waar een besmetting dan wel vermoedelijke besmetting van het oppervlaktewater aan de orde is. De resultaten van dat onderzoek komen pas beschikbaar in de eerste maanden van het nieuwe kalenderjaar. Omdat dit een belangrijke maatregel is om de verdere verspreiding van deze aardappelziekte te voorkomen en de teelt van dit gewas inmiddels is begonnen, is spoed geboden en kan er met het nemen van deze maatregel niet worden gewacht tot 1 juli.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker

Naar boven