Regeling van de Minister van Economische Zaken van 10 juni 2010, nr. WJZ/10064083, tot wijziging van de Regeling vergoedingen OPTA 2010 in verband met de opname van de verdeelsleutel 2009 en 2010

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 14, eerste lid, van het Postbesluit 2009;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vergoedingen OPTA 2010 wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 9 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9a

In de Regeling vergoedingen OPTA 2009 wordt na artikel 5a een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5b

De verdeelsleutel voor de periode van 1 april 2009 tot en met 31 december 2009, bedoeld in artikel 14 van het Postbesluit 2009, bedraagt 0.026%.

B

Na artikel 9a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9b

De verdeelsleutel voor 2010, bedoeld in artikel 14 van het Postbesluit 2009, bedraagt 0.090%.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2010. Artikel I, onderdeel A werkt terug tot en met 1 april 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 10 juni 2010

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

TOELICHTING

Het college van de Onafhankelijke post- en telecommunicatieautoriteit (OPTA), houdt toezicht op de postmarkt. De kosten voor dit toezicht (met uitzondering van de kosten voor bezwaar en beroep en de kosten voor registratie) dienen verrekend te worden met de postvervoerbedrijven. De kosten van het toezicht op de naleving van de eisen gesteld voor de universele dient worden gedragen door het postvervoerbedrijf dat is aangewezen als verlener van de universele postdienst. De vergoeding voor het houden van toezicht op diensten en activiteiten die niet betrekking hebben op de universele postdienst worden gedragen door de postvervoerbedrijven die deze diensten verrichten.

Het criterium voor de relevante omzet is met het besluit van 1 juni 2010, tot wijziging van het Postbesluit 2009 in verband met het vaststellen van het criterium relevante omzet van een postvervoerbedrijf in Nederland, vastgesteld op € 2.000.000. Dit criterium voor de relevante omzet stelt een minimum waaronder geen bijdrage in de kosten voor het toezicht van het college verschuldigd is. Met behulp van dit criterium kan een verdeelsleutel worden vastgesteld. Deze verdeelsleutel maakt het mogelijk per postvervoerbedrijf te bepalen welke vergoeding aan de OPTA verschuldigd is.

Deze regeling stelt twee verdeelsleutels vast in de vorm van een uniform percentage van de relevante omzet. De eerste verdeelsleutel wordt met terugwerkende kracht vastgesteld voor de periode van 1 april 2009 tot en met 31 december 2009. De tweede verdeelsleutel geldt voor de periode van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2010. Deze verdeelsleutels zijn berekend op grond van de totale kosten van de OPTA voor het houden van toezicht op de postmarkt en de totale omzet van de postvervoerbedrijven die boven het criterium voor de relevante omzet van € 2.000.000 uitkomt.

De reden dat niet eerder in vaststelling van deze twee verdeelsleutels is voorzien was het ontbreken van het eerder genoemde criterium voor de relevante omzet. Het ontbreken van het criterium voor de relevante omzet was op haar beurt het gevolg van de onduidelijkheid die bestond over het aantal postvervoerbedrijven dat zou toetreden als gevolg van de wijzingen in de regelgeving voor de postmarkt.

In het Postbesluit 2009 is voorzien dat de vaststelling van de vergoedingen ten behoeve van de toezichtstaak van de OPTA enige tijd op zich zou laten wachten. Het Postbesluit voorziet in artikel 19 dan ook in de mogelijkheid om de vergoeding tot twee jaar na de inwerkingtreding van de Postwet 2009 vast te stellen.

Administratieve Lasten

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten van vergoedingsplichtige marktpartijen.

Afwijking van de vaste verandermomenten

Het is wenselijk dat deze regeling op 1 juli 2010 in werking treedt. Hierdoor treedt deze regeling gelijktijdig in werking met de wijziging van het Postbesluit 2009 in verband met het vaststellen van het criterium relevante omzet van een postvervoerbedrijf waardoor de OPTA per 1 juli 2010 kan overgaan tot vergoeding van de kosten voor het houden van toezicht op het postvervoer buiten de universele postdienst.

De bekendmaking zal dan echter niet meer twee maanden voor de inwerkingtreding plaatsvinden. Dit wijkt af van de procedures van het kabinetsbeleid over de vaste verandermomenten. Gezien de terugwerkende kracht van deze regeling is een spoedige inwerkingtreding wenselijk voor de doelgroepen. Dit is een toegelaten uitzonderingsgrond opgenomen in het vaste verandermomenten beleid.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Naar boven