Besluit van de Bestuurskamer van de Sociaal-Economische Raad van 27 mei 2010 tot instelling van de Bedrijfscommissie Markt I

De Bestuurskamer van de Sociaal-Economische Raad;

Gelet op de artikelen 37 en 38 van de Wet op de ondernemingsraden;

Gelet op artikel 5 van de Instellingsverordening Bestuurskamer 2008;

Gehoord de naar het oordeel van de Bestuurskamer voor het desbetreffende deel van het bedrijfsleven representatieve organisaties van ondernemers en van werknemers;

Besluit:

Artikel 1

Er is een Bedrijfscommissie Markt I. Deze is ingesteld voor de ondernemingen in de marktsector waarin in hoofdzaak activiteiten worden uitgevoerd die gericht zijn op het produceren en leveren van commerciële producten en diensten. De ondernemingen die vallen binnen de werkingssfeer van de Bedrijfscommissie Markt II vallen niet onder de Bedrijfscommissie Markt I.

Artikel 2

  • 1. De bedrijfscommissie bestaat uit 12 leden en 12 plaatsvervangende leden.

  • 2. Van deze leden en plaatsvervangende leden worden de volgende aantallen benoemd door de daarbij vermelde organisaties:

    • a. organisaties van ondernemers:

      • 4 leden en 4 plaatsvervangende leden door de Vereniging VNO-NCW;

      • 2 leden en 2 plaatsvervangende leden door de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland.

    • b. organisaties van werknemers:

      • 3 leden en 3 plaatsvervangende leden door de Federatie Nederlandse Vakbeweging;

      • 2 leden en 2 plaatsvervangende leden door het Christelijk Nationaal Vakverbond;

      • 1 lid en 1 plaatsvervangend lid door de Vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie en de Staatscourant.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 september 2010.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als het Besluit instelling Bedrijfscommissie Markt I.

Den Haag, 27 mei 2010

Voorzitter,

A.H.G. Rinnooy Kan.

Secretaris,

D.B. Modderman.

Indien een organisatie zich met het op haar betrekking hebbende besluit als bedoeld in artikel 2 niet wil verenigen, kan zij tegen dit besluit binnen zes weken na de bekendmaking daarvan in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Bestuurskamer.

TOELICHTING

Algemeen

De Wet op de ondernemingsraden (WOR) voorziet in de instelling van bedrijfscommissies. Deze zijn paritair samengesteld. Het zijn publiekrechtelijke organen die een bemiddelende en adviserende taak hebben in het kader van de WOR. Daarnaast spelen veel bedrijfscommissies een stimulerende rol ten aanzien van het in het leven roepen van ondernemingsraden en vervullen zij een vraagbaakfunctie op het gebied van de medezeggenschap voor de sectoren waarvoor zij zijn ingesteld.

De Bestuurskamer van de Sociaal-Economische Raad (SER) stelt de bedrijfscommissies in. Zij heeft in het kader van de herziening van het stelsel van bedrijfscommissies in 2009 besloten het aantal bedrijfscommissies voor de marktsector terug te brengen van de bestaande 23 naar twee. Een onderneming in de marktsector valt binnen de werkingssfeer van één van deze twee bedrijfscommissies. Naast deze twee nieuw in te stellen bedrijfscommissies blijft de bedrijfscommissie voor de overheid bestaan; deze valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van BZK.

Het onderhavige besluit strekt tot instelling van de Bedrijfscommissie Markt I. Binnen de werkingssfeer van deze bedrijfscommissie vallen de sectoren van het bedrijfsleven die over het algemeen primair zijn gericht op het produceren en leveren van commerciële goederen en diensten.

Buiten de werkingssfeer van de Bedrijfscommissie Markt I vallen de ondernemingen die vallen onder de Bedrijfscommissie Markt II. Binnen de werkingssfeer van laatstgenoemde bedrijfscommissie vallen de sectoren van het bedrijfsleven die primair zijn gericht op het voortbrengen van collectieve goederen en diensten in het kader van een maatschappelijke functie waarbij het winstoogmerk niet voorop staat. Meer concreet betreft dit de sectoren die evident noch tot de overheid noch tot de commerciële marktsector behoren. Het betreft in algemene termen:

  • de sector zorg;

  • de sector welzijn;

  • de (overige) sectoren die primair gericht zijn op het realiseren of behartigen van sociale, culturele en maatschappelijke voorzieningen en belangen.

De leden van de Bedrijfscommissie Markt I worden paritair benoemd door de representatieve centrale organisaties van ondernemers en van werknemers. De reden hiervoor is dat binnen de werkingssfeer van deze bedrijfscommissie veel representatieve organisaties van ondernemers en van werknemers op sectorniveau bestaan en het praktisch gezien onuitvoerbaar zou zijn dat al deze organisaties de leden van deze bedrijfscommissie benoemen.

De bedrijfscommissie regelt zelf haar werkwijze met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving, waaronder de SER-Verordening op de Bedrijfscommissies. Daarbij bestaat de mogelijkheid ex artikel 39, tweede lid, WOR om een voorzitter buiten de leden van de bedrijfscommissie te kiezen, al dan niet met stemrecht, en de mogelijkheid om een of meer kamers en/of (sub)commissies voor bepaalde sectoren in te stellen. Gelet op het brede werkterrein van de nieuwe bedrijfscommissie is het van belang dat deze waar nodig bij haar bemiddelende taak en overige activiteiten, rekening houdt met sectorspecifieke omstandigheden.

Gelijktijdig met dit besluit treden het Besluit instelling Bedrijfscommissie Markt II en het Besluit tot intrekking instellingsbesluiten bedrijfscommissies, in werking.

Artikelsgewijs

Artikel 1

De werkingssfeer van de Bedrijfscommissie Markt I bestaat uit het ‘commerciële’ bedrijfsleven. Dit is een breed begrip waar geen sluitende omschrijving van te geven is. De laatste zin van het artikel regelt de afbakening van de werkingssfeer van de Bedrijfscommissie Markt I ten opzichte van die van de Bedrijfscommissie Markt II.

Overigens heeft de SER op grond van artikel 46 WOR in een voorkomend geval de bevoegdheid de bedrijfscommissie aan te wijzen die bevoegd is, indien daarover onduidelijkheid bestaat.

Voorzitter,

A.H.G. Rinnooy Kan.

Secretaris,

D.B. Modderman.

Naar boven