Kennisgeving besluit ontheffing voor het doden van knobbelzwanen

De knobbelzwaan is in Overijssel een algemeen voorkomende broedvogel en wintergast. De vogels kunnen belangrijke schade aan agrarische gewassen veroorzaken. Uit getaxeerde bedragen van het Faunafonds blijkt dat knobbelzwanen, in de afgelopen jaren, daadwerkelijk schade hebben aangericht aan gewassen in 17 wildbeheereenheidgebieden in Overijssel.

Uit de praktijk blijkt dat de methoden om knobbelzwanen van agrarische percelen te verjagen (visueel, akoestisch en regelmatig verontrusten) onvoldoende effect hebben. Ondanks het treffen van deze maatregelen, blijkt er toch nog belangrijke schade aan agrarische gewassen te ontstaan.

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben daarom op 6 mei 2010, op grond van artikel 68 van de Flora- en faunawet, het volgende besloten:

  • een ontheffing te verlenen aan de Faunabeheereenheid Overijssel,

  • voor het doden van knobbelzwanen met gebruikmaking van het geweer;

  • het afschot mag alleen op het schadeperceel plaatsvinden;

  • er mag maximaal 1 knobbelzwaan per verjagingsactie per perceel per dag worden geschoten;

  • de ontheffing wordt verleend voor een periode vanaf de inwerkingtreding van het besluit tot en met 21 september 2014, en voor 17 wildbeheereenheidgebieden in de provincie Overijssel.

De ontheffing voor het doden knobbelzwanen is verleend vanwege het wettelijke belang: ‘ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen‘.

Mogelijkheid van inzien

Het besluit ligt tot 18 juni 2010 ter inzage op werkdagen van 9.00-17.00 uur bij de provincie Overijssel. U kunt het besluit inzien in het provinciehuis te Zwolle, Luttenbergstraat 2. De tekst van het besluit is ook te vinden op de website van de provincie Overijssel, http://www.overijssel.nl/actueel/kennisgevingen.

Mogelijkheid van bezwaar

Belanghebbenden kunnen bij Gedeputeerde Staten bezwaar maken tegen het besluit vóór 18 juni 2010. Meer informatie hierover, en over de mogelijkheden in verband met spoedeisendheid, is vermeld aan het slot van het besluit zelf. Via de website van de provincie Overijssel www.overijssel.nl kunt u desgewenst een digitaal bezwaarschrift invullen.

Inlichtingen

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de heer A. van der Wal van het team EMTV (telefoon 038 499 76 96).

Naar boven