Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 14 januari 2011, nr. VGP/VC 3044541, houdende wijziging van de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen, ter uitvoering van richtlijn 2010/69/EU

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op:

  • richtlijn nr. 2010/69/EU van de Commissie van de Europese Unie van 22 oktober 2010 (PbEU L 279) tot wijziging van de bijlagen bij richtlijn 95/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, en

  • artikel 4 van het Warenwetbesluit additieven, aroma's en enzymen in levensmiddelen

Besluit:

ARTIKEL I

De Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage II wordt als volgt gewijzigd:

1. De opsomming in de kolom ‘Additief’ bij het levensmiddel ‘Voorverpakte bereidingen van vers gehakt vlees’ komt te luiden:

E 261

Kaliumacetaat

E 262 i)

Natriumacetaat

E 262 ii)

Natriumwaterstofacetaat

E 300

Ascorbinezuur

E 301

Natriumascorbaat

E 302

Calciumascorbaat

E 325

Natriumlactaat

E 326

Kaliumlactaat

E 330

Citroenzuur

E 331

Natriumcitraten

E 332

Kaliumcitraten

E 333

Calciumcitraten.

2. Toegevoegd wordt:

Niet-gearomatiseerde, met levende fermenten gefermenteerde roomproducten en vervangingsproducten, met een vetgehalte van minder dan 20%

E 406 Agar-Agar

E 407 Carrageen

E 410 Johannesbroodpitmeel

E 412 Guarpitmeel

E 415 Xanthaangom

E 440 Pectinen

E 460 Cellulose

E 466 Carboxymethylcellulose

E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren

E 1404 Geoxideerd zetmeel

E 1410 Monozetmeelfosfaat

E 1412 Dizetmeelfosfaat

E 1413 Gefosfateerd dizetmeelfosfaat

E 1414 Geacetyleerd dizetmeelfosfaat

E 1420 Geacetyleerd zetmeel

E 1422 Geacetyleerd dizetmeeladipaat

E 1440 Hydroxypropylzetmeel

E 1442 Hydroxypropyldizetmeelfosfaat

E 1450 Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat

E 1451 Geacetyleerd geoxideerd zetmeel

quantum satis

B

Bijlage III wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan deel I Conserveermiddelen, onder A, wordt toegevoegd:

Imitatie-visproducten op basis van zeewier

1000

500

    

Bier in vaten met meer dan 0,5% toegevoegde vergistbare suikers of vruchtensappen en -concentraten

200

200

 

400

  

Ongeschilde verse citrusvruchten (uitsluitend oppervlaktebehandeling)

20

     

Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, verstrekt in vaste vorm, met preparaten van vitamine A of van combinaties van vitamine A en D

   

1000

  

2. Aan deel I, onder B, wordt toegevoegd:

Blauwe bessen (alleen Vaccinium corymbosum)

10

Kaneel (alleen Cinnamomum zeylanicum)

150

3. Deel I, onder C, wordt als volgt gewijzigd:

  • a. De tekst met betrekking tot het additief E 234 komt te luiden:

    E 234

    Nisine*

    Griesmeel-, tapiocapudding en soortgelijke producten

    3 mg/kg

    Gerijpte kaas en smeltkaas

    12,5 mg/kg

    Clotted cream

    10 mg/kg

    Mascarpone

    10 mg/kg

    Gepasteuriseerd vloeibaar ei (eiwit, eigeel of hele eieren)

    6,25 mg/l

    XNoot
    *

    Deze stof kan in bepaalde kaassoorten voorkomen ten gevolge van het gistingsproces.

  • b. De tekst met betrekking tot het additief E 242 komt te luiden:

    E 242

    Dimethyl-

    dicarbonaat

    Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken

    Alcoholvrije wijn

    Vloeibaar theeconcentraat

    250 mg/l gebruikt gehalte, residuen niet waarneembaar

    Cider, perencider, vruchtenwijn

    Alcoholvrije wijn

    Dranken op wijnbasis en producten die onder verordening (EEG) nr. 1601/91 vallen

    250 mg/l gebruikt gehalte, residuen niet waarneembaar

4. Aan deel II Antioxydanten wordt toegevoegd:

E 392

Extracten van rozemarijn

Plantaardige oliën (met uitzondering van olie van eerste persing en olijfolie) en vetten waarin het aandeel meervoudig onverzadigde vetzuren hoger is dan 15% (m/m) van het totale vetzuurgehalte, voor gebruik in niet-warmtebehandelde levensmiddelen

30 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) uitgedrukt op basis van het vetgehalte

  

Visolie en algenolie

50 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) uitgedrukt op basis van het vetgehalte

  

Reuzel, runder-, pluimvee-, schapen- en varkensvet

Vetten en oliën voor professionele bereiding van warmtebehandelde levensmiddelen

Bakolie en -vet, behalve olijfolie en olie van afvallen van olijven

Snack (op basis van granen, aardappelen of zetmeel)

  

Sauzen

100 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) uitgedrukt op basis van het vetgehalte

  

Banketbakkerswaren

200 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) uitgedrukt op basis van het vetgehalte

  

Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen

400 mg/kg

(uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur)

  

Gedehydrateerde aardappelen

Eiproducten

Kauwgom

200 mg/kg

(uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur)

  

Melkpoeder voor automaten

Pikante sauzen en kruidenbereidingen

Verwerkte noten

200 mg/kg

(uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur)

uitgedrukt op basis van het vetgehalte

  

Gedehydrateerde soep en bouillon

50 mg/kg

(uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur)

  

Gedehydrateerd vlees

150 mg/kg

(uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur)

  

Vlees- en visproducten, behalve gedehydrateerd vlees en gedroogde worst

150 mg/kg

(uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur)

uitgedrukt op basis van het vetgehalte

  

Gedroogde worst

100 mg/kg

(uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur)

  

Aroma's

1000 mg/kg

(uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur)

  

Melkpoeder voor de bereiding van consumptie-ijs

30 mg/kg

(uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur)

5. Deel III Andere additieven wordt als volgt gewijzigd:

  • a. In de vermelding betreffende de additieven E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 en E452 wordt na de rij voor ‘Plantaardige eiwitdranken’ de volgende rij ingevoegd:

      

    Wei-eiwit bevattende sportdranken

    4 g/kg

  • b. Vóór de vermelding betreffende de additieven E 432, E 433, E 434, E 435 en E 436 wordt ingevoegd:

    E 427

    Cassiagom

    Consumptie-ijs

    Gefermenteerde melkproducten behalve niet-gearomatiseerde, met levende fermenten gefermenteerde melkproducten

    Dessert op basis van zuivelproducten en soortgelijke producten

    Vullingen en afdeklaag van banketbakkerswaren en desserts

    Smeltkaas

    Sauzen en slasauzen

    Gedehydrateerde soep en bouillon

    2500 mg/kg

    Warmtebehandelde vleesproducten

    1500 mg/kg

  • c. De vermelding betreffende E 901, E 902 en E 904, derde kolom, wordt als volgt gewijzigd:

    • bij de toepassing ‘Uitsluitend als glansmiddel voor de volgende eetwaren’ wordt toegevoegd:

        

      – voorverpakte wafels met consumptie-ijs (alleen voor E 901)

      quantum satis

    • toegevoegd wordt:

        

      Aroma's in niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken (alleen voor E 901)

      0,2 g/kg in de gearomatiseerde dranken

  • d. Na de vermelding betreffende additief E 959 wordt ingevoegd:

    E 961

    Neotaam

    Gearomatiseerde dranken op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

    2 mg/l als smaakversterker

    Dranken op basis van melk en daarvan afgeleide producten op basis van vruchtensap, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

    2 mg/l als smaakversterker

    ‘Snacks’: bepaalde smaken voorverpakte gezouten gedroogde hapjes op basis van zetmeel en omhulde noten

    2 mg/kg als smaakversterker

    Snoepgoed op basis van zetmeel, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

    3 mg/kg als smaakversterker

    Microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, zonder toegevoegde suikers

    3 mg/kg als smaakversterker

    Sterk gearomatiseerde keelpastilles zonder toegevoegde suikers

    3 mg/kg als smaakversterker

    Kauwgom met toegevoegde suikers

    3 mg/kg als smaakversterker

    Jam, gelei en marmelade, met verminderde verbrandingswaarde

    2 mg/kg als smaakversterker

    Sauzen

    2 mg/kg als smaakversterker

    Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, verstrekt in vloeibare vorm

    2 mg/kg als smaakversterker

    Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, verstrekt in vaste vorm

    2 mg/kg als smaakversterker

    Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen op basis van vitamines of mineraalelementen in de vorm van siroop of in niet-kauwbare vorm

    2 mg/kg als smaakversterker

  • e. Na de vermelding betreffende additief E 1202 wordt ingevoegd:

    E 1203

    Polyvinylalcohol

    Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, in capsule- of tabletvorm

    18 g/kg

  • f. De vermelding bij additief E 1505 komt te luiden:

    E 1505

    Triethylcitraat

    Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, in capsule- of tabletvorm

    3,5 g/kg

    Gedroogd eiwit

    quantum satis

  • g. Na de vermelding betreffende additief E 1452 wordt ingevoegd:

    E 1521

    Polyethyleenglycol

    Voedingssupplementen als bedoeld in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, in capsule- of tabletvorm

    10 g/kg

C

In bijlage IV komt de vermelding met betrekking tot additief Polyethyleenglycol 6000 te luiden:

E 1521

Polyethyleenglycol

Zoetstoffen

D

In bijlage V, deel III, wordt na de vermelding betreffende additief E 526 ingevoegd:

E 920

L-cysteïne

Koekjes voor zuigelingen en peuters

1 g/kg

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

Richtlijn nr. 95/2/EG van het Europees Parlement en van de Raad van de Europese Unie van 20 februari 1995 betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen (PbEG L 61) (verder: richtlijn 95/2/EG) is uitgevoerd bij de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen.

Richtlijn 95/2/EG, en dus ook de Warenwetregeling, bevat een lijst van levensmiddelenadditieven die in de Europese Unie mogen worden gebruikt, met de bijbehorende gebruiksvoorwaarden. Sinds de laatste wijziging van richtlijn 95/2/EG hebben zich technische ontwikkelingen op het gebied van levensmiddelenadditieven voorgedaan. Die richtlijn diende aan deze ontwikkelingen te worden aangepast.

Op 23 oktober 2010 is daartoe gepubliceerd richtlijn nr. 2010/69/EU van de Commissie van de Europese Unie van 22 oktober 2010 (PbEU L 279) tot wijziging van de bijlagen bij richtlijn 95/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, verder te noemen: richtlijn 2010/69/EU.

Richtlijn 2010/69/EU diende te worden uitgevoerd door een wijziging van de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen (verder: de Warenwetregeling). Deze regeling zorgt daarvoor.

Een inhoudelijke toelichting betreffende de omstandigheden die hebben geleid tot de vaststelling van richtlijn 2010/69/EU, en dus ook tot deze wijziging van de Warenwetregeling, is opgenomen in de 26 overwegingen bij richtlijn 2010/69/EU.

Bij artikel 3 van richtlijn 2010/69/EU wordt beschikking 2004/374/EG1 ingetrokken. Dit artikel 3 behoefde geen aparte uitvoering, aangezien beschikking 2004/374/EG rechtstreeks van toepassing was in Nederland krachtens de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002).

In onderstaande tabel is het verband weergegeven tussen richtlijn 2010/69/EU en deze regeling.

Richtlijn 2010/69/EU

Deze regeling

art. 1

art. I, II en III

art. 2 lid 1

art. II

art. 2 lid 2

– (implementatie niet noodzakelijk)

art. 3

– (implementatie niet noodzakelijk)

art. 4 en 5

– (implementatie niet noodzakelijk

Bijlage punt:

art. I onder:

1 onder a

A punt 1

1 onder b

A punt 2

2 onder a

B punt 1

2 onder b

B punt 2

2 onder c i

B punt 3 onder a

2 onder c ii

B punt 3 onder b

2 onder d

B punt 4

3 onder a

B punt 5 onder a

3 onder b

B punt 5 onder b

3 onder c

onder B punt 5 onder c 1°

3 onder d

onder B punt 5 onder c 2°

3 onder e

onder B punt 5 onder d

3 onder f

onder B punt 5 onder e

3 onder g

onder B punt 5 onder f

3 onder h

onder B punt 5 onder g

4

onder C

5

onder D

Regulier Overleg Warenwet

Het ontwerp van deze regeling is voorgelegd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW)2. In dat kader heeft Natuur- & gezondheidsproducten Nederland (NPN) een tweetal opmerkingen gemaakt. Die opmerkingen hebben niet geleid tot aanpassing van de ontwerpregeling, aangezien in beide gevallen sprake is van correcte uitvoering van richtlijn 2010/69/EU.

Bedrijfseffecten

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger of het bedrijfsleven, en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.


XNoot
1

Beschikking nr. 2004/374/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 13 april 2004 tot opschorting van het in de handel brengen en de invoer van geleiproducten in minicups die de levensmiddelenadditieven E 400, EE 401, E 402. E 403, E 404, E 405, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415 en/of E 418 bevatten (PbEU L 118).

XNoot
2

Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), van de Voedsel en Waren Autoriteit, en van product- en bedrijfschappen.

Naar boven