Kappen en compenseren voor de Baanverlenging Groningen Airport Eelde

Relatie met de Aanwijzingsbesluiten van het Rijk

De exploitant van Groningen Airport Eelde (GAE) wil de hoofdbaan van het luchtvaartterrein verlengen van 1.800 m1 naar 2.500 m1.

Op 15 mei 2001 zijn door de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer twee aanwijzingsbesluiten genomen die de aanleg van de verlengde baan mogelijk moeten maken.

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 11 juni 2008 uitspraak gedaan over beide aanwijzingsbesluiten. Daarbij zijn de ingediende beroepen voor zover betrekking hebbend op het aspect staatssteun gegrond verklaard.

Op alle overige onderdelen werden de ingediende beroepen afgewezen.

De ministers voornoemd hebben op 19 februari 2010 de ingediende bezwaren opnieuw ongegrond verklaard en de bijlage E behorende bij de besluiten van 15 mei 2001 vervangen door een nieuwe bijlage E. Tegen die uitspraak is een aantal beroepen ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De gemeente Tynaarlo is wettelijk verplicht om door middel van een bestemmingsplan de baanverlenging van 1.800 naar 2.500 meter met bijkomende werken daadwerkelijk mogelijk maken.

Het bestemmingsplan Groningen Airport Eelde baanverlenging is inmiddels in procedure.

Alvorens de baan daadwerkelijk kan worden verlengd moeten bomen worden gekapt en zal de doorsnijding van natuurwaarden en landschappelijke structuren moeten worden gecompenseerd.

Aanvraag om kapvergunning en aanlegvergunning

Ten behoeve van de aanleg van de baanverlenging zal natuur moeten worden verwijderd ter plaatse van de baankoppen 05 en 19 overeenkomstig de op 6 mei 2010 ontvangen aanvraag om kapvergunning en aanlegvergunning. Bij de aanvraag zijn een overzichtstekening en een lijst met soorten en aantallen beplanting en bomen gevoegd.

Voor het vellen van houtopstanden is op grond van de voorschriften van de vigerende bestemmingsplannen Buitengebied Eelde en Vries een aanlegvergunning vereist.

Compensatieplan

De te verwijderen natuur wordt gecompenseerd in de vorm van o.a. de aanleg van bos en lijnvormige beplanting. Daarnaast zullen ‘stepstones’ worden aangelegd (gebiedjes met een natuurlijke inrichting). De compensatiegebieden zijn globaal gelegen nabij het fietspad aan de Lugtenbergerweg in Eelde, aan de Bunnerzandweg in Yde, op de hoek van de Norgerweg en de Veenweg te Yde en nabij de voormalige vuilstortplaats aan de Burg. Legroweg in Eelde.

De uitgangspunten voor de compensatie zijn vertaald in de ‘Uitwerking Inpassings- en Compensatieplan Baanverlenging’ van DHV d.d. maart 2010 en het rapport ‘Visie en beheermaatregelen t.b.v. natuurterreinen rond het luchthaventerrein’ van DHV d.d. maart 2010.

Ontwerpbesluit

Burgemeester en wethouders zijn voornemens om de gevraagde kapvergunning en aanlegvergunning te verlenen en voor de aanleg en het inrichten van de compensatielocaties een projectbesluit te nemen.

De gemeenteraad heeft de bevoegdheid tot het nemen van een projectbesluit op 25 mei 2010 gedelegeerd aan burgemeester en wethouders.

Ter inzage

Het ontwerpbesluit tot het verlenen van de kapvergunning en de aanlegvergunning en het ontwerpprojectbesluit compensatieplan Baanverlenging GAE met de daarbij behorende ruimtelijke onderbouwing liggen met ingang van vrijdag 25 juni 2010 voor een periode van 6 weken ter inzage op het gemeentehuis, Kornoeljeplein 1 te Vries. De stukken kunnen in die periode worden ingezien op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur, op woensdag van 08.30 uur tot 17.00 uur, op donderdag van 08.30 tot 19.00 uur en buiten kantooruren op telefonische afspraak.

Het ontwerpprojectbesluit met ruimtelijke onderbouwing is daarnaast digitaal te raadplegen op onze website www.tynaarlo.nl. U kunt die documenten vinden in de rubriek ‘Bouwen en Wonen’. Klik vervolgens door naar ‘Bestemmingsplannen in procedure’. Tenslotte kunt u die documenten gedurende de genoemde termijn raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

De aanvraag om kapvergunning en aanlegvergunning, het conceptbesluit tot het verlenen van de kapvergunning en aanlegvergunning en de documenten die niet in de ‘Ruimtelijke onderbouwing projectbesluit compensatieplan Baanverlenging GAE’ zijn opgenomen, zijn alleen in de papieren versie op het gemeentehuis te raadplegen.

Heeft u een zienswijze?

Met ingang van 25 juni 2010 gedurende zes weken, kan eenieder een zienswijze over het ontwerpprojectbesluit Baanverlenging GAE en de ontwerpbesluiten tot het verlenen van de aanlegvergunning en de kapvergunning schriftelijk indienen bij burgemeester en wethouders van Tynaarlo, postbus 5, 9480 AA te Vries. Tevens bestaat de mogelijkheid om gedurende bovengenoemde termijn van zes weken mondeling een zienswijze kenbaar te maken. Hiervoor dient vooraf een afspraak te worden gemaakt.

Voor zover het ontwerp van het projectbesluit zijn grondslag vindt in een aanwijzing, die betrekking heeft op een daarbij concreet aangegeven locatie, waarvan geen afwijking mogelijk is, kunnen zienswijzen daar geen betrekking op hebben.

Voor nadere informatie kan contact opgenomen worden met de afdeling Beleid & Projecten, team Fysiek beleid, telefoonnummer 0592-266 662.

Vries, 23 juni 2010

Burgemeester en wethouders van Tynaarlo.

F.A. van Zuilen,

burgemeester.

J.P.J. van Muijen,

secretaris/directeur.

Naar boven