Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2011, 1112 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2011, 1112 | Besluiten van algemene strekking |
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Gelet op:
– richtlijn nr. 2010/69/EU van de Commissie van de Europese Unie van 22 oktober 2010 (PbEU L 279) tot wijziging van de bijlagen bij richtlijn 95/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, en
– artikel 4 van het Warenwetbesluit additieven, aroma's en enzymen in levensmiddelen
Besluit:
De Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen wordt als volgt gewijzigd:
A
Bijlage II wordt als volgt gewijzigd:
1. De opsomming in de kolom ‘Additief’ bij het levensmiddel ‘Voorverpakte bereidingen van vers gehakt vlees’ komt te luiden:
E 261 | Kaliumacetaat |
E 262 i) | Natriumacetaat |
E 262 ii) | Natriumwaterstofacetaat |
E 300 | Ascorbinezuur |
E 301 | Natriumascorbaat |
E 302 | Calciumascorbaat |
E 325 | Natriumlactaat |
E 326 | Kaliumlactaat |
E 330 | Citroenzuur |
E 331 | Natriumcitraten |
E 332 | Kaliumcitraten |
E 333 | Calciumcitraten. |
2. Toegevoegd wordt:
Niet-gearomatiseerde, met levende fermenten gefermenteerde roomproducten en vervangingsproducten, met een vetgehalte van minder dan 20% | E 406 Agar-Agar E 407 Carrageen E 410 Johannesbroodpitmeel E 412 Guarpitmeel E 415 Xanthaangom E 440 Pectinen E 460 Cellulose E 466 Carboxymethylcellulose E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren E 1404 Geoxideerd zetmeel E 1410 Monozetmeelfosfaat E 1412 Dizetmeelfosfaat E 1413 Gefosfateerd dizetmeelfosfaat E 1414 Geacetyleerd dizetmeelfosfaat E 1420 Geacetyleerd zetmeel E 1422 Geacetyleerd dizetmeeladipaat E 1440 Hydroxypropylzetmeel E 1442 Hydroxypropyldizetmeelfosfaat E 1450 Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat E 1451 Geacetyleerd geoxideerd zetmeel | quantum satis |
B
Bijlage III wordt als volgt gewijzigd:
1. Aan deel I Conserveermiddelen, onder A, wordt toegevoegd:
Imitatie-visproducten op basis van zeewier | 1000 | 500 | ||||
Bier in vaten met meer dan 0,5% toegevoegde vergistbare suikers of vruchtensappen en -concentraten | 200 | 200 | 400 | |||
Ongeschilde verse citrusvruchten (uitsluitend oppervlaktebehandeling) | 20 | |||||
Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, verstrekt in vaste vorm, met preparaten van vitamine A of van combinaties van vitamine A en D | 1000 |
2. Aan deel I, onder B, wordt toegevoegd:
Blauwe bessen (alleen Vaccinium corymbosum) | 10 |
Kaneel (alleen Cinnamomum zeylanicum) | 150 |
3. Deel I, onder C, wordt als volgt gewijzigd:
a. De tekst met betrekking tot het additief E 234 komt te luiden:
E 234 | Nisine* | Griesmeel-, tapiocapudding en soortgelijke producten | 3 mg/kg |
Gerijpte kaas en smeltkaas | 12,5 mg/kg | ||
Clotted cream | 10 mg/kg | ||
Mascarpone | 10 mg/kg | ||
Gepasteuriseerd vloeibaar ei (eiwit, eigeel of hele eieren) | 6,25 mg/l |
b. De tekst met betrekking tot het additief E 242 komt te luiden:
E 242 | Dimethyl- dicarbonaat | Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken Alcoholvrije wijn Vloeibaar theeconcentraat | 250 mg/l gebruikt gehalte, residuen niet waarneembaar |
Cider, perencider, vruchtenwijn Alcoholvrije wijn Dranken op wijnbasis en producten die onder verordening (EEG) nr. 1601/91 vallen | 250 mg/l gebruikt gehalte, residuen niet waarneembaar |
4. Aan deel II Antioxydanten wordt toegevoegd:
E 392 | Extracten van rozemarijn | Plantaardige oliën (met uitzondering van olie van eerste persing en olijfolie) en vetten waarin het aandeel meervoudig onverzadigde vetzuren hoger is dan 15% (m/m) van het totale vetzuurgehalte, voor gebruik in niet-warmtebehandelde levensmiddelen | 30 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) uitgedrukt op basis van het vetgehalte |
Visolie en algenolie | 50 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) uitgedrukt op basis van het vetgehalte | ||
Reuzel, runder-, pluimvee-, schapen- en varkensvet Vetten en oliën voor professionele bereiding van warmtebehandelde levensmiddelen Bakolie en -vet, behalve olijfolie en olie van afvallen van olijven Snack (op basis van granen, aardappelen of zetmeel) | |||
Sauzen | 100 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) uitgedrukt op basis van het vetgehalte | ||
Banketbakkerswaren | 200 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) uitgedrukt op basis van het vetgehalte | ||
Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen | 400 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) | ||
Gedehydrateerde aardappelen Eiproducten Kauwgom | 200 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) | ||
Melkpoeder voor automaten Pikante sauzen en kruidenbereidingen Verwerkte noten | 200 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) uitgedrukt op basis van het vetgehalte | ||
Gedehydrateerde soep en bouillon | 50 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) | ||
Gedehydrateerd vlees | 150 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) | ||
Vlees- en visproducten, behalve gedehydrateerd vlees en gedroogde worst | 150 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) uitgedrukt op basis van het vetgehalte | ||
Gedroogde worst | 100 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) | ||
Aroma's | 1000 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) | ||
Melkpoeder voor de bereiding van consumptie-ijs | 30 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) |
5. Deel III Andere additieven wordt als volgt gewijzigd:
a. In de vermelding betreffende de additieven E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 en E452 wordt na de rij voor ‘Plantaardige eiwitdranken’ de volgende rij ingevoegd:
Wei-eiwit bevattende sportdranken | 4 g/kg |
b. Vóór de vermelding betreffende de additieven E 432, E 433, E 434, E 435 en E 436 wordt ingevoegd:
E 427 | Cassiagom | Consumptie-ijs Gefermenteerde melkproducten behalve niet-gearomatiseerde, met levende fermenten gefermenteerde melkproducten Dessert op basis van zuivelproducten en soortgelijke producten Vullingen en afdeklaag van banketbakkerswaren en desserts Smeltkaas Sauzen en slasauzen Gedehydrateerde soep en bouillon | 2500 mg/kg |
Warmtebehandelde vleesproducten | 1500 mg/kg |
c. De vermelding betreffende E 901, E 902 en E 904, derde kolom, wordt als volgt gewijzigd:
1° bij de toepassing ‘Uitsluitend als glansmiddel voor de volgende eetwaren’ wordt toegevoegd:
– voorverpakte wafels met consumptie-ijs (alleen voor E 901) | quantum satis |
2° toegevoegd wordt:
Aroma's in niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken (alleen voor E 901) | 0,2 g/kg in de gearomatiseerde dranken |
d. Na de vermelding betreffende additief E 959 wordt ingevoegd:
E 961 | Neotaam | Gearomatiseerde dranken op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 2 mg/l als smaakversterker |
Dranken op basis van melk en daarvan afgeleide producten op basis van vruchtensap, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 2 mg/l als smaakversterker | ||
‘Snacks’: bepaalde smaken voorverpakte gezouten gedroogde hapjes op basis van zetmeel en omhulde noten | 2 mg/kg als smaakversterker | ||
Snoepgoed op basis van zetmeel, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 3 mg/kg als smaakversterker | ||
Microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, zonder toegevoegde suikers | 3 mg/kg als smaakversterker | ||
Sterk gearomatiseerde keelpastilles zonder toegevoegde suikers | 3 mg/kg als smaakversterker | ||
Kauwgom met toegevoegde suikers | 3 mg/kg als smaakversterker | ||
Jam, gelei en marmelade, met verminderde verbrandingswaarde | 2 mg/kg als smaakversterker | ||
Sauzen | 2 mg/kg als smaakversterker | ||
Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, verstrekt in vloeibare vorm | 2 mg/kg als smaakversterker | ||
Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, verstrekt in vaste vorm | 2 mg/kg als smaakversterker | ||
Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen op basis van vitamines of mineraalelementen in de vorm van siroop of in niet-kauwbare vorm | 2 mg/kg als smaakversterker |
e. Na de vermelding betreffende additief E 1202 wordt ingevoegd:
E 1203 | Polyvinylalcohol | Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, in capsule- of tabletvorm | 18 g/kg |
f. De vermelding bij additief E 1505 komt te luiden:
E 1505 | Triethylcitraat | Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, in capsule- of tabletvorm | 3,5 g/kg |
Gedroogd eiwit | quantum satis |
g. Na de vermelding betreffende additief E 1452 wordt ingevoegd:
E 1521 | Polyethyleenglycol | Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, in capsule- of tabletvorm | 10 g/kg |
C
In bijlage IV komt de vermelding met betrekking tot additief Polyethyleenglycol 6000 te luiden:
E 1521 | Polyethyleenglycol | Zoetstoffen |
D
In bijlage V, deel III, wordt na de vermelding betreffende additief E 526 ingevoegd:
E 920 | L-cysteïne | Koekjes voor zuigelingen en peuters | 1 g/kg |
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.I. Schippers.
Richtlijn nr. 95/2/EG van het Europees Parlement en van de Raad van de Europese Unie van 20 februari 1995 betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen (PbEG L 61) (verder: richtlijn 95/2/EG) is uitgevoerd bij de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen.
Richtlijn 95/2/EG, en dus ook de Warenwetregeling, bevat een lijst van levensmiddelenadditieven die in de Europese Unie mogen worden gebruikt, met de bijbehorende gebruiksvoorwaarden. Sinds de laatste wijziging van richtlijn 95/2/EG hebben zich technische ontwikkelingen op het gebied van levensmiddelenadditieven voorgedaan. Die richtlijn diende aan deze ontwikkelingen te worden aangepast.
Op 23 oktober 2010 is daartoe gepubliceerd richtlijn nr. 2010/69/EU van de Commissie van de Europese Unie van 22 oktober 2010 (PbEU L 279) tot wijziging van de bijlagen bij richtlijn 95/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, verder te noemen: richtlijn 2010/69/EU.
Richtlijn 2010/69/EU diende te worden uitgevoerd door een wijziging van de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen (verder: de Warenwetregeling). Deze regeling zorgt daarvoor.
Een inhoudelijke toelichting betreffende de omstandigheden die hebben geleid tot de vaststelling van richtlijn 2010/69/EU, en dus ook tot deze wijziging van de Warenwetregeling, is opgenomen in de 26 overwegingen bij richtlijn 2010/69/EU.
Bij artikel 3 van richtlijn 2010/69/EU wordt beschikking 2004/374/EG1 ingetrokken. Dit artikel 3 behoefde geen aparte uitvoering, aangezien beschikking 2004/374/EG rechtstreeks van toepassing was in Nederland krachtens de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002).
In onderstaande tabel is het verband weergegeven tussen richtlijn 2010/69/EU en deze regeling.
Richtlijn 2010/69/EU | Deze regeling |
---|---|
art. 1 | art. I, II en III |
art. 2 lid 1 | art. II |
art. 2 lid 2 | – (implementatie niet noodzakelijk) |
art. 3 | – (implementatie niet noodzakelijk) |
art. 4 en 5 | – (implementatie niet noodzakelijk |
Bijlage punt: | art. I onder: |
1 onder a | A punt 1 |
1 onder b | A punt 2 |
2 onder a | B punt 1 |
2 onder b | B punt 2 |
2 onder c i | B punt 3 onder a |
2 onder c ii | B punt 3 onder b |
2 onder d | B punt 4 |
3 onder a | B punt 5 onder a |
3 onder b | B punt 5 onder b |
3 onder c | onder B punt 5 onder c 1° |
3 onder d | onder B punt 5 onder c 2° |
3 onder e | onder B punt 5 onder d |
3 onder f | onder B punt 5 onder e |
3 onder g | onder B punt 5 onder f |
3 onder h | onder B punt 5 onder g |
4 | onder C |
5 | onder D |
Het ontwerp van deze regeling is voorgelegd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW)2. In dat kader heeft Natuur- & gezondheidsproducten Nederland (NPN) een tweetal opmerkingen gemaakt. Die opmerkingen hebben niet geleid tot aanpassing van de ontwerpregeling, aangezien in beide gevallen sprake is van correcte uitvoering van richtlijn 2010/69/EU.
Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger of het bedrijfsleven, en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.I. Schippers.
Beschikking nr. 2004/374/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 13 april 2004 tot opschorting van het in de handel brengen en de invoer van geleiproducten in minicups die de levensmiddelenadditieven E 400, EE 401, E 402. E 403, E 404, E 405, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415 en/of E 418 bevatten (PbEU L 118).
Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), van de Voedsel en Waren Autoriteit, en van product- en bedrijfschappen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2011-1112.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.