Startnotitie dijkversterking Lekdijk Fort Everdingen - Ravenswaaij en Neder-Rijndijk Rijswijk - Opheusden

Onderwerp

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat zij voor het opstellen van een milieueffectrapport (MER), twee startnotities hebben ontvangen van Waterschap Rivierenland voor de verbetering van delen van de Lekdijk tussen Fort Everdingen - Ravenswaaij en de Neder-Rijndijk tussen Rijswijk - Opheusden.

Het grootste deel van het dijktraject Fort Everdingen - Ravenswaaij is gelegen in de provincie Gelderland; een klein gedeelte (de helft van Fort Everdingen) ligt in de provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten van Gelderland treden op als coördinerend bevoegd gezag.

Delen van de dijk tussen Fort Everdingen - Ravenswaaij en Rijswijk - Opheusden voldoen niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Daarom maakt Waterschap Rivierenland een plan om de zwakke gedeeltes van de dijk te verbeteren. Zodoende blijft het rivierengebied goed beschermd tegen overstromingen. Het maken van het plan duurt tot ongeveer 2012. Het is de bedoeling om in 2015 klaar te zijn met de dijkverbetering zelf.

Procedure

Voor de verbetering van de dijktrajecten Fort Everdingen - Ravenswaaij en Rijswijk - Opheusden dient een dijkversterkingsplan conform de Waterwet te worden vastgesteld door Waterschap Rivierenland en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Gelderland. Ten behoeve van dit plan dient een MER te worden opgesteld. Als eerste stap in dit proces is een startnotitie gemaakt. Daarin zijn de hoofdlijnen van de voorgenomen activiteiten beschreven en is in grote lijnen aangegeven welke milieuaspecten naar verwachting relevant zullen zijn. Eenieder wordt in de gelegenheid gesteld te reageren (inspreken) op de startnotitie met als doel er voor te zorgen dat de relevante milieuaspecten worden meegenomen in het milieueffectrapport. De commissie milieueffectrapportage is gevraagd advies uit te brengen.

Gedeputeerde Staten van Gelderland zullen hierna een advies over Reikwijdte en detailniveau vaststellen waaraan het MER zal moeten voldoen.

Inzage

De startnotities en de stukken die daarbij horen, liggen ter inzage van 17 juni 2010 tot en met 14 juli 2010. De stukken kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daar gebruikelijke openingstijden:

  • Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel;

  • de provincie Gelderland, Informatiecentrum in het Huis der Provincie, Markt 11 te Arnhem;

  • in de bibliotheek van de provincie Utrecht, Pythagoraslaan 101 te Utrecht;

  • de gemeente Buren, De Wetering 1 te Maurik;

  • de gemeente Culemborg, Ridderstraat 250 te Culemborg;

  • de gemeente Vianen, Voorstraat 30 te Vianen;

  • de gemeente Neder-Betuwe, Burgemeester Lodderstraat 24 te Opheusden.

Zienswijzen

Eenieder kan vanaf 17 juni tot en met 14 juli 2010schriftelijk en/of mondeling zienswijzen over de startnotities naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunt u indienen bij het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem, onder vermelding van zaaknummer 2009-003329. Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met de heer D. ten Hooven, (T. 026 359 88 10).

Inloop/inspraakbijeenkomsten

Waterschap Rivierenland organiseert een aantal inloopbijeenkomsten over deze projecten. Tijdens deze bijeenkomsten krijgt u informatie over de stand van zaken van de plannen, de te volgen m.e.r.-procedure en de mogelijkheden voor inspraak (zienswijzen). Deze avonden vinden plaats op:

  • Voor het dijktraject Fort Everdingen - Ravenswaaij:

    Gemeente Culemborg: Maandag 21 juni 2010 in ’t Veerhuys, Veerweg 7 te Beusichem.

    Gemeente Buren: op vrijdag 25 juni 2010 in ’t Veerhuys, Veerweg 7 te Beusichem.

  • Voor het dijktraject Rijswijk - Opheusden:

    Gemeente Buren: op dinsdag 22 juni 2010 in Verenigingsgebouw ’t Klokhuis, Sterappelhof 7 te Maurik.

    Gemeente Neder-Betuwe: op woensdag 23 juni 2010 in Verenigingsgebouw de Notenbalk, Hamsestraat 6 te Opheusden.

De inloopbijeenkomsten zijn van 16.00 tot 20.00 uur.

Op alle bijeenkomsten zullen medewerkers van de provincie Gelderland aanwezig zijn.

Inlichtingen

Voor inhoudelijke vragen over de startnotities kunt u contact opnemen met Waterschap Rivierenland, de heer R. Rijkers, T. 06 51 28 95 58.

Voor vragen over de m.e.r.-procedure kunt u contact opnemen met de provincie Gelderland, de heer D. ten Hooven, (T. 026 359 88 10).

De startnotities zijn ook in te zien op www.gelderland.nl → actueel → bekendmakingen.

Arnhem, 16 juni 2010

Gedeputeerde Staten van Gelderland,

C.G.A. Cornielje,

Commissaris van de Koningin.

P.P.L. van Kalmthout,

secretaris.

Naar boven