Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu houdende wijziging van de Waterregeling (technische aanpassingen en kaarten 2011.3)

10 juni 2011

Nr. IenM/BSK-2011/71996

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 3.1 juncto 3.3 en artikel 6.16 van het Waterbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De Waterregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6.16, onder a, wordt ‘in- of uitstroomsnelheid’ gewijzigd in: instroomsnelheid.

B

In artikel 8.2 wordt ‘1 juli 2011’ vervangen door: 10 oktober 2011.

C

In bijlage II. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwaliteitsbeheer voert, en grenzen van drogere oevergebieden (bijlage bij artikel 3.2, eerste lid, en 3.3 van de Waterregeling) wordt de kaart met nummer 169 vervangen door de kaart met hetzelfde nummer, opgenomen in bijlage A, behorend bij deze regeling.

D

In bijlage III. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwantiteitsbeheer voert (bijlage bij artikel 3.2, tweede lid, van de Waterregeling) wordt de kaart met nummer 169 vervangen door de kaart met hetzelfde nummer, opgenomen in bijlage B, behorend bij deze regeling.

ARTIKEL II

Artikel 6.16, aanhef en onder a, van de Waterregeling, zoals dat artikel luidde op het tijdstip onmiddellijk voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze regeling, blijft van kracht ten aanzien van een op dat tijdstip nog niet onherroepelijke watervergunning als bedoeld in dat artikel, aanhef en onder a.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlagen met de kaarten, die ter inzage worden gelegd op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, en tevens raadpleegbaar zijn op en te downloaden van www.waterwet.nl.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

J.J. Atsma.

BIJLAGE A, BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDER C, VAN DE REGELING TOT WIJZIGING VAN DE WATERREGELING (TECHNISCHE AANPASSINGEN EN KAARTEN 2011.3)

Deze bijlage ligt ter inzage op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, en is tevens raadpleegbaar op en te downloaden van www.waterwet.nl.

BIJLAGE B, BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDER D, VAN DE REGELING TOT WIJZIGING VAN DE WATERREGELING (TECHNISCHE AANPASSINGEN EN KAARTEN 2011.3)

Deze bijlage ligt ter inzage op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, en is tevens raadpleegbaar op en te downloaden van www.waterwet.nl.

TOELICHTING

De onderhavige Regeling tot wijziging van de Waterregeling (technische aanpassingen en kaarten 2011.3) vervangt twee kaarten in de bijlagen II en III van de Waterregeling. Daarnaast omvat deze enkele technische wijzigingen in de artikelen 6.16 en 8.2 van die regeling.

De wijziging van artikel 6.16, onder a, vervangt het begrip ‘in- of uitstroomsnelheid’ door: instroomsnelheid. Voor wat betreft de instroomsnelheid is bewust gekozen voor een norm van 0,3 m/s in verband met mogelijke problemen voor vissen. Bij nader inzien is echter niet geheel duidelijk waar de norm van 0,3 m/s voor de uitstroomsnelheid op gebaseerd is. Uitstroomsnelheden zijn in de praktijk vaak groter dan 0,3 m/s, zodat hiervoor al snel een vergunningplicht bestaat. Het belang om deze lozingen in de regel via een vergunningprocedure af te handelen lijkt evenwel afwezig; de scheepvaart blijkt in de praktijk van deze wateruitstroom geen noemenswaardige hinder te ondervinden. De binnenvaartsector heeft hiertegen ook geen bezwaren geuit. Mocht de lozing op grond van artikel 6.2 van de Waterwet vergunningplichtig zijn omdat het water afvalstoffen, verontreinigende of schadelijke stoffen bevat, dan kan de uitstroomsnelheid van het water bij de watervergunningverlening worden betrokken op grond van artikel 6.16, aanhef en onder b, van de Waterregeling.

De wijziging van artikel 8.2 omvat uitstel van het tijdstip van inwerkingtreding van artikel 6.18, tweede, derde en vierde lid van de Waterregeling. Dit betreft het indienen van een aanvraag voor een watervergunning met gebruikmaking van het elektronisch formulier dat beschikbaar is via de landelijke voorziening, bedoeld in artikel 7.6 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (het Omgevingsloket Online (OLO)). Omdat de Waterwetmodule, inclusief de testfase, niet tijdig gereed is, wordt de datum van 1 juli 2011 gewijzigd in 10 oktober 2011. Een eerdere datum is niet haalbaar en wachten met invoeren tot 1 januari 2012 (conform de systematiek van de vaste verandermomenten) leidt tot onnodig hoge administratieve lasten voor aanvragers.

Bijlage II van de Waterregeling omvat de kaarten met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwaliteitsbeheer voert, en grenzen van drogere oevergebieden (bijlage bij artikel 3.2, eerste lid, en 3.3 van de Waterregeling). Bijlage III van de Waterregeling omvat de kaarten met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwantiteitsbeheer voert (bijlage bij artikel 3.2, tweede lid, van de Waterregeling). De nieuwe kaarten bevatten gewijzigde grenzen voor het beheer.

De wijzigingen in de grenzen worden veroorzaakt door:

  • verbeteringen van de eerste versie van de kaarten;

  • vastlegging van de met andere bevoegde gezagen (waterschappen) afgesproken aanpassingen van de beheergrenzen.

De kaarten zijn digitaal te raadplegen op en te downloaden van www.waterwet.nl.

Deze wijziging als zodanig heeft geen gevolgen voor de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven noch voor de bestuurlijke en uitvoeringslasten van de Waterregeling. Ook is geen sprake van milieu-effecten.

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant, waarin zij wordt geplaatst. De termijnen van de systematiek voor vaste verandermomenten konden niet worden aangehouden, met name vanwege het vereiste tijdige uitstel van de operationalisering van de Waterwetmodule van het Omgevingsloket Online (deze was gesteld op 1 juli 2011). Dit is niet nadelig voor burgers of bedrijven.

Deze regeling heeft in beginsel onmiddellijke werking. Ook de wijziging van artikel 6.16, onder a, waarbij de vergunningplicht wordt opgeheven, gaat direct gelden. Dit betekent dat in gevallen waarin een aanvraagprocedure voor (enkel) een watervergunning als bedoeld in dat onderdeel nog loopt, de vergunningplicht vervalt en de aanvraagprocedure kan worden beëindigd. Dit is niet bezwaarlijk voor aanvragers (de handeling wordt vergunningvrij; er is voorts geen sprake van onverschuldigd betaalde leges omdat RWS geen leges heft) noch voor derden (de scheepvaart heeft hoegenaamd geen last van de uitstroom). Voor gevallen waarin een vergunning al wel is verleend maar deze nog niet onherroepelijk is bevat artikel II overgangsrecht. In die gevallen blijft artikel 6.16, aanhef en onder a, van toepassing.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

J.J. Atsma.

Naar boven