Vastgesteld inpassingsplan Rondweg N348 Zutphen-Eefde

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat Provinciale Staten in hun vergadering van 2 juni 2010 hebben besloten tot vaststelling van het inpassingsplan Rondweg N348 Zutphen-Eefde.

Inleiding

De provinciale weg N348 loopt door de bebouwde kom van Zutphen-Noord en Eefde. De N348 is een belangrijke regionale doorgaande weg. Daarnaast is het een belangrijke lokale weg voor verkeer van en naar het bedrijventerrein De Mars en diverse woonwijken. Deze vervlechting van functies zorgt samen met de toename van het verkeer voor steeds grotere leefbaarheidsproblemen in Zutphen-Noord en Eefde: verkeersopstoppingen, geluid- en stankoverlast, barrièrewerking en gebrekkige verkeersveiligheid. Bovendien is de bereikbaarheid van De Mars onvoldoende.

Nieuwe rondweg

De provincie heeft een plan ontwikkeld voor een nieuwe rondweg. Die moet de situatie verbeteren, zowel voor het verkeer als voor de inwoners van Zutphen en Eefde. Het initiatief voor de nieuwe rondweg is genomen door de provincie. Het sluit aan bij het voornemen van de gemeente Zutphen om een nieuwe ontsluiting te realiseren voor het bedrijventerrein De Mars. Bij het planontwikkelingsproces zijn de gemeenten Zutphen en Lochem nauw betrokken.

Het tracé van de weg

Het tracé voor de rondweg N348 Zutphen-Eefde begint (van zuid naar noord) bij de Den Elterweg, direct ten noorden van de Berkel. De weg buigt ter hoogte van de kruising Voorsterallee/Van der Capellenlaan (waar een fietstunnel is voorzien) in een vloeiende lijn door tussen de wijken Polbeek en Voorsterallee. Vervolgens gaat de weg om de wijk Polbeek heen en kruist ongelijkvloers de Deventerweg en de spoorlijnen Zutphen–Deventer, Zutphen–Winterswijk en Zutphen–Hengelo. Het tracé loopt verder over het bedrijventerrein De Mars (de huidige Oostzeestraat) en kruist het Twentekanaal via een aan te leggen brug. Van daar loopt het tracé in een boog door het gebied ten westen van Eefde en sluit ten noorden van het dorp aan op de huidige N348.

Plangebied

Het plangebied omvat behalve de weg zelf (met aanliggende bermen en afwateringssloten) ook andere gronden:

  • Gronden waar aanpassingen plaatsvinden aan de kruisende infrastructuur

  • De ruimte die nodig is voor een goede landschappelijke inpassing van de weg (in combinatie met het beoogde kunstwerk Het Witte Lint)

  • De gronden die nodig zijn voor waterberging en natuurcompensatie.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerpplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, is het vastgestelde plan op enkele ondergeschikte delen gewijzigd. De wijzigingen betreffen een aanpassing van de toelichting (actualisering van enkele onderdelen), de planregels (tekstuele aanpassing van artikel 13, lid 13.3) en van de grens van het plangebied, t.w.:

  • ter hoogte van de kruising Voorsterallee: hier moet de waterloop aan de westkant van de weg binnen de plangrens vallen;

  • ten zuiden van de brug over het Twentekanaal. Dit houdt verband met de aanleg van een duiker onder het brughoofd door. De plangrens schuift hier aan de westkant iets op in westelijke richtingen aan de oostkant van de weg in oostelijke richting;

  • het gebied op De Mars, ten oosten van de IJslandsestraat. Op verzoek van de gemeente Zutphen is hier een gedeelte van het ’binnenterrein‘ uit het plan gehaald. De verlegging van de IJslandsestraat blijft in het plan, evenals de waterpartij aan de noordkant.

Terinzagelegging

Het besluit van Provinciale Staten met bijbehorende stukken (waaronder het statenvoorstel, het inpassingsplan en het milieueffectrapport) ligt met ingang van 15 juni tot en met 26 juli 2010 voor een ieder ter inzage op de volgende plaatsen:

  • In de bibliotheek van het provinciehuis, Markt 11 te Arnhem. De bibliotheek is open van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.

  • In het gemeentehuis van Zutphen, ’s Gravenhof 2 te Zutphen. De gemeentesecretarie is open van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.00 uur, (alleen) op donderdag van 17.30 tot 19.30 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.

  • In het gemeentehuis van Lochem, locatie Markt 3 te Lochem en locatie Hoofdstraat 28 te Gorssel. De afdeling Publiekscontacten in Lochem is open van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.30 uur en op donderdag van 08.00 tot 20.00 uur. In Gorssel van maandag tot met vrijdag van 08.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 08.00 tot 17.30 uur.

Het vastgestelde inpassingsplan en de bijbehorende stukken zijn tevens in te zien via www.gelderland.nl/n348.

Beroepsmogelijkheid

Tijdens de inzage termijn kan beroep worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die een zienswijze hebben kenbaar gemaakt bij Provinciale Staten;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om een zienswijze bij Provinciale Staten in te dienen;

  • belanghebbenden ten aanzien van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp-inpassingsplan.

Het beroepschrift dient te worden gericht aan: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Het inpassingsplan treedt in werking na afloop van de hiervoor genoemde termijn voor het indienen van beroep. Binnen deze termijn kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak. Het inpassingplan treedt in dat geval pas in werking, nadat op het verzoek is beslist. Zowel voor het indienen van een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Arnhem, 8 juni 2010

Gedeputeerde Staten van Gelderland,

C.G.A. Cornielje,

Commissaris van de Koningin.

P.P.L. van Kalmthout,

secretaris.

Naar boven