Kennisgeving van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 6 juni 2011, nr. 207704 betreffende een aanvraag tot ontheffing van de fosfaatgebruiksnormen voor meststoffen voor bedrijven die deelnemen aan het project Koeien & Kansen

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 38, tweede lid, van de Meststoffenwet in samenhang met artikel 3:12, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Maakt bekend:

De leiding van het project Koeien & Kansen heeft namens de bij het project betrokken private melkveehouders een verzoek ingediend tot ontheffing van de bij en krachtens de Meststoffenwet vastgestelde fosfaatgebruiksnormen voor meststoffen.

Het project Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen University and Research Centre en adviesdiensten. Het project evalueert en verbetert de effectiviteit en uitvoerbaarheid van (voorgenomen) mest- en milieuwetgeving onder praktijkomstandigheden en ondersteunt de Nederlandse melkveehouderijsector bij de implementatie ervan.

In de voorbereiding op het vierde Nederlandse Actieprogramma betreffende de Nitraatrichtlijn (2010–2013) is met de sector afgesproken dat voor het vijfde Nederlandse Actieprogramma betreffende de Nitraatrichtlijn (2014–2017) door middel van onderzoek bezien zou worden of differentiatie van (generieke) fosfaatgebruiksnormen mogelijk is op basis van de door een bedrijf gerealiseerde fosfaatopbrengst van het gewas. Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren moeten de melkveebedrijven die bij dit onderzoek betrokken zijn, kunnen afwijken van de deze fosfaatgebruiksnormen. Op dit moment zijn de bij wet vastgestelde fosfaatgebruiksnormen uitsluitend gedifferentieerd naar soort bodemgebruik (bouwland of grasland) en fosfaattoestand van de bodem (laag, neutraal, hoog).

De Staatssecretaris is voornemens de gevraagde ontheffing, onder voorwaarden, tot en met 31 december 2013 te verlenen aan de 16 melkveehouders en proefbedrijf de Marke, die deelnemen aan bovengenoemd project.

Gedurende zes weken na dagtekening van deze Staatscourant kunnen het ontwerp van de ontheffing en de daarop betrekking hebbende stukken worden opgevraagd bij mevrouw M.H. Meijer via telefoonnummer (070) 378 6028, of op werkdagen tussen 09.00 uur en 12.00 uur en tussen 14.00 uur en 17.00 uur worden ingezien op het secretariaat van de Directie Agroketens en Visserij van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Prins Clauslaan 8 te Den Haag. Gedurende dezelfde termijn kan eenieder zijn zienswijze met betrekking tot de ontwerpontheffing mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan:

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Directie Juridische Zaken

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Belangstelling hiervoor dient binnen vier weken na de datum van terinzagelegging kenbaar gemaakt te worden aan mevrouw M.H. Meijer via telefoonnummer (070) 378 6028.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

namens deze:

de Directeur-Generaal,

J.P. Hoogeveen.

Naar boven