Regeling van de Minister van Economische Zaken van 27 mei 2010, nr. WJZ/10080041, tot wijziging van de Subsidieregeling internationaal excelleren

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op de artikelen 2, tweede lid, 3, tweede lid, 4, 19, eerste lid, en 44 van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De subsidieregeling internationaal excelleren wordt gewijzigd als volgt.

A

In artikel 2.7, derde lid, wordt ‘artikel 2.8, tweede lid, onderdelen b, c, d, f en g’ vervangen door: artikel 2.9, tweede lid, onderdelen b, c, d, f en g.

B

In de definitie van ‘deelproject’, opgenomen in artikel 5.1, wordt ‘artikel X’ vervangen door: artikel 5.11.

C

Artikel 5.2 wordt gewijzigd als volgt.

1. De aanhef wordt vervangen door: De minister verstrekt ter zake van een order, af te sluiten door een in Nederland gevestigde ondernemer met een in China of India gevestigde afnemer, op aanvraag een subsidie aan die afnemer, indien:.

2. Aan het slot wordt toegevoegd: De aanvraag wordt namens de afnemer ingediend door de in Nederland gevestigde ondernemer die de order afsluit.

D

Artikel 5.3 wordt vervangen door:

Artikel 5.3

  • 1. De subsidie bedraagt 40% van het orderbedrag en wordt door de minister namens de afnemer als deel van het door deze verschuldigde orderbedrag uitbetaald aan de in Nederland gevestigde ondernemer die de order afsluit.

  • 2. Indien ter zake van het door een toeleverancier of onderaannemer produceren van goederen of verrichten van diensten ten behoeve van het uitvoeren van de order door een niet-Nederlandse overheid hulpfinancieringssteun in de zin van de OESO-consensus is toegezegd of verstrekt, wordt bij het bepalen van het bedrag van de subsidie het orderbedrag verminderd met het bedrag van de toeleverantie of onderaanneming.

  • 3. De subsidie wordt verminderd voor zover door verstrekking van de subsidie het totaal van de subsidies, per twee achtereenvolgende kalenderjaren krachtens deze regeling verstrekt ter zake van orders, afgesloten door de in Nederland gevestigde ondernemer of door de groep waartoe deze behoort, meer zou bedragen dan € 1.500.000.

E

Artikel 5.6 wordt vervangen door:

Artikel 5.6

  • 1. De beschikking tot subsidieverlening bevat de opschortende voorwaarden dat:

    • a. een op grond van de OESO-consensus verrichte notificatie tot een positief resultaat heeft geleid;

    • b. de subsidieaanvrager vóór een bij de subsidieverlening bepaald tijdstip, behoudens voorafgaande schriftelijke verlenging door de minister, een afschrift van de tussen hem en de afnemer afgesloten order aan de minister heeft gezonden, in welke order

      • 1e de afnemer de minister machtigt om de subsidie namens hem als deel van het door hem verschuldigde orderbedrag uit te betalen aan de in Nederland gevestigde ondernemer die de order afsluit, zodat het subsidiebedrag in mindering komt op het te betalen orderbedrag,

      • 2e de afnemer de in Nederland gevestigde ondernemer die de order afsluit machtigt om ter zake van de subsidie als zijn vertegenwoordiger op te treden en

      • 3e de in Nederland gevestigde ondernemer die de order afsluit zich jegens de minister naast de subsidie-ontvanger hoofdelijk aansprakelijk stelt voor de nakoming door deze laatste van zijn verplichtingen voortvloeiend uit de subsidierelatie.

  • 2. Aan de subsidie is de verplichting verbonden dat de order is uitgevoerd uiterlijk op het tijdstip dat de minister bepaalt na ontvangst van het afschrift van de afgesloten order.

F

In artikel 5.13, eerste lid, wordt ‘artikel 5.14, derde lid’ vervangen door: artikel 5.15, tweede lid.

G

Bijlage 5.1 wordt vervangen door de bij deze regeling behorende bijlage.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2010.

  • 2. Op aanvragen om subsidie krachtens artikel 5.2 van de Subsidieregeling internationaal excelleren, ontvangen vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling, wordt besloten overeenkomstig de door deze regeling gewijzigde Subsidieregeling internationaal excelleren, met dien verstande dat de subsidie zal worden verstrekt aan de in de aanvrage genoemde afnemer van de order, mits de in Nederland gevestigde ondernemer die de order afsluit en de afnemer binnen drie weken na een daartoe strekkend verzoek van de minister hem een door beiden ondertekende verklaring hebben toegezonden, waarin

    • 1e de afnemer de minister machtigt om de subsidie namens hem als deel van het door hem verschuldigde orderbedrag uit te betalen aan de in Nederland gevestigde ondernemer die de order afsluit, zodat het subsidiebedrag in mindering komt op het te betalen orderbedrag,

    • 2e de afnemer de in Nederland gevestigde ondernemer die de order afsluit machtigt om ter zake van de subsidie als zijn vertegenwoordiger op te treden en

    • 3e de in Nederland gevestigde ondernemer die de order afsluit zich jegens de minister naast de subsidie-ontvanger hoofdelijk aansprakelijk stelt voor de nakoming door deze laatste van zijn verplichtingen voortvloeiend uit de subsidierelatie.

Deze regeling wordt met de toelichting en de bijlage in de Staatscourant geplaatst.

Den Haag, 27 mei 2010

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

TOELICHTING

Krachtens paragraaf 5.2 van de Subsidieregeling internationaal excelleren wordt de subsidiëring van orders, afgesloten met afnemers in China of India, genotificeerd bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO); daarbij wordt getoetst aan de ter zake geldende internationale regels (de OESO-consensus). In het kader van deze toetsing, waarbij de subsidie een hulpschenking moet zijn aan de afnemer van een order, is het gewenst dat de subsidie wordt verstrekt aan de in China of India gevestigde afnemer van de order. Deze regeling strekt daartoe.

In de gewijzigde constructie wordt de afnemer (de partij in China of India) de subsidie-ontvanger; de in Nederland gevestigde ondernemer die de order afsluit dient de aanvraag namens de afnemer in. Daarbij wordt ter wille van een efficiënte uitvoering van de subsidie een verklaring van beide partijen gevraagd, op te nemen in de af te sluiten order, waarin de afnemer zijn wederpartij (de in Nederland gevestigde ondernemer) machtigt namens hem op te treden in deze subsidierelatie en de minister machtigt het subsidiebedrag rechtstreeks aan die wederpartij over te maken (als onderdeel van de door hem verschuldigde ordersom; het subsidiebedrag komt dus in mindering op de te betalen ordersom), en waarbij die wederpartij (de in Nederland gevestigde ondernemer) zich hoofdelijk aansprakelijk stelt voor de verplichtingen die de subsidie-ontvanger (de afnemer) uit de subsidierelatie mocht krijgen jegens de minister.

Er zijn al enkele aanvragen ontvangen voor deze ordersubsidiëring. Om ook deze subsidiëring bij de OESO te kunnen notificeren, wordt de nieuwe constructie ook op deze reeds ingediende aanvragen toegepast, door de gevraagde subsidie – op basis van de ingediende aanvraag – te verstrekken aan de afnemer van de order. Wel wordt ook van de partijen bij de orders waarop deze reeds ingediende aanvragen betrekking hebben gevraagd, een verklaring te ondertekenen zoals hiervoor is beschreven.

De wijzigingen in de onderdelen A, B en F van artikel I betreffen verbeteringen van foute verwijzingen.

De inwerkingtreding van deze regeling wijkt af van het beleid inzake vaste verandermomenten, omdat het hier gaat om een voor de uitvoering van de regeling noodzakelijke reparatie; dit reparatiekarakter wordt in het kabinetsstandpunt ter zake als een uitzonderingsgrond erkend.

De administratieve lasten zullen als gevolg van deze wijziging in de ordersubsidiëring per saldo licht dalen, van € 212.000 naar € 211.000 omdat in de gewijzigde constructie geen verklaring meer hoeft te worden opgevraagd van de importeur dat de subsidie heeft geleid tot verlaging van zijn betaling, omdat de afspraken ter zake worden opgenomen in de order zelf. In deze berekening is rekening gehouden met de verklaringen die krachtens het overgangsrecht worden gevraagd i.v.m. de reeds ingediende aanvragen. Gelet op het voor dit instrument gereserveerde subsidiebedrag van € 10.000.000 blijft het AL-percentage voor de ordersubsidiëring 2,1%.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Naar boven