Gewijzigde vaststelling Bestemmingsplan Buytenland van Rhoon

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8, lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 26 april 2010 het bestemmingsplan Buytenland van Rhoon gewijzigd heeft vastgesteld. Bij dit besluit is onder andere de naam van het bestemmingsplan gewijzigd van ontwerpbestemmingsplan Buytenland in bestemmingsplan Buytenland van Rhoon.

Plangebied

Het plangebied van het bestemmingsplan Buytenland van Rhoon beslaat onder meer het gebied voor het toekomstige landschapspark, maar ook delen van de Rand van Rhoon. Het plangebied wordt globaal begrensd door de buisleidingenstraat in het noorden en noordoosten, vervolgens door de Poelweg en het verlengde daarvan in de richting van de Koedood en de tuinen van de woningen aan de Koedood in het oosten. De zuidgrens wordt gevormd door achtereenvolgens de Portlandsezeedijk, de gemeentegrens in de Oude Maas, het perceel Veerweg 8, de golfbaan langs de Oude Maas en de Zegenpoldersedijk. De westelijke grens volgt min of meer de sloot achter de achtertuinen van de woningen aan de Havendam, de Essendijk, het sportcomplex De Omloop en de Achterdijk. Het nieuwe bestemmingsplan voorziet onder meer in de realisatie van het Landschapspark Buytenland van Rhoon (600 ha natuur- en recreatiegebied), deels via wijzigingsbevoegdheden en een uitwerkingsplicht.

Reactieve aanwijzing

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben bij besluit van 1 juni 2010 een aanwijzingsbesluit overeenkomstig artikel 3.8, lid 6 van de Wro genomen (en de gemeente hiervan op 4 juni 2010 in kennis gesteld), ertoe strekkende dat de artikelen 8.1 (deels), 34.6 (deels) en 34.7, alsmede de aanduiding ‘wro-zone-wijzigingsgebied 7’ op de verbeelding geen onderdeel blijven uitmaken van het bestemmingsplan, zoals dat is vastgesteld. Het aanwijzingsbesluit heeft als consequentie dat bovengenoemde punten geen onderdeel meer uitmaken van het door de raad vastgestelde bestemmingsplan.

Terinzagelegging

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan en bijbehorende stukken, waaronder een overzicht van alle raadswijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan Buytenland, alsmede de Zienswijzennota Ontwerpbestemmingsplan Buytenland, het gewijzigd vastgestelde Beeldkwaliteitsplan en de aanwijzing ex artikel 3.8 lid 6 Wro van de provincie Zuid-Holland met de daarbij behorende bijlagen liggen met ingang van 15 juni 2010 voor de duur van zes weken voor eenieder ter inzage en kunnen geraadpleegd worden via de gemeentelijke website:

www.albrandswaard.nl (klik op ‘Dorpen tussen groen en stad’, daarna op ‘Ontwikkeling en toekomst’ / kies onder het kopje ‘Het Buytenland van Rhoon’ voor ‘Documenten’ / kies vervolgens in de lijst voor ‘Vastgesteld bestemmingsplan Buytenland van Rhoon’).

De stukken kunnen worden ingezien van 15 juni tot en met 26 juli 2010 op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Albrandswaard, Hofhoek 5, 3176 PD Poortugaal;

  • Deelgemeentekantoor deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11, 3083 DA Rotterdam;

  • Gemeentehuis Barendrecht, Binnenhof 1, 2991 AA Barendrecht.

Op grond van de Wro kan eenieder het Bestemmingsplan Buytenland van Rhoon en het bijbehorende aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland digitaal raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Kies het tabblad ‘Bestemmingsplannen’ en daarna tabblad ‘Naam’ en zoek op de term ‘Buytenland’.

Het gemeentehuis Albrandswaard is gevestigd aan Hofhoek 5 te Poortugaal en is geopend op werkdagen (behalve woensdag) van 9.00–13.00 uur, op woensdag van 13.00–16.30 uur en 17.30–20.00 uur en op zaterdag van 9.30–11.30 uur.

Voor inzage op het gemeentehuis buiten deze openingstijden of voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer Ir. P. Wunderink van de afdeling Bestuur via telefoonnummer 010 5061 742.

Beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Er kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het deel van het bestemmingsplan dat niet onder het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland valt en er kan ook beroep worden ingesteld tegen het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Beroep kan worden ingesteld bij:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA ’s-Gravenhage

De beroepstermijnen vangen aan op dinsdag 15 juni 2010 en lopen tot en met maandag 26 juli 2010. Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • de gronden van het beroep.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd.

Beroep ten aanzien van het bestemmingsplan dat niet onder het aanwijzingsbesluit valt

Tijdens bovengenoemde inzage termijn van zes weken kan een beroepschrift ingediend worden tegen het vastgestelde plan met uitzondering van die gedeelten die onder het aanwijzingsbesluit vallen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State door:

  • degene die met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad heeft ingediend;

  • een belanghebbende die kan aantonen dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad in te dienen;

  • een belanghebbende die beroep in wil stellen tegen de wijzigingen die door de gemeenteraad bij de vaststelling zijn aangebracht.

Beroep ten aanzien van het aanwijzingsbesluit

Een belanghebbende kan op grond van artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening rechtstreeks beroep instellen tegen het aanwijzingsbesluit van 1 juni 2010 van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De termijn voor indiening van een beroepschrift tegen het aanwijzingsbesluit vangt aan met ingang van 15 juni 2010 en eindigt op 26 juli 2010.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan, indien gelet op de betrokken belangen onverwijlde spoed dit vereist, gedurende de beroepstermijn bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening (artikel 8.81 van de Algemene wet bestuursrecht).

Het besluit tot vaststelling met uitzondering van de gedeelten die onder het aanwijzingsbesluit vallen, treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking, voordat op dat verzoek is beslist.

Poortugaal, 14 juni 2010

Het college van burgemeester en wethouders van Albrandswaard.

Naar boven