Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten zorgverzekeraars AWBZ 2011

20 december 2010

Het bestuur van het College voor zorgverzekeringen,

Gelet op artikel 91, eerste lid, Wet financiering sociale verzekeringen, artikel 4.5, eerste en tweede lid van het Besluit Wfsv en de Aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2011;

Heeft in zijn vergadering van 20 december 2010 besloten:

§ 1 Algemeen

Artikel 1

Dit besluit verstaat onder:

  • a. zorgverzekeraar: een zorgverzekeraar als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel b, van de AWBZ;

  • b. verbindingskantoor: een verbindingskantoor als bedoeld in artikel 1, onderdeel c, van het Administratiebesluit Bijzondere Ziektekostenverzekering.

Artikel 2

Het college keert het voorlopig vastgesteld en definitief vastgesteld beheerskostenbudget uit met inachtneming van de Regeling voorschotverlening op uitkeringen AWBZ.

§ 2 Voorlopige vaststelling beheerskostenbudget 2011

Artikel 3

  • 1. Het college verdeelt in het jaar 2011 een totaal bedrag van 3,832 miljoen euro aan besteedbare middelen beheerskosten over de zorgverzekeraars.

  • 2. Het college stelt in januari 2011 voor iedere zorgverzekeraar, anders dan in de hoedanigheid van verbindingskantoor, een voorlopig beheerskostenbudget vast ter bepaling van de middelen voor het kalenderjaar 2011 ten laste van het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten (AFBZ).

Artikel 4

Het college verdeelt het in artikel 3 genoemde totaalbedrag als volgt:

  • a. een derde deel van het bedrag, welk deel betrekking heeft op de op verzekerden gerichte administratiedelen, verdeelt het college over de zorgverzekeraars op basis van het aantal bij hen ingeschreven verzekerden dat aanspraak kan maken op verstrekkingen en uitkeringen ingevolge de AWBZ;

  • b. twee derde deel van het bedrag, welk deel betrekking heeft op de op de zorg gerichte administratiedelen, verdeelt het college over de zorgverzekeraars op basis van het aantal bij hen ingeschreven verzekerden dat aanspraak kan maken op verstrekkingen en uitkeringen ingevolge de AWBZ. Daarbij tellen verzekerden, die op 1 januari 2010 vijfenzestig jaar of ouder zijn, dubbel;

  • c. ter vaststelling van de budgetten sommeert het college per zorgverzekeraar de ingevolge de onderdelen b en c berekende bedragen. Het college rondt de budgetten af op hele euro’s, waarbij het college bedragen van een halve euro en hoger afrondt naar boven en overige bedragen naar beneden.

Artikel 5

Voor de bepaling van het aantal in artikel 4 onder a en b bedoelde verzekerden gebruikt het college de opgaven van de zorgverzekeraars aan het college van de verzekerdenaantallen per 1 juli 2010. Deze opgave staat vermeld in de kwartaalstaat AWBZ zorgverzekeraars 2010 en dient te zijn voorzien van een bestuursverklaring.

Artikel 6

Voor een nieuwe zorgverzekeraar, die geen rechtsopvolger is van een of meer bestaande zorgverzekeraars, kan het college uitgaan van andere dan in dit besluit genoemde verzekerdenaantallen.

§ 3 Definitieve vaststelling beheerskostenbudget 2011

Artikel 7

Na ommekomst van het budgetjaar stelt het college de budgetten, met toepassing van artikel 4, definitief vast. In afwijking van artikel 5 gaat het college bij de definitieve vaststelling uit van de opgaven van de zorgverzekeraars aan het college van de verzekerdenaantallen per 1 juli 2011.

§ 4 Slot

Artikel 8

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin deze worden geplaatst, en werken terug tot en met 1 januari 2011.

Artikel 9

Dit besluit wordt aangehaald als: Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten zorgverzekeraars AWBZ 2011.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Voorzitter Raad van Bestuur,

P.C. Hermans.

Goedgekeurd door de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport d.d. 12 januari 2011, kenmerk Z/F-3045015.

TOELICHTING

Jaarlijks stelt het College voor zorgverzekeringen (CVZ) de beleidsregels ter verdeling van de besteedbare middelen beheerskosten vast naar aanleiding van de Aanwijzing van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (de Aanwijzing). In de onderhavige beleidsregels is de volledige budgetcyclus van de beheerskosten AWBZ opgenomen.

Elke cyclus begint in november t-1 met de Aanwijzing voor het kalenderjaar waarop de toegekende middelen betrekking hebben (jaar t). Vervolgens stelt het CVZ beleidsregels op waarin het vaststelt hoe het de besteedbare middelen verdeelt. In januari van jaar t stelt het CVZ het voorlopige beheerskostenbudget vast. In de Regeling voorschotverlening op uitkeringen AWBZ 2010 van het college is bepaald op welke wijze de voorschotten worden uitgekeerd., dat de voorschotten worden verrekend met de nadere vaststelling en op welke wijze rente wordt berekend.

Nadat in het jaar t+1 de staatssecretaris een Nadere aanwijzing voor het jaar t heeft afgegeven, stelt het college het beheerskostenbudget voor zorgverzekeraars definitief vast. In deze definitieve vaststelling wordt ook de rente over het beheerskostenbudget vastgesteld.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de besteedbare middelen beheerskosten AWBZ voor het jaar 2011 vastgesteld op 206,484 miljoen euro.

Dit bedrag is bestemd ter dekking van de uitgaven voor de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten voor de zorgverzekeraars, de verbindingskantoren en het CAK samen. In zijn beleidsregels heeft het CVZ een bedrag van 3,832 miljoen euro vastgesteld als totaalbudget voor de zorgverzekeraars. Dit bedrag is als volgt berekend:

Omschrijving

Bedrag (1 = € 1mln)

Historisch bepaald basisbedrag

3,785

1,25 % loon- en prijsbijstelling (voorcalculatorisch)

0,047

Totaal

3,832

Het percentage voor loon- en prijsbijstelling wordt nagecalculeerd als daartoe te zijner tijd een nadere aanwijzing van de staatssecretaris verschijnt.

In deze beleidsregels geeft het CVZ aan hoe de middelen die voor 2011 voor de zorgverzekeraars besteedbaar zijn, worden verdeeld.

De Voorzitter Raad van Bestuur,

P.C. Hermans.

Naar boven