Vaststelling bestemmingsplan ‘Mozartlaan-Beethovenlaan 2010’

De gemeenteraad van Renkum heeft in haar vergadering van 25 mei 2011 het bestemmingsplan ‘Mozartlaan-Beethovenlaan 2010’ gewijzigd vastgesteld. Tevens is besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Het plangebied wordt in het westen begrensd door de Beethovenlaan, in het zuiden door de Mozartlaan en de daar gelegen parkeerplaatsen van het winkelcentrum De Weerd, in het noorden door de percelen van de woningen in cluster 1 aan de Beethovenlaan en in het oosten door de gebouwen van de Wegwijzer.

Het plan voorziet in de realisatie van zes grondgebonden woningen met daaronder een halfverdiepte stallingsruimte voor auto’s (westzijde plangebied) met aansluiting op de Beethovenlaan en één gebouw van 5 bouwlagen met 25 appartementen (oostzijde plangebied) aan de Mozartlaan / hoek Beethovenlaan te Doorwerth. Ook voorziet het plan in de realisatie van parkeerplaatsen en een verkeersontsluiting van de woningen en appartementen via de Mozartlaan. Verder wordt een deel van het plangebied bestemd als ‘groen’.

Voor dit plan is in de zomer van 2008 een vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19, lid 2 van de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening opgestart. Het plan voorzag toen in de realisatie van twee appartementencomplexen van 5 respectievelijk 6 bouwlagen met daaronder halfverdiepte parkeergarages. In 2009 is besloten is deze procedure te stoppen en voor het aangepaste project een bestemmingsplan op te stellen. In juni 2010 en een deel van juli 2010 heeft het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen.

De wijzigingen die zijn doorgevoerd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn te omvangrijk om deze allemaal te benoemen in de publicatie. In de bij het bestemmingsplan behorende ‘Zienswijzennota bestemmingsplan Mozartlaan-Beethovenlaan 2010’ zijn alle wijziging opgenomen en uitvoerig beschreven. Hier wordt dan ook naar verwezen. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan betreffen de volgende:

In de verbeelding:

  • het verplaatsen van de inrit (met de bestemming ‘Verkeer’) naar de ondergrondse parkeergarage van de oostzijde naar de westzijde (Beethovenlaan);

  • het door het hiervoor genoemde met 1,5 meter naar het oosten verschuiven van het bouwvlak van de zes grondgebonden woningen met ondergrondse parkeergarage;

  • ten zuiden van de zes grondgebonden woningen opnemen van een strook met de bestemming ‘Groen’ van een halve meter breed;

In de regels:

  • het vervallen van enkele afwijkingsbepalingen in de regels van bestemmingsplan;

  • het in de regels van de bestemming ‘Groen’ nog duidelijker omschrijven dat deze bestemming met name bedoeld is voor ‘groen’ en niet voor andere zaken, zoals tuinen, erfscheidingen en onbeperkte verhardingen;

  • het aanpassen van de regels aan de terminologie van de op 1 oktober 2010 in werking getreden Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo);

In de toelichting:

  • het actualiseren en verbeteren van de toelichting door het opnemen van nieuw overheidsbeleid, de nieuw uitgevoerde onderzoeken en het verduidelijken van de geschreven teksten.

Het bestemmingsplan en het raadsbesluit liggen met ingang van donderdag 23 juni 2011 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis te Oosterbeek en de bibliotheek te Doorwerth. Daarnaast is het plan in te zien op de website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0274.bp0121dw-va07 en op de gemeentelijke website www.renkum.nl/bestemmingsplannen onder ‘vastgesteld’. De bronbestanden zijn beschikbaar via http://intercontent.renkum.nl/ro/plannen/NL.IMRO.0274.bp0121dw-/NL.IMRO.0274.bp0121dw-va07.

Belanghebbenden, die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kunnen gedurende de termijn van ter inzage legging schriftelijk tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen. Voor wat betreft de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpplan kunnen belanghebbenden, ook diegene die geen zienswijze hebben ingediend, gedurende termijn van ter inzage legging schriftelijk tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Hierbij moet worden opgemerkt dat de Crisis- en herstelwet (Chw) op dit bestemmingsplan van toepassing is. Hierdoor geldt het relativiteitsvereiste op grond van artikel 1.9 Chw voor de gronden (argumenten) van het in te stellen beroep. Dit houdt in dat een belanghebbende in beginsel alleen beroep kan instellen tegen het bestemmingsplan en de daarbij behorende onderzoeken als de belanghebbende daar een persoonlijk en direct belang bij heeft. Verder geldt dat in de beroepstermijn van zes weken alle gronden van beroep moeten zijn ingediend, deze kunnen na afloop van de beroepstermijn niet worden aangevuld.

Het bestemmingsplan treedt in werking op de eerste dag na het aflopen van de hiervoor genoemde termijn om in beroep te gaan. Binnen de beroepstermijn kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het bestemmingsplan niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven