Gewijzigd bestemmingsplan Centrum 2009

Burgemeester en wethouders van de gemeente Schijndel maken ter voldoening van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het bestemmingsplan Boschweg 34 op 22 april 2010 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het bestemmingsplan Centrum 2009 beslaat het centrumgebied gelegen tussen de Groeneweg, Kluisstraat, Deken Baekersstraat, Mgr. Zwijsenstraat, Meierijstraat, Heikantstraat, Pastoor van Erpstraat en de Bunderstraat.

In het bestemmingsplan Centrum zijn wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan Centrum 2009 aangebracht. De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • plankaart hoek Kluisstraat/Vicaris van Alphenstraat conform de plankaart behorende bij het projectbesluit d.d. 29 december 2009;

  • bestemming plankaart/planregels gebouw op de markt;

  • plankaart Pompstraat 3, 5 en 7 van bestemming Centrumvoorzieningen naar bestemming Woondoeleinden;

  • plankaart Kloosterstraat 6 en 8 conform de laatstelijk verleende bouwvergunning;

  • plankaart Mgr. Zwijsenstraat 20 van bestemming detailhandel naar bestemming Woondoeleinden;

  • opname van een wijzigingsbevoegdheid voor het perceel aan de Kluisstraat 81;

  • aanpassing artikel 10, lid 4, van de planregels door weglaten van de zinsnede ‘en waarvan de exploitatie doorgaans in de avonduren plaatsvindt’.

De overige hierboven niet genoemde (veelal ambtshalve en redactionele) aanpassingen staan opgenomen in hoofdstuk 10 van het bestemmingsplan Centrum 2009.

De reden voor een nieuw bestemmingsplan voor het centrumgebied is dat de vigerende bestemmingsplannen, juridisch-planologisch verouderd zijn en beleidsmatig niet meer actueel zijn. In het plan is een nieuw juridisch kader voor het plangebied neergelegd. De regels met concrete bouw- en gebruiksbepalingen zijn naar de huidige stand van inzichten en kennis opgesteld. Vastgesteld beleid is in het nieuwe bestemmingsplan verwerkt. Monumentale en beschermwaardige bomen krijgen extra bescherming door een nadere aanduiding en daarbij behorende voorschriften.

Het bestemmingsplan Centrum 2009 heeft een in hoofdzaak beheersmatig karakter. De volgende (nieuwe) ontwikkelingen zijn in het plan meegenomen:

  • 1. bouw van appartementen met daarbij behorende voorzieningen: voormalig ABN-Amro gebouw op de hoek Hoofdstraat/Kluisstraat;

  • 2. bouw van appartementen, zakelijke voorzieningen, detailhandel, horeca en een parkeerkelder: hoek Kluisstraat/Vicaris van Alphenstraat;

  • 3. bouw van appartementen, grondgebonden woningen, halfondergrondse parkeergarage en bovengrondse parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen en overige infrastructuur aan de Mieke de Brefstraat;

  • 4. bouw van een marktgebouw ten behoeve van commerciële doeleinden op het Marktplein;

  • 5. bouw van woningen op het perceel aan de Kluisstraat 81 via een wijzigingsbevoegdheid.

Terinzagelegging

Met ingang van 21 mei 2010 ligt het bestemmingsplan Centrum 2009 en alle daarbij behorende stukken gedurende 6 weken voor eenieder tijdens de openingstijden van het gemeentehuis ter inzage bij het informatiecentrum van het gemeentehuis, Markt 20 te Schijndel.

De in de literatuurlijst van de plantoelichting genoemde documenten, kunnen op verzoek en na telefonische afspraak met de heer R. Boersma, op het gemeentehuis worden geraadpleegd.

Beroep

Belanghebbenden die het met het bovenstaande besluit niet eens zijn en die in de voorprocedure tijdig hun zienswijze hebben ingediend alsmede de belanghebbenden die niet verweten kunnen worden geen zienswijze te hebben ingediend, alsmede degenen die bezwaar hebben tegen één van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan kunnen binnen 6 weken rechtstreeks beroep indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Geen beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij of zij geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan kenbaar heeft gemaakt. Er bestaat tevens de mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening (waaronder een verzoek tot schorsing) indien de vereiste spoed zulks vereist. Het bestemmingsplan treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Deze bekendmaking vindt tevens plaats in de Staatscourant en via de gemeentelijke website. De documenten zijn elektronisch beschikbaar (www.schijndel.nl /digitaal loket/overzicht van stukken die ter inzage liggen). Op deze site kan het bestemmingsplan Centrum 2009 (toelichting plus zienswijzenrapportage, voorschriften, plankaart plus de bijlagen die in de toelichting zijn genoemd) worden gedownload.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Schijndel.

Naar boven