Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 9 juni 2011, nr. RUA/A/2011/8815, houdende wijziging Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit secretaris-generaal SZW 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2010, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Werk 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Arbeidsverhoudingen 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Directie Internationale Zaken 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit RUA 2011, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Inkomensverzekeringen en -voorzieningen 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Agentschap SZW 2009, het Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit hoofd SZW unit BES en het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit WBJA 2009

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 2, eerste lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en formatie rijksdienst 2007 en 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht, 4, vierde lid, aanhef en onderdeel a, en 23, eerste lid, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009, 8, eerste lid, van het Besluit taakuitoefening Inspectie Werk en Inkomen, artikel 8, derde lid, aanhef en onderdeel a, en artikel 23, eerste lid, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009, 3, eerste lid, onderdeel k, en 11 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Werk 2009, 3, eerste lid, onderdeel k, en 10 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directoraat-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009, 3, eerste lid, onderdeel k, en 11 van het Organisatie- en mandaat- en volmachtbesluit directoraat-generaal Werk, 3, eerste lid, onderdeel k, en artikel 10 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directoraat-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009, 3, eerste lid, onderdeel k, en 18 van het Organisatie, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2010, 18.3 van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, het Besluit onderstand BES, de Arbeidsveiligheidswet BES, de Stuwadoorswet 1946 BES, de Arbeidswet 2000 BES, de Wet collectieve arbeidsovereenkomsten BES, de Wet minimumlonen BES, de Vakantiewet 1949 BES, de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES, de Arbeidsgeschillenwet 1946 BES en de Wet arbeid vreemdelingen BES, 3, onderdeel k, en 11 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit secretaris-generaal SZW 2009;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 11 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het (eerste) onderdeel i komt te luiden:

  • i. de (inter)departementale beleidsvorming en het daarmee samenhangende financieel beheer inzake de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, mede voor zover dit geschiedt op het werkterrein van de secretaris-generaal, de plaatsvervangend secretaris-generaal, de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg en de inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De directies die ressorteren onder voornoemde functionarissen blijven de hen toebedeelde taken en verantwoordelijkheden uitvoeren, met de bijbehorende bevoegdheden, maar leggen voor wat betreft de (inter)departementale beleidsvorming en het daarmee samenhangende financieel beheer inzake de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba verantwoording af aan de directeur-generaal Werk;

2. De punt aan het slot van onderdeel j wordt vervangen door een puntkomma.

3. Het onderdeel ‘i. het kinderopvangbeleid.’ wordt vervangen door het onderdeel: k. het kinderopvangbeleid.

ARTIKEL II

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit secretaris-generaal SZW 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 1, onderdeel b, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. RCN: Rijksdienst Caribisch Nederland.

B

Onder verlettering van de onderdelen c tot en met e tot de onderdelen a tot en met c, vervallen in artikel 2 de onderdelen a en b.

C

De artikelen 4 en 5 vervallen.

D

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid, onderdeel e, is de directie Wetgeving, Bestuurlijke en Juridische Aangelegenheden niet verantwoordelijk voor het behandelen van bezwaar- en beroepszaken, die betrekking hebben op besluiten die door de RCN-unit Sociale Zaken, gevestigd te Bonaire, Sint Eustatius en Saba, namens de minister zijn genomen.

ARTIKEL III

Het Organisatie-, mandaat en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2010 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 5 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 9. De activiteiten van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst strekken zich slechts uit tot het grondgebied van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, voor zover hiertoe door of namens de directeur-generaal Werk om wordt verzocht of dit door de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de directeur-generaal Werk wordt overeengekomen, dan wel dit voortvloeit uit wet- of regelgeving.

B

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het tweede tot en met het vijfde lid tot het derde tot en met het zesde lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. De directie AI Major Hazard Control is verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de naleving van het bij of krachtens artikel 2a, eerste lid, van de Arbeidsveiligheidswet BES bepaalde, door middel van het opsporen van strafbare feiten en het hanteren van juridische instrumenten als de aanwijzing, stillegging van het werk, vrijstellingen en ontheffingen.

2. Het derde lid (nieuw) komt te luiden:

  • 3. De directie AI Major Hazard Control is verantwoordelijk voor de totstandkoming van landelijke strategieën met betrekking tot de uitoefening van het toezicht en de handhaving, bedoeld in het eerste en tweede lid.

3. De punt aan het slot van het vijfde lid (nieuw) vervalt. In het vijfde lid (nieuw) wordt aan het slot toegevoegd: en het Besluit zware ongevallen BES.

4. De punt aan het slot van het zesde lid (nieuw) vervalt. In het zesde lid (nieuw) wordt aan het slot toegevoegd: en artikel 2, zevende lid, juncto artikel 2a, eerste lid, van de Arbeidsveiligheidswet BES.

5. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. De directie AI Major Hazard Control is verantwoordelijk voor het adviseren en ondersteunen van de organisatieonderdelen, genoemd in artikel 2, onderdelen b tot en met g, met betrekking tot financiële, materiële en huisvestingszaken, alsmede het organiseren van het daaraan verbonden beheer.

C

Onder vernummering van het zesde lid tot het vijfde lid, vervalt in artikel 8 het vijfde lid.

D

Onder verlettering van de onderdelen a tot en met e tot de onderdelen a tot en met d, vervalt in artikel 19, tweede lid, onderdeel a.

ARTIKEL IV

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Werk 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 7, onderdeel h, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i. het zorgdragen voor de afwikkeling van financieel beheersmatige aangelegenheden die verband houden met de voormalige verantwoordelijkheid van de directie Internationale Zaken om de bestuurlijke vernieuwing van de relatie met de Antillen en Bonaire, Sint Eustatius en Saba aan te sturen en te organiseren.

B

Artikel 8A, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. het zorgdragen voor de uitvoeringstaken van de minister op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, waaronder mede begrepen het nemen van besluiten en het behandelen van bezwaar- en beroepszaken die betrekking hebben op deze besluiten;

ARTIKEL V

Artikel 3, eerste lid, onderdeel f, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Arbeidsverhoudingen 2009 komt te luiden:

  • f. het wettelijk minimumloon en de minimum vakantiebijslag, met uitzondering van de sociaal-economische aspecten;

ARTIKEL VI

Artikel 4, onderdeel i, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Directie Internationale Zaken 2009 vervalt.

ARTIKEL VII

Het Organisatie-, mandaat en volmachtbesluit RUA 2011 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 7, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. het zorgdragen voor de uitvoeringstaken van de minister op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, waaronder mede begrepen het nemen van besluiten en het behandelen van bezwaar- en beroepszaken die betrekking hebben op deze besluiten, en het ten behoeve van de coördinatiefunctie rapporteren daarover aan de afdeling Aansturing;

B

Artikel 12, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Het hoofd van de RCN-unit Sociale Zaken is bevoegd om namens een bewindspersoon besluiten te nemen, beslissingen in bezwaar- en beroepsprocedures te nemen, overeenkomsten aan te gaan en handelingen te verrichten die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, voor zover deze verband houden met de uitvoering van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES, de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES, de Cessantiawet BES, de Wet ziekteverzekering BES, de Wet ongevallenverzekering BES, het Besluit onderstand BES, de Arbeidsveiligheidswet BES, de Stuwadoorswet 1946 BES, de Arbeidswet 2000 BES, de Wet collectieve arbeidsovereenkomsten BES, de Wet minimumlonen BES, de Vakantiewet 1949 BES, de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES, de Arbeidsgeschillenwet 1946 BES, de Wet arbeid vreemdelingen BES, en de daarop gebaseerde nadere regelgeving, tenzij deze zijn voorbehouden aan een bewindspersoon, de secretaris-generaal, de plaatsvervangend secretaris-generaal, de directeuren-generaal of de inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

ARTIKEL VIII

In artikel 3, onderdeel d, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Inkomensverzekeringen en -voorzieningen 2009 wordt ‘Algemene nabestaandenwet’ vervangen door: nabestaandenwetgeving.

ARTIKEL IX

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Agentschap SZW 2009 en het Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit hoofd SZW unit BES worden ingetrokken.

ARTIKEL X

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit WBJA 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel g, vervalt.

B

In artikel 14, eerste en het tweede lid wordt de zinsnede ‘de teamleider BO en de senior juridisch-bestuurlijk medewerker BO’ vervangen door: de teamleiders BO.

C

In artikel 15 wordt de zinsnede ‘de teamleider BO’ vervangen door: de teamleiders BO.

ARTIKEL XI

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2011.

  • 2. In afwijking van het eerste lid treedt artikel II, onderdelen B en C, in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 september 2009.

  • 3. In afwijking van het eerste lid treedt artikel X in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 december 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 9 juni 2011

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

Een aantal organisatie-, mandaat- en volmachtbesluiten (OMV) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt gewijzigd. Hierna wordt toegelicht waarom deze herziening noodzakelijk is.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken sinds 10 oktober 2010 onderdeel uit van het land Nederland en worden nu ook wel aangeduid als: Caribisch Nederland. Gezien de bijzondere situatie (schaal en apart stelsel van regelgeving) is de directeur-generaal Werk (hierna: DG Werk) aangewezen als portefeuillehouder binnen het MT SZW voor het dossier Caribisch Nederland. Deze verantwoordelijkheid is niet alleen beleidsinhoudelijk van aard, maar omvat ook de uitvoering van de rijkstaken binnen het domein van SZW in Caribisch Nederland. Het portefeuillehouderschap is SZW-breed, zowel waar het de beleidsmatige sturing ‘aan de voorkant’ als de rapportage over beleid en uitvoering (budgethouderschap van alle betrokken directies en de hiermee samenhangende financiële rapportage hierbij inbegrepen) betreft. De wijziging van artikel 11 van het OMV-besluit SZW 2009 verduidelijkt dit nog eens.

Op het niveau van departementale directies is de coördinatie voor dit dossier, evenals de uitvoeringsverantwoordelijkheid, neergelegd bij de directie RUA. In het eerder gewijzigde OMV-besluit DG Werk 2009 alsmede in het OMV-besluit RUA 2011 wordt een verduidelijking aangebracht om beter naar voren te laten komen dat de uitvoeringstaak van de minister in Caribisch Nederland mede het nemen van besluiten en het beslissen op bezwaar omvat.

Het OMV-besluit secretaris-generaal SZW 2009 wordt gewijzigd in verband met de taken van de directie WBJA. De wijziging maakt duidelijk dat WBJA niet tot taak heeft bezwaarschriften te behandelen die betrekking hebben op besluiten die door de RCN-unit Sociale Zaken, gevestigd te Bonaire, Sint Eustatius en Saba, namens de minister zijn genomen. Het behandelen en beslissen op bezwaar ligt bij het hoofd van de RCN-unit zelf, de directie WBJA kan daarbij wel adviseren.

Het OMV-besluit Inspecteur-Generaal SZW 2010 wordt onder meer gewijzigd met het oog op de verantwoordelijkheid van de AI Major Hazard Control terzake van het toezicht op en de naleving van hetgeen bij of krachtens artikel 2a, eerste lid, van de Arbeidsveiligheidswet BES (gevaarlijke stoffen) wordt bepaald. Deze activiteiten van AI MHC worden uitgevoerd op basis van een plan, dat de instemming behoeft van DG Werk in zijn hoedanigheid als portefeuillehouder Caribisch Nederland. Voor het overige liggen de inspectietaken in Caribisch Nederland bij de RCN-unit Sociale Zaken.

De overige wijzigingen die betrekking hebben op Caribisch Nederland behoeven geen toelichting. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om enkele andere noodzakelijke herzieningen in een aantal OMV-besluiten van het ministerie van SZW mee te nemen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

Naar boven