Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 juni 2011, nr. IVV/FB/2011/9947, tot wijziging van de Regeling Wfsv in verband met het afstemmen van de valutadag van de maandelijkse afdracht van rijksgefinancierde tegemoetkomingen, toeslagen en uitkeringen aan het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen op de feitelijke betaaldag van die tegemoetkomingen, toeslagen en uitkeringen aan de gerechtigden daarvan

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 121a van de Wet financiering sociale verzekeringen;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING VAN DE REGELING WFSV

De Regeling Wfsv wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5.31 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stort op een rekening-courant als bedoeld in artikel 5.16, onderdeel b:

    • a. het bedrag van de geraamde tegemoetkomingen, met als valutadag de tweeëntwintigste dag van de maand september van een kalenderjaar;

    • b. de in het jaarplan en begroting opgenomen uitvoeringskosten van artikel 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten, met als valutadag de elfde dag van de maand september van een kalenderjaar.

2. In het tweede lid wordt ‘de elfde dag’ vervangen door: de tweeëntwintigste dag.

B

Artikel 5.33 komt als volgt te luiden:

Artikel 5.33. Afdracht toeslagen, uitkeringen en uitvoeringskosten

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stort op een rekening-courant als bedoeld in artikel 5.16, onderdeel b:

  • a. een periodiek voorschot op het bedrag, bedoeld in artikel 5.32, eerste lid, met als valutadag de tweeëntwintigste van elke maand;

  • b. ééntwaalfde van het bedrag, bedoeld in artikel 5.32, tweede lid, met als valutadag de elfde van elke maand.

De Minister kan, na overleg met het UWV, van deze bedragen afwijken.

C

In artikel 5.37 wordt “de elfde dag” vervangen door: de tweeëntwintigste dag.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 juni 2011

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

In het kader van stroomlijning van processen voert het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) vanaf juni 2011 één betaalmoment in voor tegemoetkomingen, toeslagen en uitkeringen. Tot juni 2011 was sprake van twee betaalmomenten: circa 580.000 gerechtigden ontvingen de tegemoetkoming, toeslag of uitkering rond de vijftiende van de maand en circa 250.000 rond de drieëntwintigste van de maand. Vanaf juni 2011 wordt één betaalmoment geïntroduceerd rond de drieëntwintigste van de maand.

De verschuiving van het betaalmoment betekent dat ook de valutadag voor overboeking van middelen aan het UWV voor de uitbetaling van uitkeringen kan verschuiven. Dit heeft betrekking op de begrotingsgefinancierde regelingen, te weten de Toeslagenwet, de Tijdelijke wet beperking inkomensgevolgen arbeidsongeschiktheidscriteria, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (inclusief re-integratiemiddelen), de Regeling zelfstandig en zwanger van de Wet arbeid en zorg (ZEZ-regeling Wazo) en artikel 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Ook voor de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen op grond waarvan al rond de drieëntwintigste wordt uitgekeerd, zal de valutadag verschuiven. Het gaat daarbij om de valutadag van de afdracht van de tegemoetkomingen, toeslagen en uitkeringen. Wat betreft de uitvoeringskosten, waarvan de valutadag voorheen samenviel met die voor de afdracht van tegemoetkomingen, toeslagen en uitkeringen, zal in het kader van de overgang naar een baten/lastenstelsel voor zelfstandige bestuursorganen worden bezien of de valutadatum wijziging behoeft. Daarom is deze datum vooralsnog niet aangepast.

In deze regeling worden de artikelen 5.31 (tegemoetkomingen Wtcg), 5.37 (uitkeringen ZEZ-regeling Wazo) en 5.33 (toeslagen en overige uitkeringen) van de Regeling Wfsv aldus gewijzigd, dat de valutadag van de afdracht van de tegemoetkomingen, toeslagen en uitkeringen van de elfde van de maand wordt verschoven naar de tweeëntwintigste van de maand.

De regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2011, waarmee de systematiek van Vaste Verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515 nr. 309) in acht wordt genomen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

Naar boven