Voorontwerp structuurvisie ‘Sexbierum – Glastuinbouw’, voorontwerpbestemmingsplan ‘Sexbierum – Glastuinbouw’, ‘Plan- en Project Milieueffectrapportage Uitbreiding glastuinbouwgebied Sexbierum’

Voor de uitbreiding van het glastuinbouwgebied ten zuiden van Sexbierum worden de volgende procedures opgestart:

  • Inspraak voorontwerp structuurvisie ‘Sexbierum – Glastuinbouw’;

  • Inspraak voorontwerpbestemmingsplan ‘Sexbierum – Uitbreiding glastuinbouw’;

  • Startnotitie ‘Plan- en Project Milieueffectrapportage Uitbreiding glastuinbouwgebied Sexbierum’.

Aanleiding

Aanleiding voor het opstellen van een structuurvisie en een bestemmingsplan zijn de plannen voor de ontwikkeling van de glastuinbouw bij Sexbierum. Hier is reeds een glastuinbouwgebied aanwezig. Thans wordt een verdere uitbreiding van dit gebied voorzien. De gemeente Franekeradeel, de provincie Fryslân en de Dienst Landelijk Gebied, hebben in 2008 daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het bestaande glastuinbouwgebied ten zuiden van Sexbierum zal met ruim 200 ha kunnen uitbreiden. Teneinde deze ontwikkeling in planologische zin mogelijk te maken, is in opdracht van de gemeente een bestemmingsplan opgesteld en heeft de gemeente een Milieueffectrapport (MER) op laten stellen. In oktober 2008 is door de gemeenteraad van Franekeradeel het bestemmingsplan ‘Sexbierum – uitbreiding glastuinbouw’ vastgesteld. Aan dit bestemmingsplan is door de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in januari 2010 in zijn geheel goedkeuring onthouden.

Naar aanleiding van bovenstaande is besloten dat er een structuurvisie opgesteld gaat worden voor het gehele plangebied alsmede een nieuw bestemmingsplan voor het ‘bij recht’ bestemde gedeelte in het vernietigde plan. Voor het overige gedeelte zal te zijner tijd een nieuw bestemmingsplan moeten worden opgesteld. Tevens zal het ten behoeve van het bestemmingsplan opgestelde Milieueffectrapport worden bijgesteld.

Structuurvisie en Bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de voorontwerp structuurvisie ‘Sexbierum – Glastuinbouw’ en het voorontwerpbestemmingsplan ‘Sexbierum – Uitbreiding Glastuinbouw’ met bijbehorende stukken in het kader van inspraak met ingang van 24 juni 2010 gedurende 6 weken tijdens openingstijden van het gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker terinzageliggen.

Desgewenst kunnen de structuurvisie en het bestemmingsplan buiten kantooruren ten minste gedurende drie aaneengesloten uren worden ingezien. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met de heer P.D. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-380438). De structuurvisie en het bestemmingsplan staan ook op de website van de gemeente Franekeradeel, www.franekeradeel.nl.

De structuurvisie geeft een samenhangende visie voor het gehele glastuinbouwgebied en het bestemmingsplan vormt de planologisch-juridische basis voor 1e fase van de uitbreiding van de glastuinbouw bij Sexbierum. Het plangebied in het bestemmingsplan wordt begrensd door de Juckemaleane in het noorden, de agrarische landerijen ten westen van de Slachte en ten zuidwesten van de Frjentsjerterdyk in het oosten, de Sexbierumervaart in het zuiden en de Sexbierumeropvaart in het westen. Om de glastuinbouw te kunnen ontwikkelen voorziet het bestemmingsplan in de bouw van kassen en aanverwante bouwwerken.

Startnotitie Milieueffectrapport (MER)

Ten behoeve van bovenbedoelde procedures verplicht het Besluit-MER zowel een PlanMER (voor de structuurvisie) en een ProjectMER (voor het bestemmingsplan) uit te voeren. Deze beide MER-en worden geïntegreerd opgesteld, waarbij voor het gehele gebied de milieueffecten wordt beschreven.

Bij het opstellen van het MER wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het eerder opgestelde 'MER uitbreiding glastuinbouw Sexbierum'. Waar nodig worden verdiepingsslagen gemaakt en worden onderzoeken aangepast conform huidige wet- en regelgeving. De voorliggende startnotitie markeert de start van de MER-procedure. De benaming startnotitie is gekozen omdat de notitie voor de wetswijziging van 1 juli 2010 wordt gepubliceerd. De Startnotitie ligt eveneens met ingang van 24 juni 2010 gedurende 6 weken ter inzage op het gemeentehuis. Ook de ‘Startnotitie’ is digitaal te raadplegen op onze website www.franekeradeel.nl.

De procedure

Deze publicatie is de eerste stap in de procedure voor het opstellen van een geïntegreerde MER. Bestuursorganen en adviseurs die met de uitvoering van het bestemmingsplan te maken kunnen krijgen, worden hierover geraadpleegd. Andere belanghebbenden worden eveneens in de gelegenheid gesteld een zienswijze op de notitie in te dienen. De adviezen van de verschillende bestuursorganen en adviseurs worden meegenomen bij het maken van het MER. Het MER, de ontwerp structuurvisie en het ontwerpbestemmingsplan zullen in de loop van 2010 gelijktijdig ter inzage worden gelegd. Hierover volgt te zijner tijd een nieuwe publicatie. Vervolgens worden de structuurvisie en het bestemmingsplan (inclusief het MER), door de gemeenteraad vastgesteld.

Inspraakreacties en zienswijzen

Tijdens de termijn van terinzagelegging van de voorontwerp structuurvisie, het voorontwerpbestemmingsplan en de startnotitie kan eenieder schriftelijk dan wel mondeling, inspraakreacties kenbaar maken naar aanleiding van de structuurvisie en het bestemmingsplan en/of zienswijzen indienen naar aanleiding van de startnotitie bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER.

Indien u een mondelinge inspraakreactie en/of zienswijze wilt indienen dan kunt u, gedurende de termijn van terinzagelegging, een afspraak maken met de heer P.D. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-380438).

Franeker, 23 juni 2010

Burgemeester en wethouders voornoemd,

F. Veenstra,

burgemeester.

H.J.J. de Jong,

secretaris.

Naar boven