Bestemmingsplan, de MER en besluiten Ruimte voor de Rivier Deventer

Op 25 mei 2011 heeft de gemeente Deventer het bestemmingsplan Ruimte voor de Rivier (gewijzigd) en de MER vastgesteld.

Tevens heeft de Staatssecretarisvan Infrastructuur en Milieu (voorheen: V&W) het projectplan vastgesteld, dat betrekking heeft op de wijziging van het waterstaatswerk.

Na de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerpprojectplan en de overige ontwerpbesluiten zijn de besluiten die betrekking hebben op de vergunningen en ontheffingen door de betreffende bevoegde gezaginstanties eveneens vastgesteld.

Het gaat daarbij om de volgende vergunningen en ontheffingen: van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (voorheen: LNV) voor een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet, van het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel voor twee vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en één vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en van het dagelijks bestuur van het Waterschap Groot Salland voor de watervergunning op grond van de Waterwet.

Bij deze besluiten gaan ook de daarop betrekking hebbende en andere relevante stukken ter inzage.

Achtergrond uiterwaardvergravingen bij Deventer

De nationale overheid geeft in haar ruimtelijk beleid veel aandacht aan ’het water’ in Nederland. Reden hiervoor is het verbeteren van de veiligheid van de woon- en leefomgeving in de omgeving van de grote rivieren in combinatie met het laagliggende (Neder)land. De regering heeft daarom in 2006 een pakket maatregelen vastgesteld dat de rivieren meer ruimte geeft door het aanwijzen van reserveringsgebieden voor overtollig water: de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. Het plan voor de uiterwaardvergravingen bij Deventer maakt deel uit van dit programma Ruimte voor de Rivier en is één van de reserveringsgebieden.

Plannen, besluiten en MER

Het bestemmingsplan van de gemeente Deventer heeft betrekking op het gebied dat wordt begrensd:

  • aan de westzijde door de gemeentegrens, de Worp en de Bolwerksweg;

  • aan de noordzijde door de gemeentegrens;

  • aan de oostzijde door de provinciale weg N337 en de stad Deventer;

  • aan de zuidzijde door de uiterwaarden ter hoogte van de Teugsekolk.

In dit gebied worden vergravingen mogelijk gemaakt van de uiterwaarden Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard, Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden ten behoeve van rivierverruiming, alsmede natuur-, agrarische en recreatieve ontwikkeling en bijkomende werkzaamheden, alle in Deventer. Voor het overige heeft het bestemmingsplan een conserverend karakter, m.a.w. het huidig gebruik wordt vastgelegd. Op het project hebben de navolgende besluiten ook betrekking.

Het projectplan op grond van de Waterwet van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft betrekking op de benodigde wijziging van het waterstaatswerk.

De vergunning op grond van de Waterwet van het Waterschap Groot Salland heeft betrekking op het uitvoeren van handelingen in het watersysteem.

De ontheffing op grond van de Flora- en faunawet van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft betrekking op het ten gevolge van de werkzaamheden mogelijk handelen in strijd met de artikelen 9 en 11 van de Flora- en faunawet.

De vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van dezelfde minister heeft betrekking op werkzaamheden die betrekking hebben op de ontwikkeling, werking en bescherming van hoofdwateren (in dit geval de IJssel) en die de kwaliteit van de natuurlijke habitats en de habitats van soorten kunnen verslechteren of een significant verstorend effect kunnen hebben op de soorten waarvoor het gebied is aangewezen.

Twee vergunningen van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 hebben betrekking op 1. het oprichten en in werking hebben van een rundveehouderij in de Keizers- en Stobbenwaard en 2. de recreatieve aspecten van het project Ruimte voor de Rivier Deventer.

De vergunning op grond van de Ontgrondingenwet eveneens van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel heeft betrekking op de benodigde ontgrondingen ten behoeve van de werkzaamheden.

Alle vergunningen zijn aangevraagd door het Waterschap Groot Salland en deels door het Waterschap Veluwe met uitzondering van de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998, die is afgegeven door Gedeputeerde Staten en die betrekking heeft op de rundveehouderij; deze is aangevraagd door de Stichting IJssellandschap.

De MER bevat het onderzoek naar de milieueffecten van de activiteiten met betrekking tot het bestemmingsplan en de vergunning op grond van de Ontgrondingenwet.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

Het bestemmingsplan en de andere besluiten liggen met ingang van 16 juni tot en met 27 juli 2011 ter inzage op de volgende locaties:

  • provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle;

  • gemeente Deventer, publiekszaken, Leeuwenbrug 81 te Deventer;

  • gemeentelijk informatiecentrum, openbare bibliotheek, Brink 70 te Deventer;

  • hoofdkantoor Waterschap Groot Salland, Dr. van Thienenweg 1 te Zwolle;

  • hoofdkantoor Waterschap Veluwe, Steenbokstraat 10 te Apeldoorn;

  • Rijkswaterstaat Waterdistrict Twentekanalen-IJsseldelta, Hanzeweg 60 te Deventer;

  • Rijkswaterstaat Oost Nederland, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem;

  • Ministerie van EL & I, Verzetslaan 30 te Deventer;

  • de ontgrondingenvergunning ligt tevens bij de gemeente Olst-Wijhe ter inzage, ter plaatse van de Oranjelaan 5 te Wijhe.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen bij het ontwerpbestemmingsplan of de andere ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht, of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarop geen zienswijzen naar voren hebben gebracht, kunnen van 16 juni tot en met 27 juli 2011 beroep instellen tegen het bestemmingsplan, of tegen een ander bovengenoemd besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze rechter beslist in enige instantie over de ingestelde beroepen.

Bovendien kunnen belanghebbenden beroep aantekenen, ook wanneer zij geen zienswijzen hebben ingediend, tegen alle wijzigingen in de definitieve besluiten ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Adres:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) een opgave van de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Daarnaast is op de besluiten en plannen de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Deze wet bevat bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure. Dit heeft onder andere tot gevolg dat geen pro-forma-beroep kan worden aangetekend, maar dat alle beroepsgronden voor het einde van de beroepstermijn moeten worden ingediend.

Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Nadere informatie

Raadplegen en downloaden

Het bestemmingsplan kunt u raadplegen op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0150.D130-VG01 en www.deventer.nl/bestemmingsplannen.

De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn beschikbaar via http://ruimtelijkeplannen.deventer.nl/plans/NL.IMRO.0150.D130-/NL.IMRO.0150.D130-VG01/.

Het bestemmingsplan en de genoemde besluiten met bijlagen kunt u ook downloaden. Ze zijn te vinden op de website www.wgs.nl/ruimtevoorderivier en op www.hetlnvloket.nl.

De vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en de Ontgrondingenwet zijn eveneens te raadplegen op www.overijssel.nl.

Meer informatie over de beroepsprocedure vindt u op de internetsite van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Vragen

Met vragen en voor nadere informatie over het project kunt u terecht bij de provincie Overijssel, Coördinator Procedures Ruimte voor de Rivier Deventer, de heer M. Tonkes (telefoon 038 499 78 52).

Naar boven