Regeling van de Minister van Verkeer en Waterstaat, houdende een wijziging van de Regeling waterschapsverkiezingen 2008 ten behoeve van de vaststelling van de modellen van stembescheiden voor het briefstemmen in het waterschap Scheldestromen

15 juni 2010

Nr. CEND/HDJZ-2010/837

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 2.53, derde lid, en 2.56 van het Waterschapsbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling waterschapsverkiezingen 2008 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘model voor het stembiljet’ vervangen door ‘modellen voor de stembescheiden’ en ‘wordt vastgesteld het model dat is opgenomen’ vervangen door ‘worden vastgesteld de modellen die zijn opgenomen’.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘2.54, derde lid,’ vervangen door: 2.54a, derde lid,.

2. In het tweede lid wordt na ‘afgesloten ruimte’ toegevoegd: en verzegeld.

C

Bijlage 1 wordt vervangen door bijlage 1, behorende bij artikel 2 van de Regeling waterschapsverkiezingen 2008, die is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

BIJLAGE, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL C, VAN DE REGELING VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT, HOUDENDE EEN WIJZIGING VAN DE REGELING WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2008 TEN BEHOEVE VAN DE VASTSTELLING VAN DE MODELLEN VAN STEMBESCHEIDEN VOOR HET BRIEFSTEMMEN IN HET WATERSCHAP SCHELDESTROMEN:

Bijlage 1, behorende bij artikel 2 van de Regeling waterschapsverkiezingen 2008

TOELICHTING

Deze wijziging van de Regeling waterschapsverkiezingen 2008 heeft ten doel om de te hanteren stembescheiden vast te stellen voor de waterschapsverkiezingen van november 2010 in verband met de fusie van de waterschappen Zeeuwse Eilanden en Zeeuws-Vlaanderen. Deze wijzigingsregeling geeft nadere uitvoering aan het Besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat houdende een wijziging van het Waterschapsbesluit ter aanpassing van de voorziening voor het briefstemmen in verband met de waterschapsverkiezingen in waterschap Scheldestromen. Met deze aanpassing wordt het ‘envelop-in-envelop-stemmen’ geïntroduceerd. Deze methode is gebaseerd op het briefstemmen in hoofdstuk M van de Kieswet.

Met de toepassing van de huidige regeling voor het briefstemmen was het percentage van ongeldige stemmen in 2008 bijna 10 procent. Kiesgerechtigden ontvingen een stembiljet met twee kolommen: één voor kandidaten en één voor de belangengroeperingen. Beide kolommen moesten separaat worden ingevuld. Daarnaast moest het eigen geboortejaar worden ingevuld. Door deze inrichting kwam het incorrect invullen van het stembiljet veelvuldig voor. Om de genoemde problemen voor de te houden fusieverkiezingen te voorkomen, wijzigt deze regeling het oude stembiljet en worden nieuwe stembescheiden op grond van artikel 2.53, vierde lid, van het Waterschapsbesluit vastgesteld. Het gaat om een gecodeerde retourenvelop, een ongecodeerde retourenvelop, het stembiljet en een handleiding voor de kiezer.

Ten slotte wordt er in artikel I, onderdeel B, tweede lid, tevens bepaald dat de stembus wordt verzegeld ter bescherming van het stemgeheim. Dit in aanvulling op de waarborg dat de stembus na een zitting van het stembureau wordt bewaard in een afgesloten ruimte.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven