Ontwerpbestemmingsplan ‘Kerkbuurt 114 te Marken’

De karakteristieke bebouwing van Marken is gesitueerd op zogenaamde ‘werven en in buurten. Een ‘werf’ is een hoogwatervrije woonheuvel. ‘Werven’ worden ook wel ‘bleken’ genoemd. Deze woonheuvels werden voor het eerst in de veertiende eeuw opgeworpen.

De Marker ‘werven’ worden gekenmerkt door hun grote bebouwingsdichtheid en de opvallend steile taluds. De grootste ‘werf’ van het eiland is de Kerkbuurt. De kerkbuurt en enkele andere ‘werven’ liggen niet meer, zoals van oudsher, vrij in het open land. Deze ‘werven’ lopen in elkaar over en zijn bovendien met elkaar verbonden door naoorlogse bebouwing.

Oorspronkelijk bestond de Kerkbuurt uit drie werven: een grote waar zich nu de kerk bevindt en twee kleine vlakbij de ophaalbrug. De woningen liggen aan weerszijden van de enige hoofdstraat. In de loop van de negentiende eeuw ontwikkelde zich het huidige karakteristieke bebouwingspatroon dat bestaat uit haaks op de hoofdweg gesitueerde rijen achter elkaar geplaatste woningen. Door het volbouwen van de achtererven zijn tussen de rijen woningen nauwe stegen ontstaan.

Ontwerpbestemmingsplan

Het vigerende bestemmingsplan is het bestemmingsplan Marken(2005). In dit plan heeft het plangebied de bestemming ‘Wonen - 1’. In de regels van dit bestemmingsplan staat dat het aantal woningen ten hoogste het bestaande danwel het op de verbeelding aangegeven aantal mag bedragen. Op de verbeelding is voor dit perceel niet aangegeven dat er twee woningen zijn toegestaan. De beoogde splitsing is binnen deze bestemming dus niet toegestaan. De gemeente wil medewerking verlenen aan het initiatief. In het nieuwe ontwerpbestemmingsplan voor Kerkbuurt 114 te Marken is dit wel mogelijk.

Terinzagelegging

Donderdag 22 april 2010 heeft de gemeenteraad besloten om het ontwerpbestemmingsplan inclusief bijlagen digitaal ter inzage te leggen. Het college van B&W maakt, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en art. 3.12 van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Kerkbuurt 114 te Marken’ met ingang van 21 mei 2010 gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage ligt en te raadplegen is op www.ruimtelijkeplannen.nl onder het identificatienummer NL.IMRO.0852.BPKMAKerkb11409. Tevens is het ontwerpbestemmingsplan op de gemeentelijke website te downloaden onder www.waterland.nl/digitale-ruimtelijke-plannen. Ook is het ontwerpbestemmingsplan in te zien bij het secretariaat van de afdeling VROM, in het gemeentehuis aan de Pierebaan 3 te Monnickendam. De openingstijden van het gemeentehuis zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur, woensdag van 8.00 tot 16.00 uur en donderdag van 18.00 tot 20.00 uur.

Burgemeester en wethouders van Waterland.

Naar boven