Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 31 mei 2010, nr. PG/E-3005013, houdende verlening van een vergunning als bedoeld in artikel 2 van de Wet afbreking zwangerschap

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gezien de aanvraag van de Stichting SeZoZ te Amsterdam van 20 januari 2010, ontvangen op 25 januari 2010, van een vergunning als bedoeld in artikel 2 van de Wet afbreking zwangerschap;

Overwegende de mededeling van de Inspectie voor de Gezondheidszorg van 12 mei 2010, brief kenmerk 2010-238761/pr4/CH/sw, dat genoemde Stichting aannemelijk heeft gemaakt dat aan de bij of krachtens artikel 5, eerste lid, en artikel 6 van de Wet afbreking zwangerschap gestelde eisen wordt, c.q. voor 1 januari 2011 zal worden voldaan;

Besluit:

Aan de Stichting SeZoZ te Amsterdam wordt, ten behoeve van de door deze Stichting beheerde kliniek aan de Louweseweg 6 te Amsterdam, vergunning verleend tot het verrichten van behandelingen gericht op het afbreken van zwangerschap. De vergunning heeft mede betrekking op het afbreken van zwangerschappen die langer dan dertien weken hebben geduurd.

De rapportage van de IGZ geeft aanleiding gebruik te maken van artikel 7 van de Waz en aan deze vergunning de volgende aanvullende voorschriften te verbinden:

  • Het bestuur van de Stichting SeZoZ draagt ervoor zorg dat onder supervisie en door middel van een inwerkprogramma door medewerkers van de Bloemhovekliniek de abortushulpverleners van SeZoZ voor 1 januari 2011 voldoende deskundigheid en ervaring opdoen.

  • Voor 1 januari 2011 wordt in een kwaliteitshandboek vastgelegd hoe de ingevolge de Waz en het Baz aan de zorg en de privacy gestelde eisen zullen worden nageleefd, in het bijzonder ten aanzien van de cliënten die in dezelfde verkoever verblijven als patiënten bij de OK op 8e verdieping.

  • Voor 1 januari 2011 worden de aanpassingen van de glaswand van de receptie en de vergroting van de intake- en wachtruimte gerealiseerd en worden er voorzieningen aangebracht om patiëntenstromen zodanig te scheiden dat zij niet via de intake- naar de wachtruimte hoeven plaats te vinden.

  • De overige bouwkundige aanwijzingen van CVZ/TNO moeten voor 1 januari 2011 zijn uitgevoerd.

  • Ingevolge artikel 14 van het Baz dienen de voorzieningen afgestemd te zijn op het goed functioneren van de kliniek. Als gevolg hiervan evalueert de Stichting SeZoZ structureel, met name in de opstartfase, de routing en de ruimtes die nu voor SeZoZ zijn gealloceerd en past deze zonodig op basis van deze evaluatie aan.

  • Ingevolge artikel 9 van het Baz evalueert de Stichting SeZoZ structureel of de positie van de stichting als een aparte entiteit binnen de ziekenhuissetting gewaarborgd is en past de Stichting SeZoZ de organisatie zonodig op basis van deze evaluatie aan.

  • De gegevens van abortussen die bij de stichting SeZoZ worden uitgevoerd dienen volgens artikel 11, derde lid, van de Waz elk kwartaal aan de IGZ te worden gemeld door middel van het B-formulier.

Een belanghebbende kan tegen dit besluit bezwaar maken op grond van artikel 7.1 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit kan door een bezwaarschrift in te dienen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tav Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ DEN HAAG.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. De termijn vangt aan met ingang van de dag volgend op de dag waarop het besluit is gedagtekend.

Het bezwaarschrift wordt ondertekend en bevat:

  • de naam en het adres van de indiener

  • de dagtekening

  • een omschrijving van het bestreden besluit, bijvoorbeeld door vermelding van het zaaknummer, briefkenmerk en datum of door bijvoeging van een kopie van het besluit

  • grond van bezwaar.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt gepubliceerd en werkt terug tot en met 1 juni 2010.

Dit besluit wordt in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven